”Doar” 22 sau ”deja” 22? de școli închise în Franța

        Abia aștept să înceapă școala, nu pentru că aș avea vreun interes ci doar pentru că m-am săturat până peste cap să aud  repetându-se la infinit aceleași și aceleși mesaje, știri pro sau contra și păreri mai mult sau mai puțin avizate. Redeschiderea școlilor a devenit unicul subiect despre care se discută la radio și cum radioul merge non stop atât acasă cât și la birou, vrând nevrând îmi trec toate discuțiile pe la ureche. Drept pentru care zilnic aprofundez această temă.

        De două trei zile încoace subiectul la care se face frecvent referire (și comparație) este modelul francez, mai exact problemele apărute odată cu redeschiderea școlilor pentru că în Franța anul școlar a început deja la 1 septembrie. Tragem deci cu ochiul în curtea lor să vedem ce s-a întâmplat ca să știm și noi la ce să ne așteptăm ceea ce, desigur, nu este un lucru rău. Și ce s-a întâmplat? 12 milioane de elevi s-au întors la școală în peste 60000 de unități de învățământ. Dintre acestea, după câteva zile, 22  au trebuit să fie închise după depistarea unor cazuri de coronavirus. Aș menționa însă amănuntul că dintre acestea 22, 10 sunt în insula Réunion care se află la hăisa, tocmai în Oceanul Indian deci cumva ar ieși din modelul nostru. Așadar în Franța continentală din 60000 de școli s-au închis 12. O fi mult, o fi puțin? asta depinde de percepția fiecăruia, de starea de spirit și de modul de abordare a problemei.

        Invitat fiind la Digi 24, profesorul Alexandru Rafila, şef al  Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş și reprezentantul României la OMS, pe care de când a început pandemia cred că îl cunoaște toată lumea, s-a exprimat cu toată încrederea și insistența dându-și acordul absolut în necesitatea redeschiderii școlilor, desigur cu anumite măsuri de prevedere. A dat exemplul Franței spunând foarte clar (l-am auzit eu cu urechile mele) că din peste 60000 de școli doar 22 au fost nevoite să închidă porțile din cauza apariției de infecții cu coronavirus. I se părea un procent nesemnificativ.

        Pe același post TV, la câteva ore distanță, un jurnalist al cărui nume îmi scapă acum (nu Prelipceanu și nici Claudiu Pândaru), celălalt, prăpăstiosul 🙂 reproduce aceeași știre doar cu alte nuanțe: Din cele 60000 de școli deschise în Franța la 1 septembrie, după doar trei zile,  22 au fost deja închise. Iar asta aduce cu ceva de genul, pregătiți-vă, urmează cu siguranță încă multe altele. Scenariu clar pesimist.

        Rafila însă, cel puțin de data asta, părea optimist și mă întreb acum care o fi raportul, la nivelul țării noastre, legat de perspectiva redeschiderii școlilor peste câteva zile. Eu mă declar optimistă.

 

Share This:

6 thoughts on “”Doar” 22 sau ”deja” 22? de școli închise în Franța

 1. Franta are 3 x populatia romaniei, dar la tv uita ei sa spuna cate scoli cu wc in fundul curtii mai au, cat de rar li se ia apa de la chiuvetele unde se spala copiii pe maini, si mai ales cati copii cu imunitate slabita pt ca abia au ce manca sunt.
  Sa nu uitam ca frica imbolnaveste mai rau ca multe virusuri.

 2. La scoala la fiica mea baga la greu gel hidroalcoolic iar masca e obligatorie. Deci nu contează spălatul pe mâini, gelul sa trăiască. Fiica mea nu stie daca au sapun la baie (inainte nu aveau) pentru ca evita sa foloseasca toaleta scolii din cauza ca e mizerabilă. Asa ca teoria lui o femeie nu tine, nu toaleta scapa copiii francezi de boli. Desi e regretabil ce se intampla in scolile românești.
  Dar lumea parca nu mai gandeste: azi la ora de sport au alergat cu masca pe fata vreo 10 min iar apoi au continuat sportul fara masca exact ca inainte de pandemie. In sala, chiar daca afara e cald si frumos, ca cică programa trebuie respectată.

 3. Nu stiu care sunt criteriile de închidere a școlilor, dar imi imaginez ca trebuie sa fie dezastru acolo ca sa se închidă. Acum.sunt 32 inchise. Pt ca o colega are fata cu un caz de covid in clasa: e închisă doar clasa. Fiica mea mi-a spus azi ca in clasa paralelă (cu care au unele cursuri in comun) este cineva care n-are simțul gustului si nici al mirosului, 10 copii au fost azi la infirmerie ca erau bolnavi si 5 stau acasa. Școala inca nu ne-a informat de nimic.
  Pe la începutul verii spuneau medicii ca ar trebui lăsați tinerii sa se imbolnaveasca si sa se izoleze doar cei in varsta. Poate si asta s-a urmărit cu deschiderea școlilor. Si daca nu merg copiii la școală, părinții nu pot merge la lucru, iar în situația dezastruoasă de acum , asta nu se mai poate.

 4. Greu cu situatia scolilor de la noi…
  Dar educatia nu trebuie intrerupta pentru ca numai asa vom putea progresa.Acest lucru il stiu de la mama, fosta invatatoare, care acum este la Cer, dar care sunt sigura ca asa ar fi gandit, si nu ar fi dat inapoi oricat de greu ar fi fost…

 5. pe aici au suspendat clase daca aparea cineva cu test pozitiv. Inclusiv pt cei fara simptome. Fac teleworking 2 saptmani.
  Iar nu mai e sapun la scoala. Ma duc in weekend sa cumpar…

 6. Aici au decretat ca nici nu fac forme grave copiii nici nu transmit boala, asa ca nu se mai închid clasele decat daca într-una au mai multe cazuri pozitive. Asa, mai in liniste, se aplica metoda suedeză.
  Iar la facultate fiica are curs cu prezența o saptamana din doua, n-au distanță intre ei in săli ca n-ar avea loc si li s-a spus că sa stea liniștiți ca azi maine s-o inchide si facultatea lor ca multele altele facultăți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *