De ce este bine să bem cafea

        Băutorii de cafea au suficiente argumente pentru a-și susține plăcuta dependență cu toate că și  cei care se opun din răsputeri acestui obicei au motive la fel de convingătoare. Sunt sigură că fiecare dintre voi știe cel puțin o persoană în fața căreia nici măcar nu poți rosti cuvântul cafea fără a primi o strâmbătură la schimb. Cunoașteți genul, cel care atunci când te vede cu cana în mână, îți spune cât de nesănătoasă este cafeaua iar asta te poate face să o înghiți cu sughițuri 🙂

        Acest articol este pentru cei care sunt în căutare de motive pentru a bea în continuare cafea fără a simți vreun sentiment de vină iar aici mă includ și pe mine. Iată așadar cele 7 motive, unele demonstrate științific, pentru care merită să bem cafea (cu moderație):

  1. Cafeaua este o importantă sursă de antioxidanți. Este total adevărat că, de asemenea, fructele și legumele conțin cantități semnificative ale acestor compuși dar se pare că asimilarea antioxidanților în corpul uman se face cel mai ușor și rapid din cafea.
  2. Mirosul de cafea reduce stresul. Sau cel puțin stresul care este generat de lipsa suficientă a somnului. Deși urăsc faptul că la această concluzie s-a ajuns făcând teste pe animale nu pot să contest rezultatele. Creierul șoriceilor care au fost deprivați de somn și au fost apoi expuși aromei intense de cafea a reacționat mai bine decât cel al șoriceilor care nu au simțit niciun miros. Asta nu înseamnă totuși că dacă ținem pe noptieră un sac de boabe de cafea nu mai avem nevoie să dormim dar nu ne costă nimic să încercăm 🙂
  3. Conform unui studiu apărut în Science Daily în 2012, cafeaua ar putea diminua simptomele bolii Parkinson, cei care consumă cofeină zilnic având şanse mai mici să dezvolte această boală. Din păcate încă nu este relevant dacă cei care suferă deja de Parkinson şi-ar putea îmbunătăţi coordonarea mişcărilor în urma cafeluţei de dimineaţă.
  4. Cafeaua este bună pentru ficat şi în mod special pentru cai care obişnuiesc să bea alcool. O ceaşcă de cafea pe zi reduce riscul apariţiei cirozei hepatice cu 20% sau cel puţin aşa arată statisticile efectuate pe un număr de 125000 de persoane de-a lungul a 22 de ani. Aceste concluzii au apărut în The Guardian în anul 2006 şi de atunci nimeni n-a sărit să le conteste.
  5. Consumul de cafea este strâns legat de nivelul scăzut al ratei sinuciderilor. Există studii şi aici care arată cum cafeaua funcţionează ca un antidepresiv dar eu n-am nevoie de confirmarea ştiinţifică şi vă spun cu mâna pe inimă că nu mi-a trecut niciodată prin cap să mă sinucid.
  6. Băutul cafelei cu regularitate scade probabilitatea de a face cancer de piele şi asta în mod special la femei. Pentru acest lucru cercetătorii britanici spun că ar trebui băute minim 3 căni de cafea pe zi. Probabil la umbră şi în orele în care soarele arde cel mai tare altfel nu-mi explic legătura 🙂
  7. Reduce şansele de Alzheimer. Efectele cafeinei asupra unora dintre neurotransmițătorii creierului duce la îmbunătăţirea memoriei ceea ce nu mai este o noutate iar o memorie care exersează zilnic are un risc mai mic de a dezvolta boli neurodegenerative. Sună bine, nu?

        Mai în glumă, mai în serios, cafeaua are multe efecte pozitive și  are meritul de a fi fost fondatorul primei rețele de socializare, cu mult înainte de apariția Facebook-ului 🙂 Câte conversații plăcute nu s-au țesut în fața unei ceșcuțe din care răzbăteau  arome irezistibile, câte idile nu s-au înfiripat sub acest pretext, câte nu s-au făcut și desfăcut… Totul a început de la cănițe mici cât un degetar, apoi cănile au crescut într-un an cât alții-n șapte ajungând azi la dimensiuni impresionante. De curând mi-am schimbat și eu stacana și am trecut la nivelul următor. cana

        E atât de mare și de înaltă că nici nu mai văd bine zațul de pe fund în cazul în care aș vrea să-mi citesc viitorul. Dar nu sunt curioasă 🙂 Și de altfel cafeaua la ibric nu e printre favoritele mele și prefer să-mi beau drogul de dimineață preparat cu o chestie ca cea de aici. Sau, de ce nu, ca o adevărată boieroaică să mă respect ca aici.

        Dar, pentru că vorba lungă e sărăcia omului, să concluzionăm: Bea cafea de dimineață și-o să mai trăiești o viață! 🙂

 

Share This:

6 thoughts on “De ce este bine să bem cafea

  1. Eu nu beau cafea. Ma agita prea tare. E drept, am avut o perioada cand am baut asa de multa incat devenisem imuna, puteam bea 2-3-4 cani mar pe zi pt ca nu ma descurcam fara (anii de facultate….), apoi a venit dezintoxicarea: 2 luni la tara, dormeam 12 ore pe noapte, 2 ore la pranz, beam lapte 1-2 l etc. Am oprit cafeaua atunci si am vazut ca pot sa traiesc fara dependenta.

    Dar ADOR MIROOSUUUL!!! in continuare imi place sa crantzan cate o boaba de cafea, sa adulmec magazinele de cafea, sa macin la masina cafeaua proaspat pentru musafiri (atat de mult imi place incat am invitat prietenele duminica si o sa le fac cafea a la ancienne: iau boabe, macin pe loc, pun apa pe foc etc 😀 ), sa visez o vacanta in Tanzania/Etiopia, intr-o ferma de cafea fix la cules, de pe amazon am vazut ca pot cumpara cafea verde sa o prajesc eu etc. Nu inteleg de ce e contrastul atat de mare intre miros si gust – nu e corect 😀 😀 ma simt fraierita!!! 😀 .

    1. Eu cred că nu sunt dependentă, adică am văzut ca dacă nu beau cafea într-o dimineață nu pățesc nimic și nici nu mi-e gândul tot acolo 🙂 Dar îmi face plăcere o cafea bună.
      Și da, nu e corect 🙂 dar cine a spus că viața e dreaptă și corectă?

  2. Pentru mine, convingere ferma, cafeaua ma invioreaza. Asigura o buna circulatie a sangelui la creier dar si in zonele periferice; imi dispare frigul de la picioare. Si… Doamne, cat e de buna ! Candva era un mare lux sa bei cafea.

  3. Probabil sunt o ciudatenie a naturii pentru ca nu pot sa beau cafea, nu-mi place gustul (unde s-a mai pomenit?). Cu greu pot sa beau o cescuta, in mod silit, cand cineva vrea neaparat sa bea o cafea cu mine (se intampla cam o data pe an, de obicei cu mama).
    Cand eram studenta beam o cafea micuta la 6 dimineata ca sa ma pot apuca de invatat, o dadeam repede pe gat ca sa nu-i simt gustul – pentru ca efectul si-l facea.
    Nu pot sa fac diferenta dintre o cafea buna si o cafea rea, pentru mine au acelasi gust nesuferit. :))
    DAAAAR imi place mult de tot mirosul de cafea!
    Si-mi place ca absoarbe mirosurile neplacute foarte bine (de exemplu din frigider)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *