De ce se ceartă colegii de birou

        Cu toții avem un coleg de birou care ne enervează zilnic și cel mai probabil, chiar dacă nu îi arătăm acest lucru, el știe. Și nu doar că știe dar nutrește aceleași sentimente (desigur, nu pe față ci în secret) pentru că în general toate antipatiile și simpatiile sunt pe bază de reciprocitate. În lumea asta există două categorii de oameni: cei cărora le este cald tot timpul și cei cărora le este frig. Cei din a doua categorie sunt de obicei și cei pe care îi trage curentul atunci când deschizi pentru două minute fereastra.

        Din punct de vedere termic nimeni nu se simte bine niciodată și probabil de aici subiectul cel mai la îndemână atunci când vine vorba de a deschide o conversație este vremea. Ba că e prea frig și nu mai vine odată vara, ba că e caniculă și nimeni nu mai suportă căldura. Oricum ai face și oricum ai suci-o, în mod constant toată lumea este nemulțumită și mereu în așteptarea sezonului următor. De cum vine vara cearta pe aerul condiționat din birouri este interminabilă. Mereu există o persoană care este tot timpul în călduri și setează temperatura la limita înghețului în timp ce colega de birou cu pielea transparentă tremurând ca varga devine vânătă de frig chiar dacă își trage un cardigan peste pulover  și își  înfășoară mai strâns eșarfa de lână în jurul gâtului. Confortul termic este ceva la care nimeni nu ajunge niciodată oricâte discuții s-ar purta. Să presupunem că ai nevoie să mergi la toaletă și lipsești din birou pentru cinci minute. Mare greșeală. Poți să fii sigur că atunci când te vei întoarce, temperatura va fi setată cu 10 grade în sus sau în jos față de cum ai lăsat-o. Desigur dacă ești o persoană care iubești căldura te va întâmpina o atmosferă criogenată iar dacă te numeri printre aceia cărora le place să respire un aer răcoros, în momentul în care vei deschide ușa, aerul de incubator te va lovi fix în moalele capului.

        După oftaturi profunde, dat ochii peste cap, pufneli, grimase, bufnituri, trântit de dosare, uși, scaune și alte obiecte dure, urmează cu siguranță replicile tăioase care transformă cu rapiditate scandalul pasiv într-un adevărat război în care principalul reproș este lipsa de respect. Apoi totul degenerează și motivele de ceartă trec de la numărul de grade Celsius atingând subiectul sensibil al împărțirii sarcinilor de serviciu legat de care cât are de lucru, de programarea concediilor, de liberele luate de anul nou de mereu aceleași și aceleași persoane, de promovări, prime, concedii medicale luate pe șest și lista poate continua la nesfârșit. Anul acesta cireașa de pe tort este coronavirusul care se poate strecura perfid prin canalele de la aparatul de aer conditionat. Temperatura din birou, curentul care ne trage și covidul sunt combinația letală care urmează după criza de apoplexie.

        Ai crede și ai putea trăi cu speranța că odată cu venirea iernii lucrurile se vor liniști, dar chiar dacă virulența discuțiilor legate de numărul de grade scade mult în intensitate, încrâncenarea e departe de a se aplana complet. Cei care au la serviciu acces la propria centrala termica știu cu siguranță cât de greu este să convingi colegele cloște că nu trebuie să coci curcanul pe caloriferul din birou. Poate și din cauza asta anotimpurile mele preferate sunt primăvara și toamna, adică nici prea cald dar nici prea rece. Iar temperatura din interior să fie așa cum ne-o dă natura. Totuși trebuie să recunosc, că doar eu sunt cea care a susținut că oamenii se împart în două categorii, fac parte din tagma celor cărora le este cald tot timpul și și mă bucur că a existat un om pe lumea asta care a inventat aerul condiționat 🙂 Voi?

Share This:

14 thoughts on “De ce se ceartă colegii de birou

 1. Mă bucur ca nu avem aer conditionat la serviciu 🙂
  De fapt acum nici nu l-am putea putea folosi, ca e interzis din cauza de covid. Mi-am cumpărat vara trecuta un mic ventilator.
  In general nu-mi place aerul conditionat si m-am mirat odata ca o prietena il are printre criteriile de ales hotelul.

  1. Depinde de destinatie, am fost in Antalya si la ora 10 dimineata erau 41 de grade. Fara aer conditionat in camera ar fi fost chinuitor, eu nu pot dormi noaptea daca sunt 30 de grade (sau chiar mai mult) in camera…

  2. eleno, noi doua mergem in vacanta la munte si padure verile, asa ca oricat de cald ar fi la munte nu e nevoie de aer conditionat ca nu sare peste 30 gr si noaptea e spre 15 grade.
   Nu m-as duce in vacanta intr-un loc unde sa am nevoie de aer conditionat si sa stau in interior. Pai pot sta in interior si la birou si macar sunt platita si nu platesc 🙂 🙂 🙂 . In vacante prefer sa stau afara zi lumina, vacanta e pt sanatate, miscare, aerisit creier, etc – poate de aceea nu ma atrag mall-urile?

   1. In padure merg iarna.
    Merg la mare de obicei vara si e drept ca noptile e mai greu…ca ziua normal ca nu stai in casa. Dar cu geamuri deschise merge, mai ales ca eu suport mai usor căldura decat frigul.

    1. Și mie mi-e cald. Am două ventilatoare in atelier, ca să fiu sigură că aerul ajunge in orice loc unde lucrez. Cât am lucrat la Ciment, căldura nu ne prea supăra. Iarna, era uneori atât de frig că îngheța apa in bidonul de plastic și chiar merele in sertar. Pentru friguroși a fost instalată in mijlocul halei o sobă de fontă. Fiindcă disperații după căldură se lipeau cu spatele de sobă nu o dată li s-au aprins vestele din pufoaică și numai când simțeau putoarea de melană arsă se îndepărtau de sobă. Acolo ,in atelier. mărul discordiei era radioul care mergea sau pe Radio Cluj sau pe Radio Transilvania; muzica populară împotriva muzicii ușoare.!:))

     1. Oh, cat frig am indurat si eu pe vremuri, si nu doar inainte de revolutie. Prin 90-91 am lucrat intr-un birou unde o iarna intreaga nu am avut incalzire.

 2. Fffff tareee articol!! 🤣🤣🤣🤣 Și foarte adevărat!!! Bafta mea e ca de când ma știu stau singura la recepție ca altfel ieșea macel🤣🤣🤣🤣
  Mie mi-e mai degrabă frig si fff rar dau drumul la aer conditionat vara! Dau în schimb drumul pe cald când se oprește centrala și e tot frigutz 😋
  Super drăguț și amuzant articol! 😍🤗🤗

 3. Nu-mi place caldura mare,suport greu canicula si fac parte din categoria care se bucura ca s-a inventat aparatul de facut aer conditionat.L-am instalat in apartament in urma cu cativa ani si de atunci nu mai simt disconfortul noptilor toride de vara.Nu exagerez si mentin si vara si iarna cam 22 ,23 grade in casa indiferent de temperatura de afara.Cat despre hoteluri si eu le caut pe cele care au aer conditionat in camera indiferent ca merg la mare sau la munte.In Grecia am suferit o noapte ca nu functiona telecomanda si am crezut ca o sa dorm in piscina hotelului.Au rezolvat cu scuze problema, dar nervii mei din prima noapte si gandul ca o sa am o vacanta de mizerie desi aveam all inclusiv, mi-au pus capac. Noroc cu marea incredibil de albastra si calda,cu iaurturile lor si painea cu masline si tot felul de fructe de mare si tot ce inseamna Grecia de care-mi este dor.Pasarea malai viseaza,ca anul asta cred ca ne limitam la scurte excursii prin imprejurimi .

 4. Iooi ce fain articol😄😄😄
  Fix asa este si la noi,la unii le este frig la altii cald si cum trebuie sa purtam masti este groaznic….
  Mie imi este cald tot timpul si azi efectiv la un moment dat nu aveam aer ,dar noroc cu ventilatorul mic de pe birou care nu deranjeaza pe nimeni si ma ajuta un pic.

 5. Ras cu plâns asa a fost articolul acesta….am regăsit atât de bine atmosfera din biroul meu cu zile în care patronează liniștea, toleranta și respectul și zile mai tensionate când e ba cald ba frig… Dacă e o soluție simpla și la îndemân angajatorului atunci când acesta cunoaște management de calitate… se reglează o temperatura și aceasta decizie nu aparține fiecărui angajat Știu asta asa bine căci în locul de munca anterior nu existau aceste discuții interminabile fiindcă nu decideau angajații legat de temperatura din încăperi… Dar bine no, cum spune ardeleanul, unde ar fi toată distracția din birou dacă au alege soluții simple, reguli clare… romanul vrea show

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *