Ca de obicei după sărbători toată lumea este sătulă de carne, nu mai vrea să vadă în față nimic cu maioneză, nici grăsimi, nici drob și nici măcar prăjituri. Cu toate că mi-am propus ca de Paști să nu mănânc mult (și de fapt nici n-am făcut-o) parcă toate mâncările au fost grele și parcă tot simt nevoia să schimb ceva în regimul alimentar. Aș mânca ceva ușor dar un pic mai cu gust decât frunze de salată, grâu încolțit, nuci și semințe. Să nu exagerăm, nu sunt chiar așa de scârbită de mâncare ca s-o dau pe raw vegan 🙂 Și drept urmare am făcut niște ardei fripți (fripți, nu copți) de m-am lins pe degete atât de buni au fost. Drept să spun, sunt mai buni decât orice zacuscă din lume și se fac de o mie de ori mai ușor.
Este o rețetă italiană, ceva delicios și foarte, foarte simplu de făcut că dacă era complicat nu mă băgam. Ingredientele sunt cele din poza de mai jos adică ardei roșii, usturoi, ulei de măsline, sare și piper. În mod normal ar fi trebuit să fie ardei roșu gras și nu kapia, așa cum am avut eu, dar când am văzut la Kaufland că era 15 lei kilu’ am zis că merge și așa, cu kapia la 9 lei Și mi-au ieșit foarte bine, nu chiar perfect, o mică, mică diferență am văzut dar era sesizabilă doar pentru un connoisseur. Data viitoare o să revin la rețeta inițială.
După câteva minute usturoiul capătă o culoare auriu-maronie:
Când usturoiul și-a schimbat culoarea, peste acesta se pun ardeii presărați cu sare și piper. Eu pun piper din belșug, sare mai puțin. Se lasă la foc mic, amestecând din când în când. Friptul acesta durează 30 minute, știu că pare mult dar aici suntem la slow food, nu la fast food. Este esențial să se pătrundă ardeii încet, încet și nu să se ardă brusc. Între timp puteți să mergeți la televizor sau să verificați like-urile de pe Facebook dar să nu uitați complet de ardei 🙂
Sunt foarte buni lângă o felie de pâine proaspătă, de preferință baghetă pentru că are mai multă coajă. Sau cu chifle cu diverse semințe. Pot fi serviți și drept garnitură lângă o friptură dar pentru mine ar fi prea consistent și mult prea puternice cele două gusturi. Nu sunt vegetariană dar prefer de departe legumele și îmi plac felurile de mâncare simple care se gătesc ușor.
Dupa mine arata ca dupa razboi, dupa sotul meu e luna 🙂 Isipregateste toate inainte, spala vasele pe rind. Nu gateste multe lucruri, dar isi diversifica gama pe zi ce trece 🙂
Eu faceam reteta asta cu usturoi cu ardei copti la cuptor. Imi fac pofta cind vad pozele, sigur sunt foarte buni. Dar nu mai fac ardei copti, nici zacusca, pentru ca de citiva ani ma doare groaznic stomacul de la ardei preparati termic.
Cred ca pot sa o ii fac la wok si cu capac, sa se abureasca si apoi coloreze. Sunt mare fan ardei. Doar sa mai astept vreo 2 luni sa iasa ceva si din afara olandei 😀 .
In rest, eu de pastele asta nu am exagerat cu mancaruri grele: un miel la tava (pardon, bucati de miel la tava), branza si salate (inivtati vegetarieni mi-o trebuit 😀 ) si as continua asa saptamanal doar ca branzeturile sofisticate si mielul si vinutul – toate sunt produse scumpe.
p.s. Zacusca never. Munca de sisif.
De acord, este o muncă de Sisif pentru zacuscă. Și îmi provoacă arsuri la stomac.
Nici eu n-am exagerat de Pasti, ba chiar sunt mai slaba cu 1 kg fata de luna trecuta 🙂
Ce norocoasă ești!
Duminica se intampla uneori sa fim 6 persoane la masa….imi trebuisc 2 ore sa strang in bucatarie…
Vai, e greu sa gatesti pentru 6 persoane, chiar e multa treaba dar daca sunt oameni dragi, merita 🙂
Yummy, ce usor si gustos, o garnitură excelentă!
Eu mereu ii prăjesc direct pe plită ar bineinteles că-i mai multă murdărie si mai mult de lucru
Si eu fac ardei copti si imi plac dar astia fripti sunt altceva. Si parca nu se face asa multa mizerie.
la cuptor ati incercat sa ii coaceti? singura problema ramane tava mare, pe care o pusei cu apa pt o zi si apoi o mers usor curatatul.
Da, eu asa coceam , foarte practic.
Sau vinetele intr-o tigaie de inox sacrificata, pe care o folosesc doar la asta.