Strada Ficțiunii

         Bombă în lumea literară din România!
Codin Maticiuc a scos o carte! Please, please, nu-mi spuneți că nu
știți cine este Codin Maticiuc. Știu că sunteți niște
intelectuali care nu citesc tabloide și care nu se uită la Capatos, Măruță sau Brancu dar numele lui sigur v-a trecut pe lângă ureche cel puțin
o dată. Dacă totuși până acum ați trăit pe o altă planetă,
aflați că personajul despre care vorbesc este un arătos playboy de
Dorobanți,  are un tată foarte bogat iar el a avut o mulțime de
relații cu femei celebre sau care au devenit celebre tocmai datorită
relației cu el. Deci departe de a fi avut (până acum) vreo legătură cu scrisul sau lumea boemă a scriitorilor.
         Vreau să citesc romanul său și abia
apoi o să-mi dau părerea (deși e la modă să faci invers). Nu vreau să plec din start cu prejudecăți mai ales că
Alex Ștefănescu, criticul literar, a spus că “aşa se
întâmplă uneori, nici nu ştii de unde apare un scriitor bun, din
cele mai neobişnuite locuri
“. Cred că romanul ”Consumatorul
de suflete” merită o șansă. Cartea a apărut la Editura ALL în
această toamnă și a avut parte de recenzii controversate, unele
datorate limbajului licențios folosit, altele datorate reputației
mondene a autorului.
         Un mic amănunt interesant pe care l-am
aflat și eu de curând: Codin Maticiuc stă pe aceeași stradă cu
Dan Chișu. De Dan Chișu sigur ați auzit: a scris Garsoniera din pădurea de macarale, a avut o emisiune culinară și a făcut mai multe filme în calitate de actor, regizor, scenarist și producător.
         Amândoi locuiesc pe Strada Ficțiunii. Trec în fiecare zi pe acolo și îmi place să mă opresc din când în când să admir casele, copacii, oamenii care se plimbă liniștiți. Pe Strada Ficțiunii locuiesc doar scriitori, unii în vile vechi și scorojite, cu pereții acoperiți de iederă , alții în apartamente noi cu geamuri termopan, unele case au poarta larg deschisă, altele sunt mai misterioase, nu sunt accesibile oricui și se ascund după garduri înalte.
         Am o casă preferată în curtea căreia aș vrea să trag cu ochiul dar zidul care o înconjoară nu lasă să se vadă aproape nimic.
sursa foto: thebedfordclanger.wordpress.com

         Știu că în spatele zidului de cărți locuiește Rudyard Kipling. E deja destul de bătrân și probabil nu-i place să fie deranjat de priviri indiscrete, de aceea se ascunde . Nu mai scrie nimic de multă vreme dar s-a bucurat teribil când Editura ALL i-a reeditat unul din cele mai de succes romane ale sale, Kim, o frescă a Indiei de acum mai bine de un secol.

         M-am bucurat și eu alături de el, mai ales că romanul este disponibil și în varianta electronică iar de când sunt fericita posesoare a unui kindle aleg de multe ori să cumpăr cărțile în acest format.
         Sunt mulți scriitori care își doresc să se mute pe Strada Ficțiunii și își caută un loc al lor. Editura ALL și-a propus să-i ajute să facă acest lucru și o va face.  Pentru că Strada Ficțiunii nu stă sub administrația nici unei primării și este, de fapt, o colecție de literatură. Începând din acest an în cadrul colecției există un proiect nou Lista lui Alex Ștefănescu care își propune promovarea scriitorilor români contemporani alături de autori străini. În listă vor fi incluse numai cărțile scrise bine, ”indiferent dacă sunt scrise de celebrități sau necunoscuți, de tineri sau bătrâni, de oameni cu studii universitare sau autodidacți, de prieteni sau dușmani”. Deviza colecției este ”Hai să ne bucurăm împreună de frumusețea literaturii ! ” Iar mie nu trebuie să-mi spui asta de două ori.

         O să mă plimb toată iarna pe Strada Ficțiunii și știu că nu o să mă plictisesc nici o clipă. O să mă întâlnesc cu cunoștințe vechi, cu prieteni, cu colegi. Aș vrea să văd cât mai mulți copii scoși din fața televizorelor și aduși să se joace la colțul străzii cu Fetița cu chibrituri. Poveștile ei o să le șlefuiască sufletul și o să-i facă mai buni pentru tot restul vieții.

sursa foto: www.brilliant-insane.com

         De ce să pierdem vremea în mall-uri sau în cluburi pline de fum de țigară când Strada Ficțiunii e un loc exact, dar exact pe gustul fiecăruia dintre noi. Căci nu sunt doi oameni care să-l vadă și să-l perceapă la fel. Fiecare și-l poate imagina așa cum dorește în funcție de experiența pe care i-au adus-o cărțile citite.
         Pentru că cititul ne face să ne simțim bine, să avem despre ce vorbi, să înțelegem altfel lumea și chiar să devenim mai competitivi. Nu există cadou mai frumos (potrivit în orice situație și pentru orice vârstă) decât o carte. Vă invit să alegeți încă de acum cadourile de Crăciun pentru cei dragi. Cu o carte din secțiunea Bestseller este imposibil să dați greș.

 
 
         Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014.

Share This:

2 thoughts on “Strada Ficțiunii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *