Idei de cadouri

         Cu ceva ani în urmă, înaintea apariției mall-urilor și supermarketurilor, oamenii obișnuiau să dea cadouri cu dorința sinceră de a face pe cineva cu adevărat fericit, nu pentru că s-ar fi simțit  împinși de la spate sau s-ar fi lăsat duși de valul isteriei cumpărăturilor de Crăciun ca în filmele americane. Acesta era singurul scop: de a aduce bucurie și zâmbet pe fața cuiva drag.
         În prezent însă magazinele lacome de profit și campaniile lor agresive se pare că au furat spiritul Crăciunului și au deturnat tradițiile obligând oamenii să cumpere cât mai multe obiecte, „cadouri” care se dovedesc de cele mai multe ori inutile și care în loc să aducă surpriza bucuriei, lasă în loc doar un mulțumesc de complezență. Sunt sigură că fiecare dintre noi a primit daruri care din secunda doi  au sfârșit aruncate într-un sertar și uitate acolo pe vecie. Să vă dau câteva exemple : seturi de ornat prăjituri, seturi de desfăcut sticle de vin, seturi de cosmetice de doi bani, bibelouri de un gust îndoielnic, coșuri, farfurii, platouri, vaze, suporturi  sau alte chestii care se expun pe mobilă sau pe pereți, jucării uriașe de pluș, aranjamente de pus pe masă (cu lumânărele, crenguțe de brad și doi-trei îngeri), servicii de cafea din faianță și lista poate continua la nesfârșit. Cu cât cadourile sunt mai voluminoase, cu atât problema depozitării lor devine mai acută.
         Internetul geme de ghiduri de cumpărături și idei de cadouri și toate ne îndeamnă să cumpărăm  ca disperații. În general obiecte. Dar decât să facem cadouri doar în dorul lelii, adică să fie acolo ceva sub brad, mai bine nu o facem. Înseamnă doar o pierdere de timp prin magazine și bani aruncați pe fereastră.
         Și pentru că totuși Crăciunul înseamnă și a dărui,  încerc să vă dau câteva idei altfel. Nu pentru copii, pentru că îmi imaginez că cei cu copii mici știu cu exactitate, probabil din luna septembrie deja, ce își dorește micuțul din scrisoarea lăsată pe pervazul ferestrei, ci idei de cadouri pentru cei mari.
         În primul rând ador cadourile care nu se pot împacheta cum ar fi o ieșire la un restaurant, o excursie (chiar și dacă e la doi pași de casă), bilete la un spectacol (astea totuși pot fi legate cu fundiță), un curs de… ceva, să zicem cursuri de dans sau design interior sau un curs de istoria artei, de ce nu ?
         Quality time, cum zice englezul, este cel mai frumos cadou. Sunt sigură că mulți bunici ar fi mult mai fericiți ca nepoții lor să îi ducă într-o seară la o ceainărie elegantă și să petreacă o oră, două povestind și depănând amintiri decât să primească deja  tradiționalii papuci de casă sau șosete groase. Timpul este un cadou neprețuit și amintirile frumoase durează veșnic.
         Vorbind de timp, există oare cineva pe lumea asta care nu s-ar bucura de niște timp liber apărut pe neașteptate? Cum ar fi ca unor proaspăt părinți, nedormiți de două luni, cu nervii în pioneze și cu stresul cât China să li se ofere trei ore de relaxare în afara casei? Și totul la modul cel mai firesc, fără să coste bani, doar bunăvoință, prin oferirea de baby-sitting într-o sâmbătă seara. Pur și simplu să-i spui prietenei tale că vei sta cu copilul în timp ce ea iese în oraș la o plimbare, la cumpărături sau la teatru. Tot timp liber înseamnă și un voucher la o firmă de curățenie care îți face casa lună spălând geamurile și covoarele într-un mod profesionist în timp ce tu îți bei cafeaua sau pierzi vremea pe Facebook. Sau să îți iei angajamentul că vei ține la tine cățelul prietenilor în weekendul în care ei vor fi plecați din oraș.
         Cadourile cele mai ieftine pot fi cele mai reușite atunci când sunt făcute la tine în casă. Eu mă bucur teribil atunci când primesc un borcan de zacuscă, de gem sau de murături home-made. Nimic nu se compară cu gustul acestora, nici chiar cele cumpărate de la micii producători care vând prin piețe la prețuri astronomice așa zisele produse bio. Iar dacă borcanul are o etichetă drăguță și hârtie colorată prinsă peste capac, efectul este garantat. 

sursa foto thesweetestoccasion.com

        Prăjiturile de casă mi se pare o idee excelentă pentru un cadou și, sinceră să fiu, prefer să-l primesc decât să-l fac. Ișlerele făcute de sora mea sunt absolut delicioase dar îmi plac la nebunie și pricomigdalele. Puse într-o cutie de carton pe care scrie o urare, apoi legate cu o fundiță roșie, sunt un cadou pe care oricine s-ar bucura să îl primească.

         În general cu consumabilele nu o să dați greș niciodată mai ales dacă nu sunt ușor perisabile. Spun asta pentru că dacă la o petrecere apar 3 invitați, fiecare cu un tort cu cremă,  în mod sigur gazda nu se va bucura prea tare în primul rând că nu are atâta loc în frigider iar apoi nu poți mânca doar tort o săptămână întreagă. Fursecurile sunt oricând de preferat.
         Sigur că dacă știți deja că persoana căreia urmează să-i faceți un cadou își dorește ceva anume, precizat foarte, dar foarte concret atunci este minunat, sigur o să mergeți la fix. Iar asta s-ar putea rezolva foarte ușor dacă fiecare dintre noi am avea o listă de dorințe pe Pinterest. Dar despre asta vă voi spune altădată.

Share This:

3 thoughts on “Idei de cadouri

  1. Iaca, ici-față-persoana care are loc în frigider pentru toate alea cu cremă; îmi iau și angajamentul să le mănânc mai repede!
    Să te văd dacă te ții de cele zise!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *