Cumpărături cu cap

         A inceput sezonul reducerilor de vara. So what ? Mi-am promis că anul acesta nu o să mai cumpar nimic. Vreau să spun nimic de care nu am nevoie cu adevarat. Si cum pana acum nu am trecut nimic pe lista necesitatilor, nu ar trebui sa imi fac probleme ca voi cheltui (din nou) inutil.
         Am constatat cu o oarecare surprindere ca hainele pe care nu le port si care s-au adunat degeaba in dulap sunt in marea lor majoritate cumparate de la reduceri de-a lungul timpului. Cumparate sub impulsul momentului fara sa ma gandesc ca nu e stilul meu, ca nu am la ce le asorta, ca anul viitor nu se vor mai purta sau ca pur si simplu nu imi plac cu adevarat. Dupa marea curatenie de primavara de prin dulapuri, uitandu-ma la sacosele pline cu haine de dat mi-am propus sa respect cu sfintenie 5 lucruri legate de cumparaturi :
 1. Să cumpar doar cand am un anumit scop. Am nevoie de o pereche de pantofi bej? Voi merge la cumparaturi cu acest obiectiv clar in minte.
 2. Să rămân focusată doar pe ceea ce mi-am propus sa cumpăr. Oricât de frumosi si ieftini si de irezistibili vor părea pantofii rosii pe care îi voi vedea nu trebuie sa uit ca eu am nevoie de pantofi bej si nici o alta culoare nu trebuie sa imi distraga atentia.
 3. Să mă întreb înainte de a cumpăra ceva : Daca nu ar fi fost la reducere, aș fi cumparat acel obiect ?
 4. Să mă dezabonez de la site-urile care imi trimit diverse oferte pe email gen : ”în data de .. .toate produsele sunt reduse cu 30%”
 5. Să adopt o altă atitudine față de obiecte: lucrurile frumoase pot fi apreciate fara sa trebuiasca sa le detin neaparat.
         Dacă toate astea o să le respect nu o să mai acumulez lucruri inutile.
       Se spune ca experiențele pe care le trăim ne aduc o fericire de mai lungă durată decat lucrurile pe care le cumpărăm. Ne creează amintiri pe care le purtăm in minte si in suflet mai mult timp decat orice haina. Să luăm un  exemplu. Cu 65 de lei aș putea cumpăra o rochie de vară de la New Look. Racoroasa, vaporoasa, cu un imprimeu dragut, feminina… frumoasa, ce mai. Plus ca initial costase 130 de lei iar acum as putea sa o iau la jumatate de pret . Dar care de fapt nu îmi trebuie pentru ca mai am inca doua asemanatoare iar vara nu tine decat 3 luni. Iar canicula chiar mai putin.

 

       Cu 65 de lei as putea merge la strand trei zile la rand. Bilet de intrare + suc + înghețată. Să stau pe marginea bazinului cu picioarele în apă, sa ascult muzică, sa urmaresc bucuria copiilor, sa ma bronzez, sa povestesc cu prietenele, sa înot… si sa ma intorc seara acasa incarcata de energie pozitiva. As fi mult mai câștigată.
       Teoria e bună dar practica, ah, practica ne omoară.
       Am călcat strâmb, trebuie sa mărturisesc. Nu grav, dar am comis-o. Eram in mall cu scopul clar de a merge la film (la Grace Kelly, v-am povestit despre film aici). Si normal ca ma plimbam fără sa fiu legata la ochi. Mai intram prin cate-un magazin asa, de curiozitate, cand am vazut o esarfa bleumarin cu inimioare albe care era la reduceri si pe care am cumparat-o instant încălcând obiectivele 1,2 si 5 fara sa clipesc. Asta e eșarfa cu pricina:

 

         Drăguță, nimic de zis. Si nu a costat decat 15 lei (redusă de la 45). Daaaar… oare nu aveam destule eșarfe asemănătoare ?
         Singura consolare este că eșarfele nu se vor demoda niciodată. Dar jur că anul acesta nu mai cumpăr nimic de la reduceri. Pentru că nu am nimic pe listă.

 

Share This:

4 thoughts on “Cumpărături cu cap

 1. Sunt de acord cu tine 100% in tot ce ai scris, dar……e placerea aia mareata de a cumpara si a cumpara in continuu. Dulapurile mele gem de haine si incaltari dar, la o adica, niciodata "nu am cu ce sa ma imbrac" si ma crizez :)))
  La fel ca si tine, spun mereu ca nu-mi mai cumpar nimic, dar tot ma lipesc de cate ceva (inutil, de altfel). Cred ca asta e placerea noastra, a femeilor,,,shopping-ul

 2. Teoria ca teoria, practica ne omoara!
  La mine nu functioneaza nimic, reducerile imi iau mintile…sunt un caz pierdut!:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *