Mai bună ca la Starbucks. Iced coffee.

        Subiectele zilei sunt două: Brexitul și canicula. Despre primul nu am ce să scriu decât că sunt supărată că s-a întâmplat. Nu mă pricep să fac analize politice sau economice dar văd că și la alții țara e divizată pe regiuni, pe națiuni, pe grupe de vârstă, pe orașe… exact ca la noi. Dar asta nu mă încălzește deloc. Și, de fapt, nici nu vreau să mă mai încălzească nimic, îmi ajunge soarele ăsta ucigător 🙂 Am vrut vară, acum avem din plin. În consecință, aleg subiectul numărul doi și o să scriu despre caniculă pentru că la asta se pricepe toată lumea.

      În casă e mai cald decât afară iar acesta este motivul pentru care, cel puțin câteva luni de acum încolo, nu mai vreau să aud de bucătărie. Și nici de aragaze. Nici măcar de astfel de aragaze cu toate că îmi doresc unul nou dar deocamdată am împins dorința mai către iarnă. Până una-alta ne concentrăm pe frigidere și aparate de aer condiționat luate de aici.

         Cumva știu în subconștientul meu că acesta e doar un pretext pentru a nu mai găti dar nu simt nici cea mai mică urmă de vină. Atâta vreme cât piața e plină de legume și fruncte, salatele sunt pe primul loc. Nimic nu poate fi mai răcoritor și mai energizant la prânz decât o salată de crudități și un pahar uriaș de cafea cu gheață. Până nu demult iced coffee însemna pentru mine cafea preparată în mod obișnuit și răcită la frigider și nu înțelegeam de ce la Starbucks avea cu totul și cu totul alt gust (mai bun). Dar de curând am descoperit secretul pe canalul de YouTube al Laurei in the Kitchen și nu o să vă vină să credeți cum se face de fapt cafeaua care se bea cu gheață. Este o cafea care NU este fiartă ci doar se infuzează într-o apă călduță. Foarte simplu. Singurul inconvenient este că întreg procesul durează opt ore.

        Vă spun drept că am fost foarte sceptică și nu am crezut că aroma cafelei se va resimți atât de pregnant dar rezultatul final a fost mai mult decât surprinzător (la modul cel mai bun cu putință). La 400 de ml de apă eu am pus trei linguri (nu lingurițe!) de cafea. Cafea-cafea, nu ness. Am încălzit apa cam la 37 de grade (pur și simplu am încercat-o cu degetul, să fie potrivită ca pentru o baie de bebeluș) și am turnat-o peste cafea într-un pahar mare.  Am amestecat puțin, am pus deasupra o folie de plastic (ca să nu intre vreo gâză) și am lăsat-o de seara până dimineața pe masa din bucătărie. Nu în frigider. A doua zi am strecurat cafeaua printr-un tifon pus în trei-patru straturi. Se poate strecura și prin hârtie de filtru dar eu am câteva bucăți de tifon pe care le țin în bucătărie și le folosesc doar în acest scop. O parte din zaț rămâne pe fundul vasului inițial, cealaltă parte se oprește în tifon, exact ca în poza 3.cafea ioana spune        După ce am strecurat-o, am gustat cafeaua și era excelentă. Sincer, nu mă așteptam să fie atât de concentrată având în vedere că nu am fiert-o ci doar am lăsat-o la înmuiat 🙂 Adevărul e că există diferențe uriașe între un morcov fiert și unul crud, la fel între un măr fiert si unul crud, așa că de ce n-ar exista diferențe și între cafeaua fiartă și cea crudă?

        Apoi am trecut la partea plăcută și am umplut un  pahar cu cuburi de gheață peste care am turnat cafeaua strecurată. Pentru îndulcit am folosit sirop de zahăr, adică zahăr dizolvat în prealabil într-un pic de apă. De ce n-am pus zahăr simplu și am pus sirop de zahăr? Pentru că într-un lichid în care plutește gheața, zahărul se dizolvă foarte, foarte greu.

        Și asta e (aproape) tot. De aici încolo încep subtilitățile 🙂 Se poate adăuga lapte – pentru cei care beau cafeaua cu lapte, dar eu nu mă număr printre ei. Prefer cafeaua neagră, simplă și cu foarte puțin zahăr. De data asta însă mi-am făcut de cap și pentru că am avut chef de un desert adevărat, am adăugat o linguriță de înghețată  caramel luată de la Lidl. cafea

        A ieșit ceva de vis iar cuvintele sunt prea puține ca să descrie perfecțiunea și desăvârșirea gustului 🙂 Băută pe balconul meu umbros, într-o dimineață leneșă de vară, mi-a făcut ziua mai frumoasă și sunt sigură că pentru mine aceasta va fi băutura verii 2016 și aș vrea ca și voi să încercați rețeta iar apoi să-mi spuneți cum vi s-a părut. iced coffee ioana spune

 

Share This:

10 thoughts on “Mai bună ca la Starbucks. Iced coffee.

  1. Mersi, pun de asta seara cafeaua la facut dupa reteta ta. Mi-e usor ca am o cana cu piston si atunci e simplu cu strecuratul.
    Dar nu imi fac si ice coffee, ca la noi nu e cine stie ce caldura…si in plus sunt racita.

  2. Wow! Pur si simplu wow! De-abia astept sa incerc cafeaua dupa metoda asta! Si daca o fac in week-end poate pun si un strop de Bailey’s in loc de inghetata… Mi-ai facut ziua mai frumoasa, eu fiind o cafegioaica convinsa! 🙂

    1. Ai testat vreodata cafeaua FITNESS COFFEE. Daca nu, atunci inseamna ca nu poti realiza ce-ai pierdut pana acum. Este AROMATA, este DELICIOASA, este ultraBENEFICA.
      Iti plac aromele ? In continutul ei se gasesc armonios combinate Cardamom, Scortisoara, Cuisoare, Anason.
      Te asigur cu toata responsabilitatea ca nu ai mai baut niciodata ceva mai bun.

  3. Trebuie sa mai lucrez la cantitati. Eu beau capuccino, asa ca era prea slaba, iar fiica-mea zice ca era ca cea de la Starbucks…cind ramine gheata pe fundul paharului.

    1. Deci nu ti-a iesit prea bine, imi pare rau. Cred ca depinde si ce fel de cafea macinata ai, a mea era una de tip ”robusta” si mi-a iesit suficient de tare. Am pus 3 linguri mari si 400 de ml de apa calda.

  4. Eu am folosit boabe, arabica, le macin eu si iese mai grosier decit cafeaua macinata . Am pus 3 linguri, dar nu cu virf. O sa-ti mai dau de veste dupa ce imi trece raceala, ca acum n-am nici o pofta de baut cafea rece, o sa-mi prepar atunci cu frisca.

Leave a Reply to Ioana Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *