Cadoul cu care nu dai greș niciodată

        Ce să fie, ce să fie? Vă dau trei încercări să ghiciți, dar după cum îi cunosc pe cititorii acestui blog ca fiind copii deștepți, știu că vor nimeri din prima. Banii 🙂 Sau, după cum spunea unul din vechii mei clienți de la bancă, atunci când îl întrebam cum vrea să-și încaseze cecul pe care îl primea lunar din Statele Unite, cash în mână (adică nu în cont). Deși au trecut vreo 20 de ani de atunci, expresia a rămas în grupul nostru, al celor care am fost colegi la BCR și dacă ne întâlnim uneori la o cafea iar chelnerul ne întreabă cum plătim cu card sau cash, nu există ca unul din noi să nu completeze: cu cash în mână.

        Să oferi bani sub formă de cadou poate părea o variantă impersonală deși mie mi se pare o opțiune absolut rezonabilă însă se întâmplă de multe ori ca cel care primește să aibă niște așteptări care să fie imposibil de atins. În acest caz, pentru a fi scutiți de momentul de dezamăgire și în același timp de presiunea de a percepe corect dorințele celuilalt, banii pot deveni cea mai bună soluție. Cadoul este până la urmă un mod de a-ți exprima aprecierea sau orice alt sentiment pozitiv și de multe ori acesta poate ascunde anumite subtilități. E greu să găsești cadoul perfect și de altfel nu vei ști niciodată cu certitudine dacă alegerea a fost corectă.

        Cu toate astea, să scoți doar banii din portofel și să îi înmânezi ”andrisantului” (ca să citez din O scrisoare pierdută) parcă nu cadrează cu eleganța și rafinamentul, ba mai mult chiar, poate părea o soluție de moment ca și când gestul nu ar fi fost premeditat. Ca și când cel care dăruiește nu și-a rupt din timp și nu s-a preocupat de cadou. Pentru o persoană mai sensibilă, gestul ar putea fi interpretat ca nepăsare ceea ce desigur nu își dorește nimeni. Și atunci ar fi bine să intervină o tușă personală, ceva care nu costă nimic (sau aproape nimic) în plus iar banii oferiți să fie transformați cu ușurință într-un cadou ”clasic” care arată ca un cadou și care poate fi despachetat ca un cadou. Nu trebuie să fii neapărat o persoană  creativă și să îți bați capul pentru că internetul abundă în astfel de idei și de acolo am găsit și eu inspirație când am pregătit o pizza care este potrivită și pentru vegetarieni, și pentru copii, și pentru cei cu intoleranță la gluten sau lactoză și chiar și pentru cei alergici. Se poate consuma și în perioada de post.

        Desigur că ingredientele se pot schimba în funcție de bugetul fiecăruia dar pentru modelul meu, pentru ca blatul să fie complet acoperit, sunt necesare 20 de bucăți. Cu bancnote de sută, pizza s-ar ridica la nivel de stele Michelin iar dacă în loc de lei ar fi euro sau dolari, putem să ne imaginăm deja o delicatesă exotică.

       De-a lungul timpului am primit multe cadouri frumoase pentru care sunt și voi fi mereu recunoscătoare dar în același timp am avut parte și de multe dezamăgiri în fața cărora am spus mulțumesc și am zâmbit amabil. În general, când am de făcut un cadou, cred că știu ce-și doresc cei din jurul meu dar dacă am cea mai mică umbră de îndoială, recurg la soluții gen pizza. Pe de altă parte, dacă se apropie ziua mea sau Crăciunul  nu mi-e jenă să verbalizez foarte concret că îmi doresc un cadou sub formă de bani. Nu aluzii, nu subtilități ci spus clar și din timp pentru ca cei din jur să nu-și mai bată capul. Și apoi, cu cash în mână, știu singură să-mi caut o geaca lunga dama exact așa cum vreau eu. Sau să mă duc pe un site de rochii dama unde știu exact ce îmi trebuie și toată lumea e fericită.

        Și încă ceva, un detaliu care mi se pare important. Întotdeauna, după ce am primit bani cadou, i-am arătat celui de la care am primit ce mi-am cumpărat pentru ca cercul să se închidă și astfel satisfacția să vină în ambele părți.

 

Share This:

4 thoughts on “Cadoul cu care nu dai greș niciodată

  1. Cred ca bani nu poti da oricui, decat numai copiilor (adulti) sau familiei apropiate, (iar acestora numai in cazul in care nu se descurca prea bine financiar), nicidecum cuscrilor sau prienenilor, de pilda. Poate unui prieten apropiat aflat in dificultate. Eu asa vad lucrurile. Poate ma insel!

    1. Asa gândeam si eu la un moment dat însă cum societatea de consum a depășit de mult limitele, obiectele nu mai aduc bucurie decat arareori. Daca nu bani, atunci un card cadou 🙂

  2. Între colegi, merge. Ani de zile ne băteam capul ce să cumpărăm…se mai iscau și gelozii: uite, au cheltuit mai mult pt cadoul lui decât pt al meu. Sau:al lui e mai frumos decât al meu. Așa că rezolvarea a venit printr-un plic cu aceeași sumă de bani pt fiecare sărbătorit. Toată lumea mulțumită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *