Ce-ai schimba la tine?

        Trăim într-o lume pe care toți vor să o schimbe așa că întrebarea ”Dacă ai putea schimba ceva la tine, ce ai schimba?” apare mereu în discuții, în presă, pe internet, în diverse tag-uri și cred că fiecare dintre noi s-a gândit cel puțin o dată la asta. Cu toate că oriunde întoarcem privirea ne izbim de îndemnuri motivaționale care încearcă să ne inducă răspunsul Nu îmi doresc să fiu altfel decât sunt acum, deci nu aș schimba nimic, eu totuși cred că în sinea lui fiecare s-a gândit că i-ar fi plăcut ca natura să îl fi înzestrat cu ceva în plus. Să fie mai înalt, mai slab, cu ochii de altă culoare, cu degete sau gene mai lungi, cu un nas mai mic, cu dinți mai albi, cu pomeți mai proeminenți… De sâni și de buze nu mai zic nimic, e mult prea evident cum e trendul și cum și le doresc majoritatea fetelor 🙂 Trebuie să recunoaștem că în fiecare dintre noi există o oarecare doză de superficialitate și, chiar dacă nu mergem atât de departe încât să recurgem la soluții extreme, gândul la o mică schimbare ne flutură din când în când prin minte.

        Eu, de exemplu, de când mă știu, mi-am dorit să am părul soră-mii. Întotdeauna a avut un păr bogat, frumos și sănătos, de culoarea alunei, admirat de toată lumea. Și, pe deasupra, o mai cheamă și Ileana iar când era mică toată lumea îi spunea Ileana Cosânzeana. Și pentru asta o invidiam iarăși. Nu auzisem nicio poveste în care vreo zână sau vreo prințesă să se cheme Ioana. Văzându-mi supărarea, tata mi-a povestit odată despre Ioana d’Arc dar asta nu m-a consolat deloc mai ales când am auzit că umbla tunsă ca un bărbat și apoi a fost arsă pe rug.

        Părul meu are ”natural” în el, dacă știți ce înseamnă asta. Adică nu e nici ondulat dar nu e nici drept. E doar enervant. Când aș vrea să am bucle și mi-l pun pe bigudiuri, după două ore e complet pleoștit. Când mă chinui să-l întind cu placa și aș vrea să fie drept și lins, nu există să nu dau de umezeală și să mă transform instant într-o oaie creață. Niciodată nu stă cum aș vrea eu, e fragil și lipsit de volum și de aceea am invidiat-o mereu pe Ileana pentru părul ei des, lung și care îi cădea greu pe umeri. Când eram la școală și purtam părul strâns în cozi, coada ei era de două ori mai groasă decât a mea și nu eram eu singura care observa asta. Mama îmi spunea mereu că ar trebui să mă tund și să port părul scurt pentru că părul lung nu mă avantajează dar acest lucru nu doar că mă supăra teribil dar cred că mă și complexa. Îmi doream păr lung și frumos continuînd să privesc cu oarecare ciudă la părul surorii mele.

        Însă viața ajunge să te pună în cele mai neașteptate situații și uneori ai da orice să întorci timpul înapoi, să îți înghiți cuvintele rostite demult și să-ți ștergi gândurile urâte sau rătăcirile momentelor de invidie. Nu pot să descriu în cuvinte sentimentele care m-au încercat ani mai târziu când mă uitam la capul Ilenei pe care nu mai creștea niciun fir de păr în cumplita perioadă a chimioterapiei. Avea un cap perfect rotund, fără nicio cută și fără vreo deformare vizibilă care o făcea să pară frumoasă în ochii mei dar nu-mi puteam lua gândul de la durerea prin care trecea. Aș fi vrut să pot face mai mult pentru ea și, în clipele în care rațiunea mea avea momente de slăbiciune, regretam faptul că odată o invidiasem pentru podoaba ei capilară. Dacă ar fi fost posibil i-aș fi dat părul meu fără să stau pe gânduri. Pierderea părului e un stigmat greu de purtat, e dificil să umbli printre oameni, pe fruntea ta să scrie cancer și toate privirile să se întoarcă în altă parte sau să se umbrească a compătimire. Nimeni nu vrea asta, e ca și cum ai umbla cu o pancartă pe care să-ți fie scrise toate afecțiunile de care suferi și, să fim serioși, câți dintre noi sunt perfect sănătoși? De aceea mi-a venit să o ucid pe vânzătoarea care s-a scandalizat când sora mea a vrut să probeze niște căciuli în cabina de probă și nu la oglinda din mijlocul magazinului. Mi-a spus atunci Ileana că după ce va termina tratamentul și îi va crește părul la loc niciodată, dar absolut niciodată, nu o să se mai plângă că nu îi stă bine părul. Și că nu o să mai lase pe nimeni să spună în fața ei că părul nu-i stă nicicum. Oricum ar fi, dacă ai păr, ar trebui să fii fericit.

        De atunci a tecut un an și jumătate, părul Ilenei s-a regenerat și cu toate că încă nu a crescut la fel de lung ca înainte, e la fel de des și de frumos. Și ce credeți că-mi spune soră-mea într-una din zilele trecute? Că trebuie neapărat să meargă la coafor că nu-i mai stă părul nicicum. Abia atunci am știut că Ileana s-a făcut bine cu adevărat, că gândurile ei au revenit la normal și că boala a rămas undeva departe. Și ce bucurie să putem vorbi din nou despre lucrurile mărunte care ne fac viața mai frumoasă, cum ar fi cosmeticele după care suntem înnebunite amândouă 🙂 De la ea am aflat despre noua gamă Gerovital Tratament Expert – șampoane, balsamuri, măști și tot felul de seruri pentru păr. Era foarte încântată de șamponul regenerant pe care tocmai îl cumpărase și fiindcă sunt convinsă deja de foarte multă vreme de excelentul raport calitate preț al produselor de la Farmec am zis să încerc și eu ceva din noua gamă așa că mi-am luat balsamul pentru volum.

IMAG2269

        Confirm, cu mândrie românească și cu mâna pe inimă că este excepțional și că face exact ceea ce promite: dă volum părului și nu doar pentru câteva ore. În poza de mai sus părul meu este spălat în urmă cu trei zile și încă arată foarte bine, fără să-mi stea lipit de cap. Categoric o să-mi cumpăr și șamponul pentru volum deși acum folosesc un șampon tot de la Farmec, cel cu ulei de argan și keratină, de care sunt foarte mulțumită. Nu că aș vrea să-l schimb, dar îmi place să încerc lucruri noi 🙂 Iar acum e cel mai prielnic moment pentru încercat lucruri noi. Noua gamă apărută cuprinde în total 22 de produse destinate tuturor tratamentelor de care părul are nevoie: anti-mătreață, anti-cădere, controlul sebumului sau regenerarea. Iar dacă nu vă confruntați cu niciuna din aceste probeleme, cu atât mai bine, pentru voi există sub-gamele pentru menținerea frumuseții și sănătății părului: Pro Color, Nutri Complex și Smart Volume.

        Deci… să mergem la cumpărături, zic 🙂

farmec_superblog

        Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.

Share This:

13 thoughts on “Ce-ai schimba la tine?

 1. Frumos scris ca deobicei. Totusi nu inteleg de ce ai spus ca daca vrei sa schimbi ceva la tine dai dovada de o oarecare doza de superficialitate! Nu sunt de acord. Cel putin nu in cazul meu. As vrea sa intru in detalii si imi dau seama ca nu ma pot exprima asa frumos ca tine si … renunt.

  1. Mulțumesc Anca. La întrebarea ”ce ai vrea să schimbi la tine?” nu am auzit pe nimeni răspunzând că ar vrea să fie mai inteligent 🙂
   Astea cu părul, nasul, buzele nu mi se par răspunsuri prea academice :)))))

 2. Mi-a placut articolul, eu am invatat ca nu trebuie sa ne plangem de felul in care aratam si sa avem curaj sa incercam noutatile producatorilor de cosmetice, doar asa putem sa descoperim ce ni se potriveste mai bine. Multumim Ioana !

 3. Eu sa nu am paranteza la picioare – ca multe glume am mai incasat pe tema asta. Si poate sa fiu mai cu tupeu, sa zic NU si NU sa ramana.

  In rest, si eu apreciez producatorii romani.

  1. Și mie mi se întâmplă să nu pot refuza deși aș vrea. Mă trezesc că promit și după aceea îmi dau seama că ar fi trebuit să spun un NU hotărât… Oare asta înseamnă lipsa de tupeu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *