Toți copiii mici au o jucărie preferată de care nu se despart niciodată, cu care dorm și căreia de multe ori îi dau un nume caraghios. Cristina l-a avut pe Gogu, o păpușă de cauciuc care avea pistrui și un păr des castaniu și mă așteptam ca și fratele său să adopte vreo pufoșenie dar, nu, el nici măcar nu s-a uitat la ursuleți sau iepurași… când avea opt luni a apucat odată la trusa de scule și a extras o șurubelniță pe care nu a mai vrut s-o lase din mână. Urla ca din gură de șarpe când încercam să i-o iau. Am încercat să i-o înlocuiesc cu una de jucărie, mai puțin periculoasă, și i-am cumpărat un set de unelte din plastic foarte colorate și drăguțe dar nici nu s-a uitat la ele. N-am avut ce face și, ca să nu se rănească, am ajuns la o soluție de compromis: am învelit vârful șurubelniței în vată pe care am lipit-o cu leucoplast și l-am lăsat să se joace cu ea. A dormit cu ea în mână până după vârsta de un an.
Vlad a fost de mic pasionat de meșterit. Mi-aduc aminte că într-una din vacanțele de vară a bătut cuie în scândurile din grădina bunicilor în fiecare zi. De dimineața până seara, împreună cu un băiețel din vecini, nu făceau altceva decât să bată cuie 🙂 Nici nu mă mir că acum este atât de îndemânatic. De fapt nu mă mai mir de nimic de la faza cu cadoul de ziua lui, la aniversarea de 20 de ani. Văzusem un ceas frumos, de firmă, un pic mai scumpicel, știți voi, ceva ce nu cumperi toată ziua și aș fi vrut să fiu sigură că-i place modelul înainte de a-l cumpăra. Chiar dacă îi stricam surpriza, i l-am arătat pe internet spunându-i care e intenția mea. Mare mi-a fost dezamăgirea când am văzut că nici nu s-a uitat la el și mi-a spus să nu mă supăr dar, dacă vreau cu adevărat să-i fac o bucurie de ziua lui, să-i cumpăr un compresor. Un ce??? Nici nu știam exact ce e ăla. De unde să-ți iau eu un compresor? l-am întrebat șocată iar el mi-a răspuns foarte senin: De la GTools, de exemplu. Au o mulțime de scule electrice.
Până la urmă și-a cumpărat singur compresor pentru că eu n-am știut exact ce model i-ar plăcea cel mai mult. A fost una dintre cele mai bune investiții pe care le-a făcut vreodată pentru că l-a folosit aproape în fiecare zi de atunci încoace. Pentru mașina de găurit, pentru cea de înșurubat, pentru ciocanul pneumatic, pentru șlefuitor, pentru pistolul de vopsit, pentru 1001 de operațiuni. Fără exagerare, dacă cineva este pasionat de meșterit prin curte sau prin casă, un compresor este aur curat la casa omului.
În vara asta și-a luat un fierăstrău cu motor, tot de la GTools, și primul lucru pe care l-a făcut au fost cuștile celor 3 câini pe care îi avem: Jax, Gina și Patrocle. Au ieșit foarte bine și l-am întrebat dacă n-ar vrea să mă ajute să facem mobilier de grădină din paleții care stau în spatele garajului de mai bine de 2 ani. Vorba vine ”să mă ajute”… adică să-l facă el 🙂 Ideea cu mobilier din paleți nu-mi aparține, am văzut însă foarte multe piese reușite așa că mi-am spus că n-ar fi rău să încercăm și noi. A părut încântat de idee și mi-a răspuns că eu doar trebuie să îi arăt o schiță cu ce îmi doresc și el îmi va face exact așa pentru că are absolut toate sculele de care are nevoie. Iar dacă ai sculele potrivite, munca devine floare la ureche. N-am fost în stare să-i dau o schiță pentru că nu știu să desenez, în schimb am găsit o mulțime de idei pe internet. Chestiile astea făcute din paleți nu numai că sunt foarte la modă dar sunt extrem de ieftine și mie mi se pare că arată foarte bine. Mi-a fost destul de greu să mă hotărăsc asupra unui model dar până la urmă am ales să facem ceva de genul ăsta:
Foarte ingenios, nu? Husele cu care sunt îmbrăcați bureții de pe banchete o să le cos eu iar de partea de asamblare a paleților se va ocupa Vlad. Apoi va șlefui unde e cazul, va sufla cu vopsea albă totul și… gata! Mă gândesc să atașăm rotile nu doar măsuței ci și canapelelor pentru a fi mai ușor să le mutăm dintr-un loc în altul și, poate, să punem o bucată de sticlă pe masă pentru a evita răsturnarea paharelor. Sunt atât de încântată de idee că abia aștept să vină primăvara să putem sta din nou în grădină!
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2015.
foto 99pallets.com
One thought on “Iată ce pot face sculele dibace”