Amintiri cu baterii

        Dacă este vreun cuvânt pe care să-l urăsc cu adevărat pe lumea asta, acela este redresor. Ani de zile, cum dădea frigul, pe gresia din bucătăria mea se instala un redresor care trăgea după el o grămadă de cabluri inestetice care aveau ca scop încărcarea peste noapte a bateriei de la mașină. Tot timpul mă împiedicam de ele și mi se părea că îmi strică tot feng shui-ul micuței mele bucătării cochete dar nu prea aveam ce face. Soțul meu se ocupa de această problemă și era singura rezolvare în perioada neagră a sfârșitului de eră comunistă și cea a lipsurilor de la începutul anilor 90. Dețineam o Dacie, ca de altfel toată lumea, iar atunci când temperatura scădea sub zero grade nu mai pornea nici moartă. Și nu numai mașina noastră, toate Daciile vecinilor mei de bloc înțepeneau în parcare. Dimineața își dădeau curent unul altuia, trăgeau cabluri între mașini, se împingeau unii pe alții sau, mi-aduc aminte foarte clar, cum unii aveau chiar un fel de manivelă cu care smuceau motorul ca să-l pornească. Și totul era de un firesc absolut care acum mi se pare demn de filmele cu Stan și Bran.

baterie-masina-iarna

        Toată lumea cunoștea un electrician care lucra într-o fabrică și care avea competențele (sau cel puțin așa lăsa să se înțeleagă) de a construi un redresor pentru încărcarea bateriilor auto. Drept urmare, orice adevărat gospodar era fericitul posesor al unui astfel de aparat rudimentar, fără voltmetru, fără niciun indicator care să arate dacă bateria e încărcată sau nu sau nivelul acesteia. O lăsai la încărcat de seara până dimineața la nimereală. Așa că explozia unei baterii în zeci de bucățele nu era ceva nemaivăzut și nemaiîntâlnit deși, din păcate, un fenomen extrem de periculos pentru că acidul din ele poate provoca arsuri grave. Că bateriile conțin acid o știu din proprie experiență. Făceam odată curat în bucătărie și, după cum vă spuneam, bateria auto stătea pe jos la încărcat. Am văzut că era murdară cu un fel de praf alb pe care, cu mintea mea de gospodină, m-am gândit să-l curăț ca să nu se răspândească prin casă. L-am șters frumușel cu o cârpă uscată dar în momentul în care mi-am băgat mâinile sub jetul de apă ca să mă spăl am simțit că iau foc. Mi-am dat seama ce s-a întâmplat mult mai târziu, când mi-am scos blugii  cu care fusesem îmbrăcată din mașina de spălat, plini de găuri provocate de reacția chimică a acidului pe care, fără să știu, îl luasem de pe baterie. Offf, blugii mei turcești, cumpărați din piață, singurii pe care îi aveam…

        Dar cel puțin inconvenientele astea se petreceau pe lângă casă. Mai grav era când bateria te lăsa baltă la naiba-n praznic. Acum îmi vine să râd de o întâmplare petrecută cu ceva timp în urmă deși atunci m-am crizat destul de tare. Era într-o duminică dimineața în miezul iernii, totul acoperit cu zăpadă și un ger cumplit când Vlad a luat mașina să meargă la grădina bunicilor. Voia să-și ia niște scule pe care le ținea în magazia de acolo. După vreo oră mă sună supărat foc să merg după el că mașina lui nu mai pornește. Îl lăsase bateria. Îi spun să vină pe jos că face doar 15 minute pe jos, dar el: Nu pot, că sunt în papuci de casă și în tricou… Am simțit că turbez. Cum Doamne iartă-mă să te pornești în papuci de casă cu zăpada de un metru afară? Păi, dacă eram cu mașina, am crezut că nu trebuie să umblu pe jos… Ce să fac, am mers după el blagoslovind tot drumul. Dacă atunci mi-ar fi spus cineva că o să existe firme care să vândă baterii auto cu montaj la domiciliu aș fi spus că e ceva de domeniul science fiction.

        Dar nu e niciun SF. Suni la firmă iar aceasta vine exact cu bateria potrivită pe care o montează pe loc, acolo unde ai rămas în pană. Nu trebuie să te deplasezi la service, nu trebuie să cheltuiești cu vreo platformă închiriată, nu trebuie să te pricepi la motoare și nu mai trebuie să-ți faci niciun fel de griji. Trebuie doar să ceri. Dintre multele mărci de baterii auto care există acum pe piață eu aș cere întotdeauna o baterie auto Bosch  . Nu că Varta sau Banner n-ar fi la fel de bune, dar mi-a intrat mie în cap că o firmă germană care are succes pe piață de mai mult de o sută de ani nu are cum să dea greș.

        Atâta mi se pare de faină ideea asta de a veni firma la tine să-ți schimbe bateria veche că mă mir cum de nu mi-a venit mie 🙂 E ca un fel de room-service, nu trebuie decât să întinzi mâna și să te servești, de fapt în asta constă marele avantaj al internetului. Ai totul în fața ochilor și găsești orice cauți printr-un simplu click.

        Sigur că n-aș aștepta chiar să mă lase mașina în drum și să nu mai pornească din parcarea magazinului dar decât să duc mașina în service și să o las acolo fără să mă pot folosi de ea un timp, nu mai bine îi chem acasă pe cei de la BateriiAuto.net?

bateriiautonet-300x171

        Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.

        foto observatorulph.ro

Share This:

13 thoughts on “Amintiri cu baterii

  1. Amintiri… la noi bateria statea la incarcat in baie!
    Vezi cum s-a schimbat lumea! Numai asa ne dam seama cat am evoluat, totusi, in acesti 26 de ani!

  2. Pe vremuri bateriile auto se vindeau pe sub mana, acum in fiecare cartier gasesti magazine care vand tot soiul de baterii.Bani sa fie!

  3. Mie mi ar lipsi tare sa mearga toate lucrurile perfect.imi place intre fire si butoane si cred ca nu chiar desfac ceva sa vad cum functioneaza dar sunt to timpul tentat sa o fac.si mai devrema sau mai tarziu trebuie sa inteleg si de ce merge si de ce nu merge acel ceva.asa ca in continuare am redresorul legat de o baterie fie ca e viorba de cel de masina sau de un incarcator pentru acumulatori din aia mai mici pentru diverse aparate casnice.nu ma pot desparti de redresor.asa mi a fost scris cand m am nascut.Acum au aparut redresoare inteligente cu afisaj al starii de incarcare si tensiunii.ele recunosc daca o baterie mai poate fi incarcata sau nu.De exemplu analizeaza daca bateria are minim 7 volti si refuza incarcarea bateriilor mai mici de aceasta valoare.odata era sa arunc un astfel de redresor pe care il si dadusem la reparat la niste electronisti care nici ei nu stiau de chestia asta cu tensiunea minima si au vrut sa l repare.noroc ca am citit despre asta si am oprit reparatia la timp.si in continuare am aproape intodeauna o baterie la incarcat.mi se pare pacat sa nu pastrez in viata o baterie pentru care deja sau facut toate eforturile de mediu si nu mai trebuie sa poluam nimic pentru fabricatia uneia noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *