Ce este acidul hialurionic? – ghidul începătorului

        Acidul hialuronic, ingredientul despre care în ultima vreme vorbește toată lumea și care se regăsește în multe produse cosmetice de îngrijire a tenului, este o moleculă compusă în mare parte din zaharuri care se regăsește în organismul nostru și în special în piele. Pielea conține în proporție de 50% acid hialuronic iar acest acid menține țesuturile hidratate și elastice, cicatrizează leziunile și lubrifiază cartilajele și articulațiile. Cu cât ești mai tânăr, cu atât ai mai mult acid hialuronic în piele și cu atât pielea are un aspect mai frumos, bebelușii deținând recordul. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cam de pe la 26 de ani, producția naturală de acid hialuronic din țesuturi începe să scadă iar efectul (din păcate) este vizibil pentru toată lumea.

        Există totuși modalități care ajută la stimularea producției de acid hialuronic în corpul nostru și în primul rând ar fi dieta care afectează în mod semnificativ aspectul pielii. Contează deci ce anume mîncăm. Antioxidanții din fructe și legume au un rol important și ajută foarte mult la retenția  acidului hialuronic în tegumente. Dar ce te faci atunci când îți plac grătarele de porc, sarmalele și cozonacii? Cea mai la îndemână soluție de a preveni îmbătrînirea prematură a tenului este folosirea zilnică a cosmeticelor care conțin acid hialuronic. Datorită capacității acestuia de a atrage și reține apa, este folosit cu succes în compoziția cremelor și a altor produse de îngrijire a tenului menținând un nivel optim de hidratare a pielii pe tot parcursul zilei. Eu folosesc Vichy Idéal Soleil, o cremă ușoară care, în plus, are factor de protecție solară 50. O port în poșetă și pentru că umblu mult pe jos și mi-e teamă să nu mă ardă soarele o aplic din când în când pe frunte și pe nas.

        Sunt obsedată de arsurile solare de când, copil fiind, mergeam la mare în tabăra de la Năvodari, iar profesoara ne repeta mereu cât de sănătos este soarele și ne punea să stăm întinși pe cearceafuri ca să ne bronzăm ”peste tot”. Seara arătam ca niște raci proaspăt fierți și ne ungeam cu iaurt unii pe alții ca să ne treaca usturimea.

        Dermatologii susțin că uneori molecula de acid hialuronic care se găsește în produsele cosmetice este prea mare pentru a pătrunde suficient de adânc în straturile de piele și nu este eficientă, aceasta rămânând la suprafață. Soluția la îndemâna oricui este un peeling ușor cu un scrub care să nu lezeze pielea dar care să înlăture totuși straturile de celule moarte care blochează porii. Și desigur înainte de asta o demachiere și o curățare perfectă. De curând am descoperit pe Notino exfoliantul Hydro Boost de la Neutrogena (tot cu acid hialuronic) și sunt super-mega încântată de cât de bine își face treaba. Pe lăngă faptul că are un miros plăcut, oarecum acrișor/citric, curăță foarte frumos fața iar particulele abrazive sunt extrem de fine și nu zgârie deloc pielea. Sunt exact așa cum trebuie să fie pentru o piele de prințesă 🙂

        Cei care mă cunoașteți de ceva timp, știți cât de mult iubesc cosmeticele și că aș fi în stare să le mănânc pe pâine. De aceea îmi place să testez mereu lucruri noi așa că aștept în comentarii să îmi spuneți care sunt preferatele voastre din această vară, poate mă inspir de la voi.

Share This:

2 thoughts on “Ce este acidul hialurionic? – ghidul începătorului

  1. preferatele mele din ultimile veri sunt: palaria cu boruri mari si sticla cu apa.
    Dincolo de gluma, eu facui alergii la acid hialuronic din cosmetice (sau ceva excipienti/parfumuri asociate) asa ca nu folosesc. Dar imi plac fructele si legumele si nu gratar nici cozonaci si nici sarmalele, asa ca ma simt tanara si frumoasa ca la 25 de ani, buletinul asta e putin defect.

    1. Eu sunt convinsa ca cel mai mare impact asupra ”frumuseții” noastre sau sa nu pun ghilimele? 🙂 il are starea de spirit. Poti sa dai cu toate smacurile, daca esti mereu posomorâtă și bosumflata, nu ai cum sa ai un ten luminos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *