Ani de zile am trăit cu impresia greșită despre ceea ce înseamnă gulyás. Atât acasă la mama, dar și pe la rudele la care mergeam în vizită, gulyás-ul care mi se servea era un fel de tocăniță de cartofi care în afară de faptul că ținea de foame nu avea nimic special. Abia când am ajuns în Ungaria am înțeles de ce ungurii se mândresc cu această mâncare și o consideră un simbol național. Gulyás-ul este de fapt o ciorbă foarte iute care mi-a plăcut mult de tot, așa de mult încât am cerut rețeta și m-am apucat de gătit. Înainte de a vă spune cum fac eu gulyás-ul, vreau să știți două lucruri. În primul rând în ungurește se pronunță guiaș și nicidecum gulaș (una scriem, alta citim) iar în al doilea rând, această ciorbă este foarte iute, deci dacă nu vă plac mâncărurile condimentate nu are rost să vă apucați de lucru pentru că gulyás-ul fără ardei iute n-are nici un dumnezo’ 🙂 A, și ar mai fi un al treilea lucru de precizat. Există nenumărate variante de a pregăti un gulyás, fiecare casă cu rețeta proprie, și exact așa cum sarmalele au gust diferit în fiecare familie, exact așa stă treaba și cu gulyás-ul: Câte bordeie, atâtea obiceie.
Un gulyás adevărat se face cu carne de vită, pentru asta nu există îndoială. Etimologia cuvântului indică acest lucru, gulya însemnând cireadă iar gulyás – conducătorul cirezii, adică un fel de cowboy. (Oare văcar este termenul în românește pentru cel care îngrijește cireada de vite? – dacă știți, vă rog să-mi spuneți asta într-un comentariu). Totuși, atunci când nu am carne de vită, îl fac cu carne de porc (dar fără grăsime). Ingredientele din poza de mai jos sunt pentru o oală mare și ajung pentru 8 porții zdravene. Cantitățile aproximative sunt următoarele:
- 800 grame de carne de vită (porc)
- 1 kg de cartofi
- 2 cepe mari
- 3 morcovi
- o jumătate de țelină mare
- 3-4 lingurițe de boia dulce
- 3-4 ardei iuți în oțet (dacă sunt proaspeți, în funcție de cât de iuți sunt)
- ulei, sare și apă, evident 🙂
Ceapa se taie (nu foarte mărunt) și se călește în ulei până devine transparentă apoi se adaugă țelina tăiată cubulețe cu latura de aproximativ 1 cm și se călesc împreună în continuare câteva minute. Gulyásul nu este o mâncare pentru bebeluși deci bucățile de legume și carne nu trebuie să fie mărunțite ca la salata boeuf că nu se potrivește deloc cu specificul. Apoi se presară boiaua și se mai prăjește un pic. Culoarea finală a ciorbei trebuie să fie un roșu aprins așa că nu vă zgârciți la boia, mai ales că pe lângă culoare îi dă și un gust foarte bun. Peste toate astea se pune carnea tăiată care se prăjește până dispare apa pe care o lasă la întâlnirea cu focul și în bucătărie începe să miroasă a friptură 🙂 Mestecați din când în când ca să nu se prindă de fundul oalei și, tot în acest timp, curățați morcovii și cartofii. Ustensila pe care o am pentru curățat legume este neprețuită, este unul dintre cele mai utile obiecte pe care le am și, chiar dacă aș putea trăi fără ea, viața mea ar deveni foarte complicată. V-o recomand cu toată inima. După ce carnea s-a prăjit cât de cât, turnați apă peste ea, sare și 2-3-4 ardei iuți în funcție de gustul vostru dar, v-am spus, gulyásul trebui să iasă hot. După vreo jumătate de oră de fiert adăugați și morcovii, eu nu-i pun de la început pentru că se fleoșcăiesc prea tare. Lăsați oala la foc mic până carnea e fiartă și apoi adăugați cartofii care vor fierbe în aproximativ 15 minute. Și asta e tot. Eu nu pun niciun fel de frunze gen pătrunjel sau alte verdețuri pentru că acolo unde am mâncat prima dată nu avea și mi-a plăcut fără. Gulyásul acesta mi se pare simplu de făcut, este sățios iar pentru mine este suficient pentru o masă. Nu-mi mai trebuie niciun fel doi. Voi aveți așa ceva în meniu?
No, fain ca ai pus reteta! Multumim! Nu-mi plac deloc ardeii iuti, dar sotul se chinuie de luni bune sa gaseasca o reteta buna . A si facut, dar nu prea i-a reusit. O sa i-o dau, sa-si faca!
Bine de tine dacă soțul gătește 🙂
Ma ajuta simbata-duminica si in vacante cu pireu, orez fiert sau carne pe gril. Insa anul trecut s-a apucat de gulyas, a tot studiat pe diverse bloguri, canale YouTube. Am remarcat atunci ce abordari diferite avem: eu gasesc o reteta si o respect mare iar bucataria e vraiste, el respecta totul ca la carte si isi pregateste cu grija ingredientele, bucataria e luna.
Deci vă completați reciproc. Frumos.
Ioana, ce spui tu aici se cheama “gulyás leves(leveş)”, adica supă de guiaş. Daca are consistenta de felul doi, atunci se cheama simplu: gulyás. Eista versiuni care contin si fasole boabe si care se cheama “bab(bob) gulyás”, s-ar putea sa aiba influete transilvane denumirea asta, si are si versiuni in functie de cum il gatesti, daca il gatesti la ceaun se cheama “bogrács(bograci) gulyás” iar daca folosesti carne de miel, care se utilizeaza de pasti e “barany gulyás”. Eu am mincat odata un “barany bogracs gulyás”, gatit de un unchi de-al meu (Dumnezeu sa-l ierte ca ii dus acuma) pe malul Crisului Negru de n-o sa-l uit niciodata!
Sint convins ca reteta ta e super buna dar lipseste un ingredient care eu cred ca e absolut esential in gulyás si anume chimionul si care ii da aroma caracteristica de gulyás, cel putin dupa ce stiu eu. La o oala de gulyás, supa sau ne-supa, pui o lingurita de chimion si iti garantez ca o sa-ti “bati copiii”.
Apropo, la cowboy-ul mioritic i se spune ciurdar, de la ciurda/cireada.
Mi-ai facut pofta, acuma. :o))
Numai bine!
Mulțumesc, Adrian, ai dreptate. Spuneam și eu că există foarte multe variante, chimionul în guiaș este similar cu cimbrul în sarmale. Unii îl pun, alții nu. Mi-a plăcut și cu chimion iar în alte locuri am mâncat guiaș cu un vag gust de usturoi, mi-a plăcut și ăla. Dar în Ungaria nu am întâlnit guiașul (cel puțin la restaurante) decât sub formă de leves. Și am fost de foarte multe ori.
Data viitoare o să pun și chimion și când o să mănânc o să mă gândesc la tine 🙂
nu am ceaun, am wok. Si va fi scris pe lista de meniu de sapt. viitoare. Intrebare: e vreo problema de pun ardeii iuti la urma? pentru ca vreau sa dau si la copchil.
In rest, in nordul moldovei vacarul satului avea grija de cireada.
Dacă pui ardeii iuți la sfârșit carnea nu o să mai fie iute dar nu cred că e o mare diferență.
Osa incerc si eu, promit!
Asta e o rețetă prea simplă pentru tine 🙂
Vad ca un mesaj ce l-am postat ieri de pe mobil s-a pierdut dar revin. Ma refeream la faptul de cit de esentiala este boiaua, paprika in maghiara, in gulyas dar si in mai orice mincare ungureasca. De fapt este atit de caracteristica incit in limba engleza, si nu numai, boiaua e tradusa prin… paprika. Nici macar nu au adaptat cuvintul in vreun fel.
Si mai spuneam ca daca sinteti vegani puteti pur si simplu inlocui carnea cu ciuperci dar sa fie bucati mai mari cind le taiati si nu feliute ca alea din conserva. Ori intregi sau taiate in sferturi daca-s mai mari. Orice soi care creste mai mare ii bun.
Pofta buna!
Ce idee bună! La asta nu m-am gândit până acum dar cu siguranță o să încerc, thanks 🙂
Minunata idee pt vegani! Imi aduc aminte cu pofta de vremurile trecute cand mancam carne si gulasul era una din mancarurile preferate. Cu siguranta voi incerca reteta asta cu ciuperci. Si apropos de diversitatea acestei retete: in Germania si Austria e foarte populara supa gulas in varianta mult ingrosata, ca o crema foarte condimentata, cu bucatele foarte mici de carne si cartofi. Gustul e insa incomparabil cu cel al gulasului unguresc.
nu te supra pe mine, eram la inceput de drum. multumesc de aprecieri si comentarii 🙂
astept sa ma inviti la un gulas 😛
Te aștept cu drag, oricând 🙂
Revin la gulyas. Mi-am adus aminte ca maica-mea punea in gulyas galuste de faina pe linga cele obisnuite, cartofi, morcovi, etc. Se poat face si DOAR cu galuste de faina. Sa-ti bati copiii in ambele cazuri… :o) Eu is mare amator de galuste de faina. Imi plac linga tocana de ciuperci mai ales, mmm…
O, daaa, găluștele alea mici sunt extraordinar de bune în gulyas. Dar eu nu știu să le fac 🙂
De ani de zile merg la Covasna la bai. Mergand sa mananc la restaurant, nu unul sofisticat, am cerut un “guiash”. Cel care ne servea era un maghiar. S-a uitat la mine si mi-a spus : se spune “gulash” si nu “guiash”. Nici acum nu sunt convins ca avea dreptate. Sunt din Arad, m-am dus de multe ori in Ungaria. Cred ca maghiarii pronunta “guiash”. Am auzit insa, in germana, ceha, poloneza, italiana pronuntat “gulash”. Oricum, cel mai bun gulash l-am mancat in Covasna, deci eu pronunt “gulash”.
Bună ziua doamna Ioana. Știu că postarea asta este din 2016, dar eu acum am făcut rețeta dumneavoastră 🫣 . Am reluat toate posturile de la începutul blogului, in 2 zile le-am devorat pe toate. A ieșit demențial gulașul. Numai că eu am modificat puțin, am pus 2 ardei kapia și puțin cimbru. Am pus in schimb 2 ardei iuți murați (nu am avut proaspeți), am pus doar 2 că sunt din aceia roșii ucigători. 😂 A ieșit superb. Mulțumesc mult pentru rețetă. Pupici mulți mulți și vacanță plăcută în continuare, cred că sunteți încă la soț in Anglia.
Ma bucur sa aud ca ti-a iesit bun gulyasul 🙂