Când am început să scriu pe acest blog în urmă cu aproape opt ani aveam impresia ca vorbesc singură, lucru care de fapt nici nu era departe de realitate. Mă citea mama, soră-mea și câțiva prieteni apropiați dar chiar și așa, entuziasmul de atunci era la cote maxime. Îmi promovam blogul prin Facebook (deși nici acolo nu se înghesuiau urmăritorii) și habar nu aveam ce ar trebui să fac ca să îmi cresc audiența. Adevărul e că nici acum nu pot să afirm că aș avea vaste cunoștințe despre seo, web design, social media sau cum sa îți crești traficul pe blog iar norocul meu a fost că numărul de cititori a crescut de la sine fără să fac mare lucru în afară de a scrie constant.
Nu am urmat sfaturile specialiștilor în domeniu, sfaturi care îți spun ce cuvinte cheie sa folosesti și cum să interpretezi datele din google analytics astfel încât sa aduci mai mult trafic. Practic, nu am făcut nimic și totul a crescut organic dar probabil că dacă aș fi manifestat mai mult interes în această direcție lucrurile ar fi stat mult mai bine acum în sensul că aș fi avut mai mulți fani înfocați 🙂 À propos de cuvinte cheie, adică acele cuvinte de ”mare importanță” și care definesc tema unui text, există o unealtă în spatele blogului care îți spune după ce criterii de căutare ajung oamenii la tine pe blog. Adică ce caută ei pe internet și unde îi direcționează google. Desigur că de cele mai multe ori lucrurile decurg cât se poate de logic și coerent însă uneori apar și situații hazlii sau care aparent nu au legătură cu tema cercetată. Dar să vă dau câteva exemple.
Cuvintele cheie care, de departe și deloc surprinzător sunt pe primul loc în căutările de pe google și care conduc către blogul meu sunt ”ioana spune”. Urmează apoi ”homeschool păreri”. De unde și până unde, nu aș putea spune. Am scris o singură dată despre asta, cred că au trecut vreo șase ani de atunci, un articol care într-adevăr se chema Părerea mea despre homeschooling. Poate pentru faptul ca a generat dezbateri aprinse și au fost multe comentarii, algoritmul google îl scoate în față dar subiectul, deși de mare interes și foarte controversat, nu l-am mai abordat de atunci. Un mare succes (căutări pe google care conduc către articole scrise de mine) îl au cuvintele, frazele sau sintagmele cu conotație negativă gen ce nu mi-a plăcut în Corfu, păduchi de canapea, tristeți de duminică, mă enerveaza țânțarii, poze cu oameni morți, pisici cu autism și alte bazaconii mai mult sau mai puțin amuzante.
O categorie aparte o au (și aici pe bună dreptate) căutările referitoare la produse cosmetice pentru că am scris de multe ori pe această temă. Am scris despre parfumuri, despre șampoane uscate (doamne, ce încântată am fost când le-am descoperit!), despre masti de fata hidratante, despre fonduri de ten, rujuri și multe alte produse de îngrijire și o să abordez subiectul în continuare pentru că sunt o mare devoratoare de cosmetice. Dacă însă căutați ou fiert la microunde, când vine sfârșitul lumii sau câți ochi are furnica nu o să găsiți nimic chiar dacă google vă sugerează acest lucru și vă trimite la mine pe blog. Dar bărbat pe velociped poze o să găsiți. Pentru că am scris ceva despre biciclete pentru copii cândva demult și în acel text cuvântul velociped apare de mai multe ori. Deci o oarecare legătură există. Despre masini cu telecomanda pret încă nu am scris nimic dar văd că există cerere 🙂 Lumea le caută la mine pe blog dar deocamdată nu am informații suficiente deși ar fi momentul să încep documenarea pentru că micuțul Cristian a trecut la nivelul următor și deja mașinuțele de plastic pentru copii mici nu-l mai satisfac. Las aici o poză cu el ca să-l admirați pentru că prea e frumușel.
Alte căutări ciudate, e adevărat nu dese dar care totuși au existat, sunt ”de ce m-am născut supărat”, ”să îmi caut naibii de muncă”, ”să moară toate caprele vecinilor” sau ”cât lichior poți să bei”. Și au mai fost și altele pe care acum nu mi le mai aduc aminte iar programul nu mi le dă decât pe cele din ultimul an. Vouă vi s-a întâmplat să căutați ceva pe internet și să ajungeți în locuri total aiurea care nu aveau nicio legăturî cu subiectul?