25 de semne care îți arată că ai îmbătrânit

        Se întâmplă aproape zilnic să văd în jurul meu tineri care se plâng că îmbătrânesc. Sau poate nu se plâng cu adevărat ci mai mult se alintă pentru că, să fim serioși, să ai 27 de ani și să îți pui status pe Facebook de genul astăzi e ziua mea, urăsc faptul că a mai trecut un an și simt că îmbătrânesc sună cât se poate de ridicol. Ideea că îmbătrînirea este un lucru rău nu este ceva înnăscut ci mai degrabă publicitatea modernă a glorificat tinerețea până când mesajul a fost total înrădăcinat în mințile noastre. Într-un fel mi se pare insultător pentru cei mai în vârstă decât tine să te plângi că ești bătrân atunci când ai ajuns la 30 de ani pentru că, practic, deși nu în mod direct, concluzionezi că toți cei trecuți de 40-50 sunt deja expirați. Iar celor trecuți de 70 nu le mai rămâne decât să se întindă în pat și să aștepte moartea.

        Bătrânețea, vrem, nu vrem, vine și doar cei norocoși cu adevărat reușesc să o prindă. Nu aș da un prag exact, o limită peste care dacă ai trecut ai sărit în cealaltă tabără dar totuși am observat că în jurul vârstei de 40 de ani majoritatea oamenilor încep să-și schimbe modul de a mânca, se gândesc la tot felul de diete, încep să se țină de mersul la sală sau își cumpără bicicletă, nu mai fac exces de alcool, nu mai pierd nopțile și renunță definitiv la fumat. Unii îmbătrânesc mai repede, alții mai târziu, unii se ”țin bine” și la 90 de ani în timp ce alții se ramolesc imediat ce s-au căsătorit, unii scriu cărți la 100 iar altora le e teamă să încerce lucruri noi la 35. Pe măsură ce înaintez în viață sunt tot mai convinsă că tinerețea e o stare de spirit și doar tegumentele sunt cele care trădează adevărata vârstă biologică. Altfel spus, învelișul ne omoară 🙂

        Am pentru voi un mic test cu 25 de semne care îți arată cum stai pe scara timpului și cu cât bifezi mai multe, cu atât ești mai… hai să nu spun mai bătrân ci mai bătrânicios pentru că unele lucruri sunt totuși controlabile.

  1. Ai început să uiți numele colegilor de liceu
  2. Te deranjează țipetele și hărmălaia pe care o fac copiii în fața geamului tău
  3. Începe să-ți cadă părul sau chiar, mai grav, ai o chelie deja bine formată
  4. Simți că pierzi din mobilitate pe zi ce trece
  5. Nu știi melodiile aflate în topuri
  6. Vorbești mult despre boli
  7. Ți se pare că ai dreptul să spui absolut tot ce gândești chiar dacă uneori nu este deloc politicos
  8. Te vaieți când trebuie să te apleci
  9. Te ia somul după un pahar de vin
  10. Ai un smartphone pe care nu îl folosești decât pentru a da telefoane
  11. Ți se pare dificil să șezi pe covor cu piciorele încrucișate
  12. Detești cluburile sau restaurantele cu muzică tare
  13. Îți alegi hainele și pantofii după cât de confortabile sunt mai degrabă decât după cât de la modă sunt
  14. Adormi în fața televizorului în fiecare seară
  15. Ți se pare că toți polițiștii, doctorii sau profesorii arată foarte tineri
  16. Folosești des sintagma ”pe vremea mea”
  17. Te plângi de foarte multe lucruri
  18. Te declari depășit de tehnologie
  19. Realizezi că uneori nu înțelegi nimic din discuțiile pe care le poartă tinerii
  20. Știi exact care ți-e limita atunci când vine vorba de alcool
  21. Prietenii tăi se îmbolnăvesc mult mai des decât în trecut
  22. Nu pleci niciodată de acasă fără să iei o haină groasă cu tine
  23. La radio preferi să asculți mai degrabă știri decât muzică
  24. Cheltuiești din ce în ce mai mulți bani pe creme de față antirid
  25. Preferi să plătești cash decât cu cardul

        Nu vă spun câte din punctele de mai sus le-am bifat  (slavă Domnului că nu pe toate) dar punctele 1, 5 și 21 m-au întristat cu adevărat pentru că am constatat că este cum nu se poate mai real. Mai râdem și mai glumim noi aici dar dacă tot veni vorba de boli și ați bifat cumva punctul 8,  vă las un link despre spondiloza cervicala și altul despre durerile de spate sau, așa cum le spun medicii, dureri lombare. Chestii interesante despre factori de risc, diagnosticare, tratament, prevenire și complicații.

        În rest, s-auzim numai de bine. Bătrânețea vine cu mai multă înțelepciune și cu o experiență de viață care ne face să avem mai multă încredere în propria persoană așa că la următaorea zi de naștere haideți să sărbătorim tot ce am învățat în ultimul an și faptul că am avut privilegiul nebun să călătorim în jurul soarelui încă o dată. portret

Share This:

18 thoughts on “25 de semne care îți arată că ai îmbătrânit

  1. asa. Am citit articolele romanesti.

    Parerea medicilor de aici e diferita: e normal sa existe o modificare a corpului potrivit varstei (schimbari la masa osoasa si la masa musculara) dar miscarea mentine musculatura in forma si preia tensiunea astfel ca problemele astea sunt incetinite si mai ales nu sunt cu dureri!
    Sport si miscare, special pt aia cu scaun la birou, nu doar previne dar si trateaza!!! fata de romania pe aici pe la scoli se fac si 3-4 ore de sport pe saptamana, la unele joburi au ceva ingrat: o maseuza!! (nu eu, evident, ci pe la altii); se repeta periodic despre ridicatul de la birou si cum reglam biroul etc. ca avem nevoie de muncit pana la 67 ani daca nu cumva creste varsta de pensionare pana acolo 😀

    1. In afara de mersul pe jos eu nu prea fac alt tip de miscare dar totusi cred ca cei 10000 de pasi pe care ii fac zilnic nu e chiar rau.

    1. Semne mai sunt, chiar am râs când cineva mi-a scris pe Facebook ca primul e semn de imbatrânire e faptul că începi să te gândești la ea 🙂

  2. Bunica de la Bucium îi spunea așa unei prietene care se plângea mereu de toate cele pentru că au (și ea și bunica) 76 de ani: “Dragă, nu suntem deloc bătrâne că avem doar 75 de ani.” Așa că, în familia noastră la 75 de ani omul e tânăr. Fără niciun dubiu. 😊

  3. Citind articolul ma pregăteam să scriu punctele in care ma regăsesc dar din nou ai reusit sa ma uimesti si sa ma bine dispui cu ultimul aliniat: sa ma gandesc sa aniversez ce am învățat intr-un an si sa ma bucur ca am avut ocazia sa mai calatoresc o data in jurul soarelui. Ce minune! MULTUMESC Ioana!

  4. Probabil c-am imbatranit daca mi se par semnele astea asa superficiale…desi crema antirid nu consum, nu ma plang de dureri, scriu mesajul asta de pe smartfon si n-am chelit 🙂 Dar nu stiu melodii din topuri. Copiii mei sunt gata batrani, ca, la fel ca mine, prefera hainele si pantofii comozi 🙂

  5. Am avut si eu perioade cand spuneam despre cineva ca e batran daca avea peste 65 ani.Acum ma enervez la culme cand aud o promterista spunand ca o batrana de 55 a fost victima unui accident sau alte cele.Recent mi-am intalnit o fosta colega de liceu care traieste de multi ani in Canada si imi spunea ca acolo majoritatea oamenilor sant activi la varste inaintate si nu se dau batuti de batranete.La noi constat cu tristete ca pensionarii si persoanele in varsta sunt priviti tot mai rau de cei care nu se gandesc ca vor imbatranii si ei odata.

    1. Si eu am fost surprinsa sa vad in strainatate oameni ce pareau a fi catre 70 de ani facand tot felul de joburi pe care aici le fac doar cei foarte tineri si nu pentru ca cei in varsta nu ar vrea sa lucreze ci pentru ca pur si simplu nu îi mai angajează nimeni. Discriminarea pe criterii de varsta este in floare in Ro.

  6. Discriminare legata de varsta e peste tot 🙁
    Odata cu trecerea timpului, insa, iti dai seama ca varsta e doar o cifra. Si tot ridici ștacheta dincolo de care ceilalti ti se par batrani. Ca nu stiu cine e asa intelept la 20 ani incat sa nu-i vada in varsta pe cei de la 30 in sus. Cel putin eu asa judecam. Eu ma vad ca la 20, dar oglinda imi spune altceva si sunt tare curioasa cum apar în ochii colegilor mei mult mai tineri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *