Un pic de modă

        Încep cu a vă spune cine este Nina Garcia, autoarea cărții The One Hundred, un ghid al lucrurilor (pentru că nu este vorba doar de haine) pe care orice femeie cu stil trebuie să le posede
Femeia asta este un guru al modei dar fără să se autointituleze ea de capul ei. Asta au făcut-o revistele la care a lucrat, emisiunile pe care le-a realizat și tot felul de alte proiecte legate de fashion. Dacă vreți să citiți mai multe despre ea o găsiți pe wikipedia pentru că este o autoritate cunoscută peste tot în lume. 
        Eu o știu, mă rog, asta e un fel de a spune, de când eram abonată la Marie Claire, ediția americană, unde ea este fashion director. Să știți că revista din America nu se compară nici pe departe cu varianta românească. Marie Claire USA e o revistă de trei ori mai groasă decât cea de la noi, cu de 10 ori mai puține reclame și în care chiar ai ce citi, nu doar să te uiți la poze. Și un amănunt foarte important, are cam același preț ca aici, nu mai știu exact dar nu mai mult de 3-4 dolari. 
Nina Garcia la lansarea cărții
         Deci… cartea asta este un fel de biblie a modei: 100 de lucruri pe care orice femeie cu stil trebuie să le dețină. Este foarte important de precizat că este vorba despre femeile cu stil, și nu despre victimele modei adică acele femei care nu poartă de două ori aceeași ținută și vor zilnic altceva.
       O femeie cu adevărat stilată nu se teme să poarte aceleași lucruri iar și iar (eventual mai schimbând ici, colo mici amănunte) pentru că repetarea acelorași ținute reprezintă, de fapt, stilul. Cel puțin așa susține Nina Garcia și îi dau perfectă dreptate. Sunt sigură că știți persoane care au zeci de bluze, rochii și paltoane dar care arată tot timpul de parcă hainele ar fi aruncate cu furca pe ele. 
          Această carte a fost pentru mine o adevărată sursă inspirațională și de multe ori atunci când sunt pe punctul de a cumpăra ceva, mă gândesc dacă obiectul respectiv și-ar găsi locul între paginile acestei cărți sau nu. Așa arată cuprinsul, cu articolele puse în ordine alfabetică:
         Pentru fiecare dintre ele există un scurt istoric (când au apărut, celebrități care le-au purtat), o descriere a ceea ce înseamnă exact, sfaturi pentru cumpărături și pentru modul de a-l purta și un citat sau o replică foarte cunoscută legată de acel articol.
         De exemplu ochelarii de tip aviator care au (re)devenit la mare modă după ce Tom Cruise i-a purtat în Top Gun, au apărut în anul 1936 când guvernul Statelor Unite a cerut companiei Ray-Ban să facă designul unor noi ochelari pentru piloții din Air Force care să înlocuiască vechiul model (acela care se prindea cu un elastic la spate și arăta ca un fel de mască pe ochi). Succesul a fost instantaneu și deși au trecut 80 de ani de atunci, încă se poartă. Și nu numai că se poartă, dar sunt un must have pentru oricine care se respectă.
         Ai mei sunt de vreo 10 ori mai ieftini decât Ray-Ban dar îmi plac tare mult și deci, am bifat o poziție pe lista Ninei. Cam toate vedetele de la noi au modelul acesta dar mie cel mai mult îmi place cum îi stau Mihaelei Rădulescu. Mi se pare că ei i se potrivesc cel mai bine.
        Dacă ar fi să aleg doar 10 din cele 100 de propuneri din carte, cele pe care le-am purtat cel mai mult și care m-au ajutat în orice situație aș face următorul top (ordinea e aleatoare):
  1. Trench – dacă ai un trench frumos, clasic, de culoare bej-kaki,  nici nu mai contează ce porți pe dedesubt că oricum nu se vede. Ce-mi place cel mai mult că e potrivit aproape tot timpul anului, începând de la o seară răcoroasă de vară până toamna târziu și primăvara foarte devreme. Audrey Hepburn arăta superb în Breakfast at Tiffany s îmbrăcată în trench, nu doar în celebra rochie neagră și cu perle la gât. 
  2. Little Black Dress (adică rochia neagră) – este esențială în garderoba oricărei fete începând de la 17-18 ani încolo. E bine să fie cât mai simplă, nu prea strâmtă și dintr-un material care să reziste timpului pentru că de demodat, nu se va demoda niciodată. Trebuie cumpărată atunci când o găsești chiar dacă prețul e peste buget,  pentru că dacă te duci să o cauți, sigur nu vei găsi ceva potrivit. De obicei, rochia te găsește pe tine și never-ever o rochie neagră nu va fi în plus.
  3. Blugi – modelul care ți se potrivește cel mai bine nu depinde de firmă. Nu întotdeauna blugii cei mai scumpi se potrivesc tuturor așa că trebuie să găsești exact ceea ce îți vine bine ție. Eu de exemplu am constatat că la Camaieu toate modelele îmi vin perfect și doar de acolo îmi mai cumpăr. La reduceri, evident, când o pereche costă cam 60-70 de lei.
  4. Tricou alb – simplu, fără desene, fără scris, pe lângă gât sau în V. Te scoate din orice încurcătură. Cu blugi, cu o fustă, cu o eșarfă, cu un colier, pe sub un blazer sau pe sub un cardigan, tricoul alb simplu îl port fiecare a doua zi. Căci, după cum spunea unchiul Giorgio Armani, I ve always thought of the T-shirt as the alpha and the omega of the fashion alphabet. (am crezut întotdeauna că tricoul reprezintă alfa și omega al alfabetului modei). Mai are rost să adaug ceva?
  5. Fusta creion – dacă este până la genunchi și este purtată cu tocuri avantajează absolut orice siluetă. Trebuie să vină pe corp dar în nici un caz să nu crape pe tine așa că dacă materialul are un pic de stretch în el, cu atât mai bine. 
  6. Blazer – este ceva între ținuta business și casual. Blazerul clasic ajunge până la șold dar lungimea poate să difere în funcție de silueta și stilul propriu. Musai un balser în garderobă.
  7. Cardigan – originea i se trage de la numele contelui englez Cardigan care și-a comandat ceva tricotat care să poată fi purtat pe sub uniformă și să îi țină de cald  în timpul războiului din rimeea. Asta se întâmpla în 1854 și de atunci cardiganul nu a iușit din modă. Orice cardigan poate fi purtat de-a lungul întregului an cu scopul practic de a ține de cald sau doar pentru o apariție chic
  8. Eșarfa – singura cale de a înțelege cu adevărat valoarea și puterea unei eșarfe este de a sta pe terasa unei cafenele din Paris și a observa franțuzoaicele. Toate s-au născut știind să poarte o eșarfă. Punct. 
  9. Costum – cu scopul de a-l purta cel mai des la servici poate să îți aducă o pată de sofisticare atunci când jacheta acestuia o porți cu o pereche de blugi sau când porți fusta cu un tricou și cu bijuterii impunătoare. 
  10. Cămașa albă – simplă, bărbătească, cu mânecă lungă, din bumbac, cu nasturi fără model. Îmbrăcată de un bărbat arată întotdeauna conservator. Pe o femeie însă poate arăta extrem de sexy, adică după cum o vedeți pe Sharon Stone.
        Aș fi pus și aici o poză cu mine dar n-aș fi găsit în vecii vecilor în arhiva proprie ceva asemănător 🙂
            Există totuși câteva lucruri în cartea de care vă spuneam pe care nu le dețin și care nu știu dacă o să mi le cumpăr vreodată pentru că, pur și simplu, nu sunt pentru mine. Printre acestea ar fi converșii care cu toate că sunt la mare modă simt că nu mi se potrivesc și îi înlocuiesc întotdeauna cu o pereche de balerini comozi. Apoi ar fi ciorapii de plasă și geaca de piele de tip motociclist. De fapt nu mă văd purtând niciun fel de geacă de piele. Iar apoi, aici sunt încă în dubiu,  ar fi pălăria de soare cu boruri largi care zice-se că e asociată cu vacanțele și reprezintă femeia care nu are altceva de făcut decât să zâmbească și să se bucure de viață. Deci o pălărie de doamnă din care astă vară în concediu am probat 1000 și nu m-am decis la niciuna pentru că m-am obișnuit cu pălăria mea despre care soțul zice că e model furat de la Fidel Castro. 
         Cu mare drag vă recomand cartea Ninei Garcia, e plăcut să o răsfoiești din când în când și să îți dai seama că nu ai nevoie de foarte multe lucruri pentru a te simți bine în pielea ta. Am vrut să spun în hainele tale.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *