A trecut încă o săptămână și…
- M-am răzgândit în ceea ce privește rezilierea contractului cu Telekom. După ce am trimis solicitarea, știam că voi fi sunată și că mi se va face o contraofertă dar nu mi-a trecut prin cap că o să cedez. Mi-a plăcut abordarea pe care a avut-o operatorul și modul foarte politicos în care a vorbit cu mine, iar faptul că noul abonament are foarte multe minute și costă doar 16 lei față de aproape 50 cât plăteam până acum m-a făcut să nu renunț la telefonul fix. Ce mi se pare interesant e faptul că am avut un presentiment (chiar în momentul în care aruncam plicul în cutia poștală) că nu o să închei colaborarea cu ei. Mă bântuie paranormalul 🙂
- M-am întristat în fiecare zi a săptămânii urmărind tragedia prin care trec refugiații sirieni și irakieni. Imaginile pe care le văd la televizor sunt cutremurătoare și toate problemele noastre pălesc în fața a ceea ce se întâmplă în alte părți ale lumii. Hulim România dar în astfel de momente ar trebui să ne gândim cât de norocoși am fost născându-ne aici.
- Mi-am cumpărat bilet de avion pentru Londra, în octombrie. Intenționam demult să merg, dar încă nu căutasem oferte așa că atunci când am văzut promoția care oferea discount de 20% la orice bilet Wizz, nu am ezitat. Dus-întors am plătit 467 de lei, cu bagaj cu tot ceea ce este mai mult decât rezonabil.
- Am arvunit o pisică. Într-un gang lângă blocul meu își duce veacul o țigancă florăreasă care este mare iubitoare de animale. Tot timpul adăpostește printre cartoanele de flori câte un câine necăjit și, de câte ori trec pe acolo, îi mângâi protejații și mai schimb două-trei vorbe cu ea. Mi-a povestit că de curând s-a trezit în fața ușii cu o cutie în care erau cinci pui de pisică mici-mici și fiindu-i milă de ei, i-a dus în casă. Deocamdată îi ține pe o pătură pusă în cadă și e îngrijorată că nu știe ce va face cu ei. I-am promis că pe unul o să-l iau eu deși nici mie nu mi-e prea clar unde o să-l duc. Dar până peste o săptămână când mă întorc din concediu sper, adică e musai, să-mi vină o idee.
- Am descoperit o mulțime de lucruri noi cu care pot să îmbunătățesc aspectul site-ului meu intrând pe diverse forumuri. Astfel am găsit multe din răspunsurile pe care le căutam și văd că încet-încet nu mi se mai pare totul atât de complicat ca la început.
- Am aflat un amănunt șocant de la Violeta care e studentă la medicină veterinară și anume faptul că la această facultate există o disciplină care se numește Controlul și securitatea alimentelor. În spatele acestei denumiri, care nu deranjează cu nimic, se învață, printre altele și metode de ucidere a vacilor, porcilor, găinilor și alte animale a căror carne o mănâncă oamenii. Mi se pare absolut înfiorător și nu m-am gândit niciodată că un medic veterinar trebuie să fie în același timp și măcelar.
- Am pus castraveți la murat și când spun la murat, asta înseamnă doar apă cu sare și mirodenii, fără oțet. Nu este momentul să fiu modestă așa că vă spun că nu există în comerț castraveți murați mai buni ca ai mei.
Voi cu ce vă lăudați? Ați început zacuscăreala?
De fapt, sunt doua discipline. Tehnologia alimentelor, al carei manual contine metode de asomare, practic uciderea in abator si pe langa cea electrica si gazoasa, mai este descrisa si cea…cu bata. Si mai e Controlul sanitar veterinar, ceea ce ai scris tu, unde trebuie sa verifici carnea. Amandoua intra sub titulatura de CSV si sunt materii obligatorii la toate facultatile de medicina veterinara din tara si in mai toata lumea. In prea putine locuri ai dreptul de a alege daca vrei sa studiezi asta. Pe mine ma socheaza faptul ca abia acum ai aflat. Se studiaza asta dintotdeauna la medicina veterinara. Din pacate pentru mine, ca nu pot merge mai departe cu studiile aici.
Nu am ce sa mai spun. Nu-mi place deloc.
Asomare nu inseamna uciderea propriu-zisa, ci ametirea animalelor inainte de a le ucide, ca sa nu-si dea seama ce le asteapta. Dar cine e carnivor stie ca un animal a fost ucis pentru carnea lui, doar nu-si imagineaza ca o gasesti in copaci.
Da, inveti lucruri sadice, dar te obisnuiesti oarecum. Pentru ca veterinar nu inseamna numai doctorul care se ocupa de animale dragute si vii, ci poate sa lucreze in multe domenii , iar studiile trebuie sa il pregateasca pentru asta.
Cum sa te obisnuiesti cu asta? Intreb pentru ca si eu sunt la mv, in Bucuresti si habar n-am cum o sa trec peste abatorizare. Sunt vegana de cand ma stiu, iubesc animalele si mi se pare absurd ca oamenii le socotesc drept hrana. Pai cum ar fi sa se faca abatoare de copii, ca tot carne e, ar mai manca cineva? Probabil ca da, ca te obisnuiesti, nu-i asa? Nu stiu cui i-a venit ideea ca animalele sunt mai jos decat oamenii, dar probabil a uitat ca un organism microscopic, daca se multiplica, poate ucide toti oamenii. Halal superioritate omeneasca.
Se promoveaza sadismul doar de dragul unei fripturi.
Aici e o temă întreagă de discuție… Și animalele se mănâncă între ele și totuși le iubim.
Da, dar nici un animal pe lumea asta nu creste alte animale ca sa le sacrifice, sa le aiba pe mai tarziu (poate…doar pisicile, dar n-am vazut sa omoare doi soareci si sa-i manance pe amandoi, ramane unul mort). Nici unul nu vaneaza sa aiba in plus, ci cat sa se hraneasca pe moment. Aici e diferenta dintre animalele carnivore si oameni. Si din cauza asta mi-e teama un pic de facultatea asta. Sunt abia in anul 2, dar ma tem.
Violeta, ai gasit cumva vreun program de studii in medicina veterinara in afara tarii unde nu e obligatoriu sa ma inscriu la csv? Daca da, te rog lasa aici un comentariu, ca am posibilitatea sa plec cu Erasmus si inca nu stiu unde. Mi-ar prinde bine o sugestie, daca am inteles bine si tu esti la mv.
Scopul scuză mijloacele. Camelia, vei trece cumva si peste materiile astea si vei ajunge sa faci ceea ce iti place, adica sa ai grija si sa tratezi animalele. E un compromis pe care vrând-nevrând trebuie să îl faci.
Deși eu nu sunt vegetariană, mereu mi-am spus că nu aș putea să tai gâtul unei găini până când cineva m-a întrebat odată ce-aș face dacă aș fi într-o curte plină de păsări iar copilul meu ar fi nemâncat de trei zile. Ce să fac? aș lua cuțitul și aș face urgent o friptură…
Nu sunt de acord. Pe mine m-au crescut ai mei departe de orice inseamna carne si violenta. Scopul nu scuza niciun mijloc in cazul asta, avem de ales intre a ucide sau nu si alegem s-o facem, totusi. De ce? Pentru ca omul se crede superior. Si da…poate fi superior, dar isi uita locul in natura.
Camelia, daca esti deja in anul 2 ai trecut de disectiile din anul 1, care mi se pareau cel mai groaznice(vine calul pe picioare , e omorit si studentii il diseca. Dar sa inveti despre ceva nu inseamna ca trebuie sa faci treaba practic, nimeni nu te obliga sa omori animale ,nici macar sa le asomezi. Trebuie insa sa recunosc ca sunt destule lucruri care-ti fac pielea de gaina …
Disectiile se fac la sfarsitul anului 2 acum…si n-am facut decat una. Am reusit sa trec peste ele, cumva. La usamv Bucuresti ni se aduc piele congelate.
eu sunt carnivora si mi se pare important ca exista dr veterinar sau tehnician ce urmareste procesul din abator: teste de calitate, de paraziti/boli, trichineloza etc. Pana la urma marile ferme dar si micile fermieri au un veterinar ce trece periodic pt examinare.
De ex. mamaia avea un vitel ce nu crestea si l-au taiat in spatele casei. Dar la taiere aveau intrebari si au chemat veterinarul ce a examinat si spus: e doar o malformatie a stomacului ce nu il lasa sa se alimenteze suficient si sa ia in greutate, vitelul nu are boala si poate fi consumat in familie.
Ca o concluzie, romania are veterinari de oras, dar mare parte sunt veterinari de sat. Sa nu uitam, peste jumatate din romani locuiesc la tara si au animale in curte supravegheate mai mult sau mai putin asa ca e nevoie si de medici de animale acolo, pt acoperit sanatatea populatiei de animale dar si a oamenilor.
Sa mai amintesc si de veterinarii ce urmaresc pasarile salbatice din delta…
E interesant daca se poate jongla cu materia la cumulul de puncte. Cand eram eu studenta nu se studia cu puncte, erau putine materii optionale, picai si picat erai, dar lucrurile sunt dinamice. Si eu am facut materii in facultate ce le consideram inutile, am luat un 6-7 si asta e; avut colegi care au abandonat facultatea din cauza asta… imi pare rau sa o zic dar nu au ajuns prea bine, viata presupune si compromisuri dar si eforturi colosale. Si asta e primul hop cu adevarat, ce a fost in liceu a fost nimic pe langa situatiile din facultate….
Atâta timp cât oamenii vor consuma carne, este clar că trebuie să existe un control strict al acesteia. Dar nu oricine poate deveni medic veterinar exact așa cum nu oricine poate deveni medic pentru oameni.
Eu asta nu inteleg…de ce trebuie sacrificat un animal, doar asa…ca vrea cineva sa-l consume? Eu stau la tara, am 3 cai si 4 oi, o gramada de gaini in curte, curcani si gaste si de la ele folosim doar ouale. Parintii mei n-au taiat niciodata nimic, le-au ingrijit pe toate asa cum au putut si am avut si vaci care au murit de batranete. Cand o sa termin facultatea o sa ma intorc in satul meu, pentru ca e nevoie de medic aici, dar tot nu vad rostul sacrificarii animalelor. Repet, daca se fac abatoare de copii ati mai manca carne? Tot animale sunt si oamenii, sa nu uitam.
Sunt deja tehnician veterinar, stiu o multime de lucruri despre bolile infectioase din carnea de consum, dar tot n-o sa pot intelege cum puteti trece peste faptul ca fiecare fiinta de pe lumea asta are dreptul la viata. Una e sa castrezi un caine si alta e sa-l sacrifici dupa bunul plac, de cele mai multe ori crud.
Obisnuiam sa citesc cu placere acest blog. Imi pare rau si n-o sa mai deranjez cu comentarii.
Nu vreau sa te superi, Camelia, dar stii foarte bine ca majoritatea oamenilor consumă carne. Procentul vegetarienilor e foarte mic. Eu asa am fost crescuta, cu cărniță de pui și nu mi s-a părut niciodată că încalc o lege a naturii. Când cumpăr carne de la supermarket nu stau să mă gândesc la viața animalului care a fost sacrificat pentru mine, așa e educația pe care am primit-o și mi se pare un lucru extrem de firesc să mănânc carne.
Nu poți să rupi relațiile cu oamenii care nu au renunțat la carne doar pentru că au o altă părere decât tine. Sau poți?
Și peștele intră în aceeași categorie cu carnea? că sunt mulți vegetarieni care nu au nimic împotriva consumului de pește.
Nu ma supar, dar aleg sa pastrez distanta fata de oricine promoveaza cruzimea ca fiind ceva normal, doar pentru ca asa a fost invatat. Avem creiere sa gandim, ne putem pune intrebari, cum este justificat faptul ca oamenii cred ca au drept asupra celorlalte fiinte? Orice misca pe lumea asta simte, are nevoi, sentimente, dureri. Pestele simte si el, s-a demonstrat stiintific, tot fiinta cu sange si creier e.
Și dacă plantele simt și ele durere atunci când le rupem sau le călcăm în picioare? Am văzut că s-au făcut experimente de acest gen cu senzori care urmăreau transformările din plante atunci când cineva se apropia cu intenții negative. Măsurătorile au arătat că există reacții… Cunoaștem atât de puțin despre lumea în care trăim.