Mini jurnal financiar de duminică

       Ideea a plecat de la Iulia, care a adresat invitația generală de a face o mică retrospectivă a cheltuielilor (sau economiilor) săptămânii anterioare. Pentru mine, să pun pe hârtie ceea ce este legat de bani cu bune și cu rele, mi se pare foarte mobilizator pentru a mă menține pe traiectoria propusă așa că n-ar fi rău ca această sinteză să devină un obicei.
        1 Cel mai mult am cheltuit în această săptămână pe… factura la gaz, 527 de lei. Era să pic jos când am deschis mailul de la Eon Gaz și am văzut suma. Am crezut că s-a terminat cu iarna și cu sumele astronomice plătite pe încălzire dar se pare că m-am înșelat. Acum a venit regularizarea așa că n-am avut încotro, a fost trist, dar m-am conformat.
      2 Uneori nu trebuie să cheltuim bani pentru a ne bucura de momente frumoase… Unul dintre momentele de săptămâna aceasta a fost spectacolul lalelor înflorite din toate parcurile și grădinile. Sunt unele dintre florile mele preferate și le-am avut și în casă, într-o vază, astfel încât să le pot admira tot timpul.

        3 Micul-mare derapaj financiar din acestă săptămână despre care vreau să povestesc… sunt cumpărăturile de la Lidl care, pe lângă faptul că erau neprogramate, nici nu erau pe vreo listă de priorități nici acum, nici în viitorul apropiat. Am cumpărat un ceas vintage cu 25 de lei pe care l-am pus în bucătărie și un dulapior pentru accesorii cu 60 de lei. Din fericire (pentru că de fapt nu îmi trebuia) dulăpiorul nu s-a potrivit cu locul în care vroiam să îl pun așa că l-am dus înapoi și cu acestă ocazie am constatat cât de simplu a devenit să faci acest lucru. Nimeni nu a strâmbat din nas și nimeni nu mi-a cerut să mă justific, mi-au dat pur și simplu banii înapoi. În urmă cu câțiva ani acest lucru era inimaginabil în România deci pot să spun că am avut o experiență foarte plăcută. 
Dulăpiorul cu sertare pe care l-am returnat
        4 Voi considera săptămâna viitoare un succes din punct de vedere financiar dacă… voi reuși să golesc, măcar parțial, congelatorul fără să mai cumpăr alte alimente în afară de pâine și verzituri din piață. Nu știu ce mă apucă să tot cumpăr carne și să o îndes în congelator… just in case… nu mai am loc unde să pun un ac printre pachețelele de carne, pizza, legume și înghețată. 
         5 Astăzi sunt recunoscătoare pentru că… am și trăiesc în mijlocul unei familii de oameni întregi la cap. Normalitatea e considerată ca ceva dat și cuvenit dar uneori nu știm să o apreciem. Aseară am văzut filmul August: Osage County și, deși filmul nu are o acțiune propriu zisă, am rămas cu niște mari semne de întrebare referitoare la aparențele care uneori par să salveze lumea. Mi-a plăcut foarte mult.
        După cum v-ați dat seama, acest ultim punct nu este legat de bani ci de faptul că azi este duminică și poate n-ar strica să privim partea plină a paharului măcar din când în când. Un pic de optimism nu dăunează nimănui și vă aștept cu drag să-mi spuneți în comentarii cum a fost săptămâna voastră 🙂

Share This:

8 thoughts on “Mini jurnal financiar de duminică

  1. S-a dovedit, dacă mai era cazul, că amândouă sunt mari talente. Și mie mi-a plăcut tare mult filmul, e genul acela de film care nu se termină cu ”the end”-ul de pe generic ci te lasă să te gândești în continuare la el.

 1. vaaaiii, dulapiorul era adorabil…. eu il puneam peste alt dulap si tot nu l duceam inapoi :))). dar la cate hartiute si materiale am eu, margelute si alte chestii de lucru, sigur gaseam ce sa fac cu el.
  asta cu cumparatul cred ca e o meteahna generala. solutia mea este sa nu iau bani la mine. asa nu mai sunt tentata sa cumpar nimic. duc mana la buzunar si … plec mai departe. asa nici copilul nu ma mai bate la cap cu toate nebuniile :)))

  1. Nu mă face să-mi pară rău 🙂 Da, era adorabil dar eu aș fi vrut să-l prind pe perete și nu prea aveam cum, ar fi trebuit să-i fac niște modificări la partea din spate și mi-am spus că nu merită.

 2. acum mi-e ciudă că am ratat dulăpoirul de la lidl. 🙁 de obicei, când ajung pe la ei şi mie mi se dă bugetul peste cap pentru că găsesc diverse lucruri care devin imperios necesare (cam până ajung cu ele acasă) aşa că mă abţin să le trec pragul prea des.
  săptămână agitată, ca după paşti, pe alocuri prea agitată, dar… am trecut în cele-numai- două luni până la vacanţa programată deja spre bucuria nepotului. şi cu prea puţin soare. şi parcă prea puţin scris.

  1. Eu am o relație de dragoste-ură cu Lidl. Îmi plac produsele pe care le găsesc acolo dar nu înțeleg de ce doar ni le flutură pe sub nas timp de o săptămână (sau chiar mai puțin) iar apoi dispar din magazin ca și când nu s-ar mai produce…

 3. Si eu ma gandesc deseori cu recunostinta la … normalitatea pe care o traiesc. E mare lucru :).
  Da, e din ce in ce mai usor sa returnezi produse si la noi, iar oamenii ar trebui sa fie mai relaxati vizavi de lucrul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *