Salate de succes pe timp de vară

        Azi continuăm discuția despre mâncare, subiect inepuizabil și de maxim interes pentru o mulțime de oameni. Rar am întâlnit persoane care să se abțină de la acest subiect deși într-adevăr nu este vorba doar de gătit ci mai degrabă despre diverse experiențe culinare. Dacă deschid o astfel de discuție, indiferent că sunt între prieteni la o terasă, cu colegii la serviciu, într-un grup de intelectuali spilcuiți, în tren cu niște necunoscuți sau așteptând la coafor între o tanti care vrea un permanent și o hipsteriță rasă pe juma’ de cap, fiecare are o părere și ceva de spus și lucrurile se leagă imediat într-o conversație fără timpi morți. Eu însă îmi bat capul zilele astea cu ce să mai fac de mâncare având în vedere că nu aș aprinde focul atunci când afară sunt 30ºC. De fapt nu l-aș aprinde niciodată în acest scop 🙂 În ultima vreme m-am profilat pe salate, nimic ieșit din comun, totul foarte simplu dar gustos și, cel mai important, ușor de făcut. Așadar, iată cam ce am avut eu la prânz în ultimele două săptămâni:

  • Salată de vinete, o mare clasică a bucătăriei românești. Deși uneori iarna pun un pic de maioneză, vara acest lucru este total exclus. Pun doar ulei de floarea soarelului, sare și un pic de ceapă. Fără usturoi pentru că așa o făcea mama,  așa m-am obișnuit și acesta e gustul copilăriei mele. Și fără lămâie. V-am spus că grecii pun lămâie în salata de vinete? când am gustat prima dată am crezut că era stricată 🙂 și nu mi-a plăcut deloc, deloc! Auzi la ei, să strice bunătate de salată cu acreala aia…
  • Salată orientală. Asta ține de foame pentru o zi întreagă (și e normal dacă e pe bază de cartofi) deși mie îmi place să predomine celelalte legume: roșii, castraveți, mult ardei (și roșu și verde ca să fie mai colorată), măsline de două feluri, frunze de salată și muultă ceapă 🙂 Ouăle e musai să fie tăiate perfect astfel încât rondelele puse deasupra să arate într-un mare fel. Cu salata asta am avut întotdeauna un succes nebun la musafiri.
  • Ardei copți. Unii le spun salată de ardei copți deși nu știu dacă e propriu zis o salată. Cum-necum, ardeii copți nu-mi lipsesc din frigider din iunie până în septembrie și îi mănânc alături de orice iar, dacă sunt în prag de foamete şi nu am nimic altceva, merg și doar cu pâine prăjită, ca un fel de bruschete.
  • Tabouleh. O salată libaneză care se pretează foarte bine gustului românesc având în vedere că are foarte mult pătrunjel. E bună rău și este minunat că stă în frigider de pe o zi pe alta, ba chiar devine mult mai bună odată ce gusturile se întrepătrund.
  • Humus. De retete de humus n-am dus lipsă niciodată, în schimb nu găseam aproape nicăieri pastă de susan. Năut, de bine, de rău, mai vedeam prin magazine însă doar la conservă dar de când ne-am mai rafinat gusturile și ne-am deschis ochii spre bucutăria altor popoare, văd că nu mai este o problemă să găsești toate ingredientele astfel încât să faci un humus adevărat în propria bucătărie. Pentru că, nu-i așa, nimic nu se compară cu ceea ce este făcut de casă. Ultima oară când am cumpărat humus gata preparat (nu mai știu de la ce firmă) avea un gust așa de puternic de usturoi încât pur și simplu nu l-am putut mânca și l-aș fi putut servi cu siguranță pe post de mujdei lângă un pește prăjit. Din păcate a trebuit să îl arunc.
  • Guacamole. Îmi place mult, se face extrem de uşor, este săţios, bun la la gust, are multe beneficii pentru sănătate, numai de bine aş putea spune. Practic se ia un avocado bine copt, se zdrobeşte miezul cu furculiţa, se adaugă sare, lămâie, un pic de ceapă tocată şi coriandru (dacă aveţi, dacă nu, merge şi fără) şi asta e tot. Eu nu pun roşii în guacamole, prefer să le mănânc separat.

        După cum probabil aţi observat, toate salatele mele sunt fără carne deşi nu sunt vegetariană (şi nici nu cred că voi fi vreodată) pentru că nu concep, de exemplu, Crăciunul fără sarmale şi cârnaţi. Vara însă nu mi-e poftă deloc de carne şi deşi mănânc uneori un grătar, un şniţel sau un pui rotisat nu îmi pică bine întotdeauna. Le mestec şi le mestec şi îmi vine greu să înghit chiar dacă cei care le-au preparat, pentru că eu vara nu mă bag la făcut fripturi, sunt experţi în fragezirea carnii. Uneori carnea, oricât de bine ar fi făcută, tot mi se pare că este tare ca o talpă. Dar, revenind la salate, ce idei aveţi pentru ceva care se prepară uşor şi nu necesită ingrediente sofisticate care nu se găsesc la îndemâna oricui? În afară de salata grecească, cea cu feta, roşii, ceapă, măsline şi castraveţi, de care am uitat complet în vara asta şi nu înţeleg cum de s-a putut întâmpla una ca asta.salata greceasca

 

Share This:

34 thoughts on “Salate de succes pe timp de vară

  1. Mie imi place salata cu dovleac copt si branza de capra – e drept ca stau sa coc la cuptor un dovleac placintar din acela lunguiet, de la supermarket (desi nu sunt prietena cu caldura), dar apoi imi ajunge o saptamana intreaga dovleacul… Il tai bucati mici dupa ce se coace, il stropesc cu otet balsamic si ulei de masline, pun cateva cubulete de telemea de capra, salata verde, castravete, rosie, rondele de morcov – iese delicioasa!

    Ardeii copti taiati bucatele mici merg foarte bine amestecati cu boabe de naut, otet balsamic, masline, usturoi.

    Imi mai place salata “cu de toate” cum ii spunem noi – fasole rosie la conserva, porumb boabe din conserva, rosii, ceapa, castraveti, morcov, castraveti la otet.

    E buna si salata de linte rosie cu patrunjel, castraveti, otet.

    1. Salata cu dovleac n-am mancat niciodata dar sa stii ca o sa incerc. Nu acum, mai spre toamna. Desi imi place foarte mult dovleacul copt, placinta nu imi place absolut deloc dar o astfel de salata cum spui tu sunt foarte tentata sa incerc. Merci de idee!

      1. Placinta cu dovleac o uram si eu, si sotul, dar dovleacul copt ne place mult – doar soiul acela lunguiet din supermarket (tip: cei cu coaja mai portocalie sunt de regula mai dulci decat cei cu coaja mai spre galbui). Daca e dulce dovleacul, il mancam gol pe tot, pe post de desert, daca nu prea e dulce, ajunge in salate.

  2. In salata de vinete, care in zona mea se numeste pur si simplu “vinete” pentru ca unicul mod in care se prepara pe acolo aceste legume 🙂 eu pun si iaurt.
    Imi mai fac vara andive cu ton si lamaie, sau fasole boabe cu ceapa si ton. Si ulei de masine daca tonul nu e in ulei.

    1. Cu iaurt? inseamna ca salata devine acrisoara, deci cam ca la greci 🙂 nu cred ca e tocmai pe gustul meu. Fasolea boabe eu o amestec doar cu frunze de salata verde, otet si ulei de masline si e excelenta. Andive n-am mancat pana acum ca nu stiu cum se prepara.

      1. Nu m-am gandit niciodata, dar da, devin acrisoare vinetele cu iaurt, numai ca eu ador mancarea acrisoara. Si acra de-a dreptul.
        Andivele nu stiu nici eu cum se prepara, cred ca inabusite dar nu am incercat. In salata le pun crude, dar sunt destul de amare. Depurative 🙂

  3. Eu am mancat o mancare de vinete, o minunăție.
    Desi am fost sceptica inainte de a o gusta , m-am servit inca de 2 ori.
    Vara asta fac des lentile verzi fierte, in care pun ce frunze am, rosii, castravete, telemea sau feta, uneori ceapa si sos vinegreta sau ulei de măsline.

    1. Lentilele de care spui le-am tot vazut prin supermarket dar nu am luat niciodata si nu stiu cum sunt la gust, cred ca e un fel mazare/fasole, nu? Chiar o sa iau odata sa-mi satisfac curiozitatea.

      1. Of, iar am tradus prost, ca doar linte le spune in romaneste. E f buna asta verde. Gustul poate sa fie f diferit in functie de soi.
        Andive maninc si eu doar in salata: cu un mar tăiat bucati, nuci, brânză roquefort. Si stropit cu ulei preferabil de nuci si otet de mere. Marul face sa nu mai simti amareala. Am incercat gatite la cuptor cu sos bechamel si sunca, dar nu mi se pare ca merita efortul.

        1. Linte, lentile, tot n-am mancat… sau da? ba, parca o data la un restaurant turcesc am luat supa de linte. N-a fost nicicum. Doar comestibila :))))

  4. Ieri am facut salata de dovleac cu iaurt, usturoi si marar. Se pune in apa care fierbe dovlecelul cubulete, cand e fiert il trec printr-un jet de apa rece, apoi il las cam 30 de minute in strecuratoare. Pun iaurt, marar si usturoi, altii mai adauga smantana, maioneza, fiecare cu preferintele lui. Mie imi place mai mult cu iaurt, e mai racoritor. Se adauga sare si piper dupa gust.
    Am mai facut salata de cartofi: se fierb cartofii in coaja, se taie cubulete, se adauga ceapa, ardei, rosii, ulei de masline, putin otet, sare si piper dupa gust.

    1. Deci toata lumea face salata cu dovleac numai eu nu am facut niciodata si nici nu am mancat. Musai sa incerc si eu.

      1. Nici eu nu stiam pana acum de salata de dovleac. Dar asta mi-a amintit ca eu incerc sa mananc ce e de sezon: dovleacul toamna iarna, iar andivele iarna. Vara ce-i de vara 🙂
        Si mi-am mai adus aminte de o salata f racoritoare: castravete, pepene galben, menta si feta.

        1. Am auzit de combinatia asta dar nu am incercat-o niciodata. Pepene si castravete? suna un pic ciudat dar nu zic nu 🙂

      1. Asa este, cum o fac eu e un fel de tzatziki, reteta ,,originala” din care m-am inspirat continea si ceapa verde (sau 1/2 ceapa galbena sau rosie), patrunjel si maioneza facuta in casa.
        Pentru ca nu mi-ar place cu ceapa in mod sigur in aceasta combinatie si cu maioneza acum vara, m-am gandit la o varianta mai ,,light” si am adaptat-o gusturilor mele. Eu v-am scris in primul comentariu cum am facut-o eu si sa stiti ca este gustoasa si racoritoare. 🙂

  5. Salata mea preferata o fac cu salata taiata fasiute,feta cubulete,un ou fiert taiat rondele si daca am piept de pui fiert peste pun un sos dintr-un iaurt grecesc cremos cu putin usturoi pisat si ulei de masline.Pare o bomba calorica dar mancata in cantitati moderate tine totusi de foame mai mult timp.Andivele daca le opaesti si scoti miezul nu sunt foarte amare si daca le caramelizezi sunt bune ca garnitura la o friprura de pui langa care ai un piure spumos.Imi fac destul de des salata aia de cartofi fierti taiati felii ,pun ceapa cruda taiata julien ,sare piper ulei de floarea soarelui si putin otet.O manc cu salata de rosii castraveti ceapa facuta separat.

    1. Daca e cu feta si ou fiert e clar ca imi place 🙂
      De andive nu stiu ce sa zic, daca toata lumea de aici spune ca sunt amare, nu ma mai tenteaza deloc 🙂

  6. Salata cu ton cu fasole rosie ,ceapa,ulei de masline si oregan,ton cu salata iceberg +porumb +ceapa rosie +lamaie;orez integral +ton+ceapă +mozzarella+rosii cherry+măsline negre.Salata de cartofi fierti cu ceapă ,mult pătrunjel,ulei de masline si lămâie, salată de caracatita cu pătrunjel mult ,usturoi,ulei de masline si lămâie.Salata de pastă cu ton,mozzarella,cherry,măsline.Pasta rece cu pesto de busuioc.Pasta rece cu pesto de rucola ,rosii ,parmezan si evo.Salata iceberg cu fasii de pui fript + branza,sos de mustar.Platou de legume la grătar :vinete,dovlecei,ardei gras condimentate cu evo, lămâie sau otet+ usturoi+condimente (oregano, cimbru,patrunjel).Ciuperci in tigaie trase in evo ,usturoi,ardei iute (putin) si mult patrunjel.

  7. Facusem o salata racoritoare si, in acelasi timp satioasa. Reteta nu o mai stiu, cred ca ii apartinea Laurei Sava. Continea cartofi fierti tinuti intr-un sos – vinegreta, castraveti, ceapa verde, marar verde. Acum ca mi-am adus aminte, chiar tb sa o caut (reteta).

  8. Eu ti-am mai zis, sunt lenesa.
    Asa ca si eu ca si tine, fac salate – De 2-3-4 ori pe sapt. si ca cina si o parte ca pachet a 2a zi. Noi facem salata cu de toate: am permanent fasole sau naut fiert in congelator (fierb o data pt 1-2 luni, cred ca cu putina organizare as putea fierbe la 1 iunie pt toata perioada de vara :D, si adaug ce este: ceva verde adica macris/salata verde/papadie/untisor/kale/capucine etc., clasicele ardei/rosii/castraveti etc – dupa sezon, ceva paste sau nu, ceva ton sau nu, branza sau nu. Pun ulei de masline iau direct de la un grec, lamaie avem permanent (aproape 1 kil pe sapt). Din cauza diversitatii de fiecare data iese altfel.

    1. Si mie imi plac lămâile in orice salata, sub orice forma, chiar si coaja desi acum am vazut ca mai peste tot scrie sa nu consumi coaja de lămâie pentru că este tratată cu tot felul de pesticide 🙁

      1. de aia iau lamai bio. (nu doar pesticide dar au ceara pe ele sa reziste cateva luni- ok, ceara o parte se duce in spalat cu apa fierbinte). Iarna imi comand citrice din spania de la un producator (si asa fain miroase ca stiu ca au ajuns coletele de cum deschid usa la lift !!!) , mi-a mai adus grecul niste lamai de la tata lui din gradina, sau iau lamai de la marocani, necertificate bio dar sigur arata ca nu au fost tratate pt ca sunt mici, strambe, le alocuri cu pete gri, iar coaja nu e uniforma adica vad striatii, pe alocui gropi mai mari sau mai mici, pe alocuri ma galbena sau mai verde etc. si cand dau cu dejtul pe ea nu vad ceara.

Leave a Reply to Elena Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *