Viitorul verde, reciclarea

         Ce repede a trecut timpul de când, împreună cu majoritatea prietenilor mei, am participat la protestele împotriva proiectului Roșia Montană din 2013. Cu toții ne aducem aminte cum scandam ”Ieșiți din casă dacă vă pasă” și ”Roșia, Roșia vine revoluția” pe fundalul zgomotului făcut de fluiere, tobe, vuvuzele și pet-uri umplute cu pietricele. Din fericire, efortul nu a fost în zadar și proiectul a fost stopat.
sursa foto mediafax.ro
         Vreau să-i întreb pe colegii mei de atunci unde au aruncat pet-urile atunci când marșurile s-au terminat și s-au dus acasă. Câți dintre noi am aruncat petul într-un tomberon laolaltă cu tot felul de resturi menajere și câți am găsit un loc special amenajat de colectare a deșeurilor pe sortimente ? Sunt convinsă că mulți nu avem încă un astfel de loc în apropierea locuinței iar comoditatea ne face să ne debarasăm de gunoaie la întâmplare, fără să le sortăm. După noxele eliminate în atmosferă, pet-urile sunt inamicul numărul doi al mediului. Un pet nereciclat se dezintegrează în câteva sute de ani iar cel care l-a aruncat nu este cu nimic mai bun decât investitorii fără scrupule de la Roșia Montană Gold Corporation. Sigur că totul este la o altă scară, mult mai mică, dar efectele în timp sunt la fel de devastatoare.
         Dacă te crezi ecologist și dacă îți pasă cu adevărat, pune și tu umărul la proiectul „Şcoala pentru o Românie Verde” care se  desfăşoară la nivel național din octombrie 2012. În cadrul programului şcolile, liceele şi grădiniţele colectează hârtie, pet-uri şi doze de aluminiu. Şcolile primesc bani şi premii în bani, iar profesorii şi elevii primesc diplome de merit şi participare. Pentru fiecare 2 tone de hârtie predată, şcolile primesc câte 200 lei, la fiecare 2 tone de pet-uri colectate,  300 de lei iar la fiecare 100 kg doze de aluminiu colectate și predate, școlile vor primi câte 100 lei.. Și în afară de bani, beneficiul uriaș al acestui program este că vom avea copii educați să protejeze natura. Nici nu se poate un avantaj mai mare de atât.
         Cum ai putea să ajuți ? În primul rând ar trebui ca în acest program să se înscrie cât mai multe grădinițe, școli și licee. În prezent sunt înscrise aproximativ 1100 de școli (față de 750 în anul școlar trecut) dar tot sunt puține. Eu cred că toate școlile din țară ar trebui să aibă pe lista de priorități educația ecologică a copiilor. Așa că dacă ai copilul la școală sau, mai mult, dacă ești cadru didactic, fă un pic de lobby pentru a influența conducerea școlii să intre în program . Acest pas este cel mai important lucru.
         În al doilea rând poți susține activitatea de reciclare prin intermediul firmei sau instituției în care lucrezi.Tot ce trebuie să faci este ca tu și colegii tăi să colectați hârtie, peturi sau doze de aluminiu. Când s-au adunat minim 500 kg hârtie (și se adună ușor având în vedere că hârtia  trage la kilogram, trimiți un email pe eco@zibo.ro cu numele firmei, adresa, numărul de telefon şi cantitatea aproximativă de hârtie, pet-uri sau doze de aluminiu colectate. În câteva zile, reprezentanţii Asociaţiei Zibo Help vor organiza preluarea acestora prin firmele partenere, urmând ca pe procesul verbal de predare-primire să se consemneze şcoala pentru care se predă hârtia, iar scoala va primi banii aferenţi. Simplu ca bună ziua.
         Dacă firma ta are sediul într-unul din judetele  Arad, Bihor, Cluj (deci și Clujul, da?), Timiș sau București, atunci  hârtia se ridică de la sediul firmei de 2 ori pe lună indiferent de cantitatea colectată. Trebuie doar un pic de bunăvoință.
         Aceasta este o campanie de promovare susţinută de S.C. ECOPIM RECYCLING S.A. și merită toate felicitările noastre pentru inițiativă. Haideți să facem și noi ceva pentru o Românie verde, doar nu o să-i lăsăm pe țigani să ne-o ia înainte. Ei deja s-au apucat de treabă după cum bine ați constatat cu toții.
sursa foto: cugetliber.ro

Share This:

2 thoughts on “Viitorul verde, reciclarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *