Salată tabouleh

       Îmi place foarte tare mâncarea libaneză. Adică așa cred 🙂 Spun cred pentru că doar de două ori am fost la restaurante cu profil libanez și din multele feluri care s-au adus pe masă nu a fost nimic care să nu-mi placă. Tabouleh este una dintre cele mai populare salate și își merită renumele din plin. Se face foarte simplu și foarte repede iar rezultatul este spectaculos. Dacă nu ar fi fost așa, nu m-aș fi încumetat să mă apuc de treabă pentru că nu-mi place deloc să-mi petrec vremea în bucătărie, mai ales vara. Tot ce pregătesc trebuie să-mi ia mai puțin de 15 minute iar tabouleh se încadrează perfect în acest interval.
      Unul din ingredientele acestei salate este bulgurul care este un grâu măcinat mare sau doar zdrobit. Eu am găsit o singură dată la Auchan și după aceea nu am mai văzut decât în magazinele cu profil arăbesc dar bulgurul poate fi înlocuit cu succes cu cușcuș. Și nu o spun numai eu, a spus-o și Adi Hădean pe blogul lui. Nu e vorba de principiul tipic românesc merge și așa ci chiar este o soluție bună.
       Ingredientele pentru tabouleh sunt cele din poza de mai jos. Ca la orice salată cantitățile nu sunt bătute în cuie și în niciun caz nu trebuie cântărite Totuși ar trebui precizat că este nevoie de muuuult pătrunjel (mult mai mult decât în orice preparat românesc). Eu am făcut un bol mare, pentru patru persoane, și am pus o legătură măricică de pătrunjel, aproximativ 400 de grame de roșii, 3 cepe verzi, o jumătate de lămâie și 125 de grame de cușcuș (o jumătate de punguță). Sare, piper și ulei de măsline după gustul fiecăruia. Pentru ca salata să fie răcoroasă, potrivită pentru o zi caniculară, ar fi trebuit să adaug și câteva frunze de mentă dar am uitat să cumpăr din piață iar menta uscată nu îmi place așa că nu am pus deloc. Dar voi să nu uitați de mentă pentru că îi dă o aromă delicioasă.
      În primul rând am pus la fiert cușcuș-ul în apă clocotită cu sare. L-am lăsat 4 minute, un pic mai puțin decât scria în instrucțiunile de pe ambalaj, pentru că bobițele trebuie să rămână întregi și nu să se transforme într-un fel de pastă noroioasă. Carevasăzică le-am fiert al dente. 
       Între timp am tocat pătrunjelul și ceapa verde și mi-a fost ciudă că am uitat de mentă.
       Roșiile se taie mărunt. Cât de mărunt? în bucățele cu latura de un centimetru 🙂
       Se stoarce sucul unei jumătăți de lămâie și se toarnă peste amestecul de verdețuri, roșii și cuș-cuș fiert iar apoi se adaugă ulei de măsline, sare și piper. Salata tabouleh se poate mânca imediat dar dacă se lasă la frigider o jumătate de oră capătă un gust divin, toate aromele trecând unele în altele.
      Am făcut această salată de foarte multe ori și secretul reușitei mi se pare strict legat de pătrunjel. În primul rând trebuie să puneți un pic mai mult decât vă gândiți inițial că ar fi necesar. Tabouleh la mama lui acasă este mult mai verde decât cel pe care îl vedeți în poza făcută de mine. V-am mai spus că nu există mâncare de-a noastră cu atâta pătrunjel și un pic pare neobișnuit. În al doilea rând, nu vă chinuiți să îl tocați foarte, foarte mărunt. Din loc în loc trebuie să se vadă marginile dantelate ale frunzulițelor. Uleiul de măsline trebuie să fie de bună calitate și… cam atât. Simplu, rapid, gustos și sănătos.

Share This:

9 thoughts on “Salată tabouleh

  1. No si acum imi ploua in gura;))Am sa o incerc si eu.Iti recomand si salata cu ceapa si salata verde,rosii si ton.Daca mai adaugi si niste seminte de dovleac sau floarea soarelui iese o nebunie.:x

    1. Fac și eu salată cu ton dar semințe nu am pus niciodată până acum. E o idee foarte bună, să știi că o să încerc.

  2. Vaaaiii…!!! Acum cativa ani, am servit pranzul intr-un restaurant, intr-o alta localitate… Am servit o astfel de salata, doar ca nu avea cuscus. Imi amintesc ca mi-a placut foarte mult. Am incercat sa o prepar si eu apoi, dar nu avea acelasi gust. Cert este ca nu ii puneam lamaie si aici probabil greseam. Mi se pare o salata perfecta pentru cina. Sunt bucuroasa ca am gasit reteta :)!

  3. Da, asta e o salata mai speciala sa zic asa. O sa o incerc si eu. Cand am vazut rosiile, ceapa, am zis ca doar lamaia e ingredientul in plus, dar pana la urma nu e asa 🙂

    Am fost in Grecia cu ceva ani in urma si ne aduc ei salata greceasca. Cu ce era diferita!? Avea pe langa castraveti, rosii, ardei..si telemea. De asta se numea greceasca :))

  4. eu o fac de 2-3-4 ori pe luna. E o salata ieftina, iar bulgur am gasit si in plafar, iau o punga si am o luna. Daca vreau sa o mananc imediat trag un clocot la bulgur, daca doar a2a zi atunci il spal cu apa fierbinte si scurg. In rest, lamaia si menta fac toata aroma. Avantajul e ca fac pt cina si am si a2a zi pachet pt munca.

  5. Am să încerc, bună idee.
    Eu descoperit anul ăsta salata de vinete in stil libanez. Babaganoush. De atunci numai așa fac vinetele. Secretul e tahina, crema de susan, sper să găsești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *