Rețeta de ardei fripți (mai buni decât orice zacuscă)

        Ca de obicei după sărbători toată lumea este sătulă de carne, nu mai vrea să vadă în față nimic cu maioneză, nici grăsimi, nici drob și nici măcar prăjituri. Cu toate că mi-am propus ca de Paști să nu mănânc mult (și de fapt nici n-am făcut-o) parcă toate mâncările au fost grele și parcă tot simt nevoia să schimb ceva în regimul alimentar. Aș mânca ceva ușor dar un pic mai cu gust decât frunze de salată, grâu încolțit, nuci și semințe. Să nu exagerăm, nu sunt chiar așa de scârbită de mâncare ca s-o dau pe raw vegan 🙂 Și drept urmare am făcut niște ardei fripți (fripți, nu copți) de m-am lins pe degete atât de buni au fost. Drept să spun, sunt mai buni decât orice zacuscă din lume și se fac de o mie de ori mai ușor.

        Este o rețetă italiană,  ceva delicios și foarte, foarte simplu de făcut că dacă era complicat nu mă băgam. Ingredientele sunt cele din poza de mai jos adică ardei roșii, usturoi, ulei de măsline, sare și piper. În mod normal ar fi trebuit să fie ardei roșu gras și nu kapia, așa cum am avut eu, dar când am văzut la Kaufland că era 15 lei kilu’ am zis că merge și așa, cu kapia la 9 lei Și mi-au ieșit foarte bine, nu chiar perfect, o mică, mică diferență am văzut dar era sesizabilă doar pentru un connoisseur. Data viitoare o să revin la rețeta inițială.  

          Primul pas: într-o tigaie se pun 1-2 linguri de ulei de măsline (nu mult) și usturoiul curățat și zdrobit puțin (presat cu cuțitul). Proporția e de 4 căței de usturoi la un ardei mare. Tigaia se pune la foc mic astfel încât usturoiul să se prăjească treptat și să aibă timp să își transfere savoarea în ulei.
          În acest timp se taie ardeiul în felii care trebuie să arate cam așa:

         După câteva minute usturoiul capătă o culoare auriu-maronie:

         Când usturoiul și-a schimbat culoarea, peste acesta se pun ardeii presărați cu sare și piper. Eu pun piper din belșug, sare mai puțin. Se lasă la foc mic, amestecând din când în când. Friptul acesta durează 30 minute, știu că pare mult dar aici suntem la slow food, nu la fast food. Este esențial să se pătrundă ardeii încet, încet și nu să se ardă brusc. Între timp puteți să mergeți la televizor sau să verificați like-urile de pe Facebook dar să nu uitați complet de ardei 🙂

         La final ardeii au câte un pic de coajă înnegrită din loc în loc dar nu asta nu înseamnă că trebuie să fie scrum. Usturoiul se arde mai tare dar cu toate astea capătă un gust de-li-cios! Este dulce, un pic crocant și nu mai are nimic sălbatic în el. Și asta e tot!

        Sunt foarte buni lângă o felie de pâine proaspătă, de preferință baghetă pentru că are mai multă coajă. Sau cu chifle cu diverse semințe. Pot fi serviți și drept garnitură lângă o friptură dar pentru mine ar fi prea consistent și mult prea puternice cele două gusturi. Nu sunt vegetariană dar prefer de departe legumele și îmi plac felurile de mâncare simple care se gătesc ușor.

        Cu toate că mă bucur când îmi iese ceva bun și cu care pot să mă laud, iar ardeii aceștia chiar sunt excelenți, tot nu-mi place să stau prea mult în bucătărie. Pur și simplu arta culinară nu mă atrage deloc cu toate că am încercat toate metodele de a încolți un sâmbure de pasiune în mine. Chiar la un moment dat am cedat în fața unuia din modelele de plite incorporabile pe gaz care promiteau sus și tare că având una din asta în casă, gătitul va deveni o plăcere. Nici vorbă! E drept că arată drăguț și schimbă aspectul bucătăriei dar pasiunea mea pentru gătit a rămas la fel de crispată ca un bloc de gheață 🙂 Mie mi se pare că o bucătărie demnă de pus pe copertă, utilată impecabil cu electrocasnice luate de aici e păcat să o murdărești cu stropi de ulei, pulbere de făină sau coji de castravete lipite pe gresie și nu știu cum fac alții de tot timpul bucătăria le arată ca în revistele de amenajări interioare. Chiar, la voi cum e situația? Bucătăria arată ca după război când terminați de gătit?

Share This:

11 thoughts on “Rețeta de ardei fripți (mai buni decât orice zacuscă)

  1. Dupa mine arata ca dupa razboi, dupa sotul meu e luna 🙂 Isipregateste toate inainte, spala vasele pe rind. Nu gateste multe lucruri, dar isi diversifica gama pe zi ce trece 🙂
    Eu faceam reteta asta cu usturoi cu ardei copti la cuptor. Imi fac pofta cind vad pozele, sigur sunt foarte buni. Dar nu mai fac ardei copti, nici zacusca, pentru ca de citiva ani ma doare groaznic stomacul de la ardei preparati termic.

  2. Cred ca pot sa o ii fac la wok si cu capac, sa se abureasca si apoi coloreze. Sunt mare fan ardei. Doar sa mai astept vreo 2 luni sa iasa ceva si din afara olandei 😀 .

    In rest, eu de pastele asta nu am exagerat cu mancaruri grele: un miel la tava (pardon, bucati de miel la tava), branza si salate (inivtati vegetarieni mi-o trebuit 😀 ) si as continua asa saptamanal doar ca branzeturile sofisticate si mielul si vinutul – toate sunt produse scumpe.

    p.s. Zacusca never. Munca de sisif.

  3. Duminica se intampla uneori sa fim 6 persoane la masa….imi trebuisc 2 ore sa strang in bucatarie…

    1. Vai, e greu sa gatesti pentru 6 persoane, chiar e multa treaba dar daca sunt oameni dragi, merita 🙂

  4. Yummy, ce usor si gustos, o garnitură excelentă!

    Eu mereu ii prăjesc direct pe plită ar bineinteles că-i mai multă murdărie si mai mult de lucru

    1. Si eu fac ardei copti si imi plac dar astia fripti sunt altceva. Si parca nu se face asa multa mizerie.

    2. la cuptor ati incercat sa ii coaceti? singura problema ramane tava mare, pe care o pusei cu apa pt o zi si apoi o mers usor curatatul.

  5. Da, eu asa coceam , foarte practic.
    Sau vinetele intr-o tigaie de inox sacrificata, pe care o folosesc doar la asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *