De mâine nu mai mănânc nimic

        …poate doar scoarță de copac din jungla amazoniană unde încă n-a ajuns poluarea.

       Din fericire pentru mine n-am avut probleme cu greutatea niciodată chiar dacă uneori aș fi dorit să fiu mai slabă cu 2-3 kilograme. Și, slavă Domnului, nici probleme de sănătate n-am avut ca să fiu nevoită să țin regimuri alimentare așa că nu am fost preocupată excesiv de ceea ce mănânc. Nu sunt deloc mofturoasă iar asta cred că se datorează celor 8 ani în care am mâncat la cantină și deci sunt foarte puține alimente despre care să spun că nu-mi plac. Trebuie să stau să mă gândesc bine ca să-mi vină ceva în minte… Laptele, da, uite, nu-mi place să beau lapte deși mă dau în vânt după orice fel de iaurt, chefir, sana, lapte bătut sau orice alte variațiuni pe această temă. Ca să nu mai spun că ador smântâna 🙂 Mănânc din toate, mănânc și la fast food, beau și cola, beau și bere, aș fi în stare să mănânc două kile de înghețată deodată, nu refuz prăjiturile cu cremă, nici o bucățică de slănină cu ceapă, îmi place ciorba de burtă, pizza, șaorma, orice e cu maioneză, aripioarele picante, toba, cârnații și pâinea abia scoasă din cuptor. Dacă aș mânca din toate astea după cât îmi poftește inima m-aș face cât China în două luni. Dar nu o fac. Nu m-am abținut niciodată de la mâncare dar am știut când să mă opresc. Poate uneori abia am gustat, alteori am băgat cireșe până am simțit că plesnesc. Mi-am ascultat corpul, am savurat mâncarea pe care o consider una din bucuriile vieții, și sunt convinsă că aceasta ar trebui să ne aducă o stare de bine și nu să devină o continuă sursă de frustrare. Sunt, deci, o mare susținătoare a moderației și a echilibrului.

        Am făcut această introducere ca să înțelegeți de ce mă disperă (nu găsesc alt cuvânt) toată isteria creată în jurul alimentelor care crește ca o avalanșă de la an la an. Nimic nu mai este bun, totul este toxic, nociv, cancerigen și otrăvitor iar dacă o să continuăm să ne alimentăm vom muri cu siguranță răpuși de una din bolile civilizației moderne. Nu mai există aliment care să nu fie disecat și analizat pe toate părțile și, în final, contraindicat. Dacă s-a ajuns să se spună că până și frunzele de salată verde consumate în exces (ce o mai fi însemnând și aia) au efecte adverse, mă aștept ca în curând să apară cercetători care să susțină că respiratul trebuie făcut cu moderație altfel plămânii se vor dezvolta prea mult, vor presa pe inimă și aceasta va ceda, putând duce la deces. Dacă voi știți vreun aliment despre care nu s-a scris nimic negativ, lăsați-mi în comentarii numele lui și sunt aproape sigură că o să vă pot contrazice. Până atunci vă las cu ce mi-aduc aminte că am auzit în ultima vreme și încep cu salata verde pentru că știrea asta m-a șocat cu adevărat.

  • Salata verde. Conține foarte multă vitamina K iar aceasta, se știe, duce la coagularea sângelui. Excesul de vitamina K poate avea însă efecte adverse ducând la formarea de cheaguri care duc la tromboze sau accidente cerebrale.
  • Zahărul. Nu mai este un secret pentru nimeni că zahărul îngrașă și că, mai mult decât faptul că reprezintă doar ”calorii goale”, este de fapt o toxină care ucide fiind considerat de către unii pe aceeași treaptă de toxicitate cu alcoolul și tutunul.
  • Carnea de porc. Conține foarte multe grăsimi saturate ceea ce duce la creșterea masivă a colesterolului.
  • Ouăle. Pe lângă colesterolul de care fugim ca dracu’ de tămâie, provin în cea mai mare parte de la găini stresate care, în mod evident, ne vor induce și nouă un disconfort în acest sens.
  • Morcovii. Dacă mâncăm prea mulți morcovi, pielea noastră devine portocalie datorită carotenului stocat în piele.
  • Peștele. Ne otrăvește cu mercur, clar. Tonul, rechinul, macroul și peștele spadă conțin cea mai mare cantitate de mercur care poate afecta pentru totdeauna creierul și rinichii. Nu zice nimic de anșoa dar ăsta e foarte sărat… ajungem și la sare, imediat.
  • Sarea. Suntem forțați prin lege să consumăm exclusiv sare iodată, adică se înlătură oligomineralele, bune pentru sănătate, și se adaugă E 535 (ferocianură de sodiu), dăunătoare sănătății.
  • Carnea procesată. Are potenţialul de a cauza cancer în organismul uman după cum ne informează periodic rapoartele întocmite de Organizația Mondială a Sănătății.
  • Bananele. Sunt gazate cu etilenă, crescute artificial și modificate genetic. Șoc și groază.
  • Portocalele. Sunt stropite la producător cu Tyabendazol care provoacă o toxicitate hepatică severă.
  • Pâinea. Făina din care este făcută nu este nici pe departe naturală și, deci, poate să crească riscul apariției diabetului de tip II, marcat de un nivel extrem de ridicat al glicemiei în sânge ce conduce în cele din urmă la lezarea vaselor de sânge și a organelor.
  • Lactatele. Companiile de lactate duc campanii în care investesc milioane de euro cu scopul de a îndoctrina oamenii cu ideea că nu pot funcționa fără calciul gasit în lapte. Alții însă susțin că asta e o mare minciună pentru că noi nu am fost construiți genetic să consumăm lapte după ce am trecut de vârsta bebelușiei. Faptul că laptele, iaurtul și brânzeturile sunt cancerigene este un secret păzit cu mare strășnicie.
  • Margarina. Are aceeași structură moleculară cu cea a plasticului și conține compuși estrogeni care pot cauza probleme endocrine.
  • Cafeaua. Provoacă tulburări anxioase și hipertensiune.
  • Apa de la robinet. Poate fi de-a dreptul periculoasă pentru sănătate, dacă este consumată timp îndelungat. Eu zic să vă opriți din a consuma apă pe la maxim 30 de ani pentru că aceasta conține clor, plumb, rugină, paraziți, germeni și bacterii.
  • Căpşunile. Conţin până la 53 de pesticide. Specialiştii susţin că acestea sunt lipsite de substanţe nutritive deoarece agricultorii folosesc tot felul de substanţe toxice pentru ca producţia să fie mare.
  • Carnea de pui. Puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar și cel ecologic, oferă mai multă energie din grăsimi decât din proteine ceea ce duce la risc crescut în  dezvoltarea obezității. Ca să nu mai spun de hormonii și antibioticele care se regăsesc în carne.

        Mă opresc aici că nu-mi mai vine nimic în minte deși dacă aș scotoci puțin prin frigiderul meu, cu siguranță aș mai găsi ceva. A, uite o conservă de pește în sos tomat, otravă de cea mai bună calitate. Mă duc s-o mănânc. Dacă mâine o să apară un alt articol pe acest blog, înseamnă că am supraviețuit 🙂 conserva

Share This:

25 thoughts on “De mâine nu mai mănânc nimic

  1. Asa este! Aproape nimic nu e sanatos, de aceea si eu cred ca trebuie sa ne ascultam corpul. Eu am avut o saptamana in care nu am mancat deloc carne, pur si simplu nu aveam pofta, o evitam. Saptamana urmatoare mi-a revenit cheful, asa ca am mancat atat cat am poftit. Eu am fost fooarte slaba pana la la 18 ani, rar depaseam 42 kg. Apoi, pana la 21, am pus usor-usor pana la 56 kg, cate am si in prezent. A fost un mare soc, pentru ca inainte nu purtam fusta din cauza celor ,,doua bete”, iar acum am un pic de burta si chiar celulita/vergeturi pe fund. Dar am invatat sa ma iubesc asa cum sunt, sa ma apreciez, sa mananc pentru mine, sa fac sport, sa fiu sanatoasa. Asta e cel mai important 🙂

    1. Exact așa mi se întâmplă și mie cu carnea, câteodată nu-mi vine nici s-o văd și devin vegetariană, apoi revin la vechile pofte. De obicei vara mănânc foare puțină carne, iarna în schimb simt nevoia de grăsimi. N-am făcut însă niciodată excese.

  2. M-ai binedispus grozav cu articolul asta. Asa este, suntem in mijlocul unei isterii si din acest motiv (si altele) eu refuz sa mai citesc presa si sa mai urmaresc stirile. Si chiar voiam sa te complimentez pentru ca arati ireprosabil! 🙂 Deci, o farfurie cu cartofi prajiti si o bere? 🙂

  3. Ioana chiar ieri am dat peste un articol care vorbea despre artrita si bolile reumatice si autorea vorbea despre hrana vie. am citit in diagonala , ca deja sunt si eu saturata de informatii de genul tratamentelor minune. in comentarii insa era un nene care vorbea despre postul negru si beneficiile acestuia, despre practicarea lui periodic, ptr ca se pare ca mare parte din energie o consumam cu …digestia… autoarea articolului l a felicitat ptr postul negru si a spus ca si ea practica din cand in cand… atunci m am enervat si am inchis si am zis ca ne-am tampit cu totul. da, probabil ca si animalele in jungla practica postul negru pana cand reusesc sa prinda o noua prada, dar asta ptr ca n-au incotro.
    eu una nu sunt amatoare de alimente procesate, nu mi place inghetata din comert, sau multe alte chestii. chiar aseara am mancat o pitza si am constatat ca nu are nici un gust. nu mi mai trebuie multa vreme de acum incolo. dar e chestie de gust pana la urma. nu de nu stiu ce bau bau.
    cenu stiu multi oameni este ca exact asta este scopul acestor informatii care ne bombardeaza: imbolnavirea prin frica. oamenii sunt creduli, isi dau informatia unul altuia, piticul se instaleaza in creier si apoi tot ce mancam mancam cu frica de imbolnavire. efectul? exact: imbolnavirea.
    cumpatarea si moderatia cred ca sunt una din solutii, asa cum bine zici 🙂

    1. Că bine ai surprins esența, oamenii ajung să se îmbolnăvească de frică și e păcat să-ți fie groază să te atingi de mâncare. Și măcar de și-ar ține gura, dar când văd că nu mă lasă să-mi tihnească ce mănânc, mă apucă furia. Vaaaai, dar mănânci din aia sau din aialaltă?? tu nu știi cât de periculos este??
      Ba știu, nu mai pot de frică dar îmi asum riscul 😀

    2. Cu frica, confirm! ma uit cate boli ii apuca pe cei cu tv! Noi care nu avem zau ca traim bine, nu trecuram pe la farmacii de ani de zile, nu am luat niciun supliment sau cine stie ce altele!

      Eu am o amica cu artrita. E o boala cumplita, de la 30 de ani i se blocheaza articulatiile si nu isi poate folosi mainile si picioarele, nu iese cu zilele din casa, ii e dificil sa mearga si sufera si cand bea apa pt ca apoi e musai sa se duca la toaleta si nu se paote deplasa fara dureri (realmente plange de durere!). A tinut si ea o runda de perioade fara mancare dar cu apa si a zis ca din primele zile vede ameliorari! Vede cum totul se deterioreaza cand consuma carne … asa ca a trecut la vegetarianism.
      E crunt. Nu mai poate merge la munca, hobby-urile ei sunt legate de maini (cusut, brodat), de la medicamentatie are efecte secundare, a inceput depresia etc. O suferinta crunta, pe care noi, cei sanatosi nu o putem intelege, ma uit la ea si imi vine sa o imbratisez, sa ii iau suferinta pt o perioada si aiba si ea macar o noapte de somn fara durere, dar nu merge asa. Postul cu apa o calmeaza mai eficient decat medicamentatia.

      1. Artrita e tot o boala autoimuna. Deci tot sistemul imunitar lupta impotriva ta. Asadar solutiile tale de ameliorare , s-ar putea sa-i prinda bine si ei.

        1. Habar nu am ce e artrita, o vad cat sufera si mi se rupe inima… si e o femeie nemaipomenita, coase niste ii ca alea de la 1900!
          Eu sunt bine, stabila, nu am trecut de ani de zile pe la farmacie, dar ea se deterioreaza treptat…

          1. E tot o boala data de sistemul imunitar .
            Tu e oarecum normal sa nu faci raceli, zice in cartea mea ca oamenii alergici au sistemul imunitar tot timpul in stare de atac, de-aia anihileaza rapid virusii.
            Bunica mea s-a vindecat de artrita cu saruri de aur, dar era un tratament foarte periculos pentru organism, nici nu stiu daca se mai practica. O prietena a facut tratament cu un medicament care se da si in cancer si (coicidenta sau nu) a fost depistata cu cancer la citeva luni de la inceperea tratamentului. Intr-o vreme se intreba daca medicamentul nu i-a declansat totul. Dupa tratamentul contra cancerului s-a vindecat si de artrita.

  4. si pe mine ma amuza isteria asta peste tot. Stiu ca o salata e mai buna decat o pizza congelata, o mancare gatita de mine e mai buna ca orice achizitionat (si mai ieftin, ssst), un pahar de vin e bun decat unu de cola etc.
    Fiecare lucru in viata este cu bune si cu rele. Si aerul, daca ma apuc sa caut la pureci, ii voi gasi ceva rau, asa ca hai sa nu mai respiram :))))) . Doar ca am ales sa vad partile bune ale vietii, ale lucrurilor din jurul meu, inclusiv in mancare! . Ok, compar alimentele, daca am de ales voi alege oricand produse bio si organice (de aia am si o mica gradina, nu doar ca imi place ca hobby) , evit la maxim supermarketul si aleg prospetimea si produsele locale.
    Echilibrul este solutia pentru mine, conteaza sa ma simt bine si sa ma bucur de consum.
    Iar acolo unde nu am alternativa, consum mai putin sau deloc.

    (semneaza o femeie cu alergii ce nu poate consuma orice ca….ajung iar la urgente).

    1. Alergiile sunt ceva foarte serios și foarte grav, acolo nu mă bag pentru că nu este loc de niciun compromis. Dar în rest exagerările mă deranjează mai ales dacă cei care le fac vor ca eu să mă simt vinovată.

      1. si cu alergii si cu atentie, nu ma crizez ca totul e nasol. Sunt foarte multe lucruri bune si faine! Conteaza sa ma simt bine la masa, sa ma bucur de ce am in farfurie, sa multumesc lui Dumnezeu pentru masa diversa si imbelsugata.

  5. Eu sunt aia care se uita la toate emisiunile despre cum se produce una sau alta.
    De exemplu la noi in casa nu se maninca somon si carne decit bio. Cumpar fructe si legume bio si pe cit posibil local si de sezon. De fapt mincam aproape totul bio, stiu ca nu pot fi sigura de provenienta, dar asta e.
    Dar…mancind asa cea mai mare parte a timpului, ma gindesc ca daca fac derapaje nu-i grav.
    Am o carticica la mine cu toate E-urile si efectele lor, n-o folosesc in Franta, ca oricum iau mincare fara E-uri, dar mi-e tare practica in vacante , mai ales in Romania. Dar si in Romania la lucrurile pe care le maninc din nostalgie(Eugenia,napolitane, etc) NU ma uit la eticheta, ca sa nu ma apuce disperarea.
    Acum dati cu rosii in mine (dar sa fie bio) 🙂

    1. Stai un pic să se coacă roșiile din grădina lui tata și abia apoi 🙂 Mai bio decât alea nu există.
      Ce să zic, eu nu prea mă uit după chestiile astea dar evit să cumpăr mezeluri, de exemplu. Elena, mai vorbim despre E-uri peste vreo 20 de ani, să vedem cum ne-o fi norocul, știi cum se spune, de ce ți-e scris, nu scapi 🙂

  6. Unele E-uri au si efect imediat. Prefer sa previn.
    Dar sa nu crezi ca-s vreo frustrata . Pentru mine, e asa cum zici si tu: mincarea reprezinta una dintre placerile vietii.
    Chiar citesc acum o carte foarte interesanta despre bacteriile corpului uman. Alea din intestin, daca le dai ceva de mincare, atunci iti cer tot aia, de unde si poftele.

    1. Cel mai bun exemplu cu e-urile cu efect imediat e tot la alergii (eu asta stiu, asta zic, o tin asa, inainte 😀 😀 ). In cazul eruptiilor pe piele totul e vizibil, dar sunt multi care fac usoare manifestari respiratorii (lacrimat, curge nasul apa, stranut etc). Din pacate la mine aceste efecte nu apar chiar imediat (in 1-2 min. 😀 ) ci abia in 24-48 ore, si nu le pot izola care si cum o fost (ca deseori sunt si combinate 😀 ).
      Cum aprox. 20-25% din populatie e alergica, merita un pic de atentie, pt ca multi diagnosticheaza ca uite, domnle, e de la curent/raceala, si de fapt e o alergie si se diagnosticheaza si trateaza simplu si imediat: un pas inapoi la toti alergenii. Aici am descoperit minunatul efect al postului (eu am forme accentuate de alergii, deja am primit asa multe medicamente in Ro incat nu isi mai fac efectul) asa ca ori iau medicamente si vad efectul in 2-3 zile, ori tin post cu apa 1-2 zile, efectul e similar.

  7. Ioana, tot ce ai “spus” este foarte adevarat. Stii din ce cauza sunt obsedate multe persoane de pericolul din alimente? Suntem prea imbuibati, avem de toate si prea mult.

    1. eu acuz si faptul ca 60% din decesele in Romania se datoreaza bolilor cardiovasculare, ce pot fi prevenite prin alimentatie, dar si frica de spitale (la cate nenorociri si clipe grele trecui pe acolo, as face ORICE sa nu mai ajung si sa nu mai sufar eu si ceilalti)

  8. Mi-am adus aminte de ce ati scris cand citii un articol: http://nuami.ro/2014/09/dincolo-de-imagini
    Mai doamnelor mai, noi cele care ne punem problema avem un mare merit! reusim sa fim ok pentru ca ne preocupa si facem tot ce e posibil! Din pacate lumea care are cu adevarat probleme nu face mare lucru – sau mai ales nu isi da tot interesul si se lamenteaza in scuze. (vedeti articolul).
    Cumpatarea este cheia! si daca incepe corpul sa dea semne ca e ceva in neregula, e musai de imbunatatit.

    1. E, aici te contrazic :). E prima data :)). Si nu zic ca nu or fi si bacteriile alea la care nu ma pricep, dar adaug ceva analizat, pro faptului ca mancarea de acum este super calorica si sunt prea multe mese (induse si de marketing, de ex. micul dejun nu e necesar! dar na, Danone + nestle sunt f. puternici):
      1. pe la 1900 oamenii mancau multe ierburi. Fierte. Deseori aveau 1-2 mese calde zilnic si un singur fel la masa: o fiertura de ierburi, si ceva cereale. In rest, ce ciuguleau de la natura. Ierburi azi desconsiderate: urzici (se recolteaza tot anul, dar varfurile), shtir, shtevie, papadie, potbal, loboda, macris, sfecle si frunze de sfecle, napi, ciuperci, etc. Low caloric, zic. ( desi cred ca ai dreptate cu fibrele… vaz ca toate cele scrise de mine au multe fibre). Patrunjelul e musai de mentionat: era un element atot intalnit in toata alimentatia tarii, ba chiar gasii mentionat si in primul Evangheliar aparut in romana la Sibiu pe la secolul 16-17, unde la traducere au adaptat cultural si folosit cuvantul patrunjel tocmai ca era in fiecare casa, la masa.
      2. carnea de atunci era mai putin calorica! si mai putina. O pulpa de pasare de atunci avea mai multa proteina decat cea de acum, mult mai putina grasime, si era la juma dimensiune, si se manca inainte de mers la padure (munci grele!!!). Si in familia taranului roman era normal sa se consume carne doar in weekend: o gaina, sau un iepure vanat, sa se tina toate posturile, si miercurea si vienrea (adica mai mult de juma de an).
      3. mult mai putin ulei. Cand Ceausescu ne-o pus ratzie: juma de l de persoana pe luna… o avut el ceva in cap. Doar ca o pus si soia :). Pestele se consuma fiert sau fript, dar si afumat.
      4. si zahar nu. Da, omul preistoric nu consuma zahar, asta s-o inventat prin anii 1800 si era scump, era intalnit numai la familiile bogate (aia de isi transportau grasimile dupa 40 de ani in trasuri).
      5. daca ne uitam si mai in antichitate, adica inainte de cartof si mamaliga, daco-romanul consuma mult mei (mamaliga de mei) si ierburi salbatice culese. Caloric, meiul are aprox. 100 calorii la 100gr, pe cand painea are de 4 ori mai mult, iar uleiul 100gr ajunge aproape de 1000 calorii. Pana si 100gr de lapte proaspat muls are sub 100 caloriii, iar pestele un pic peste.
      6. nu se beau sucuri iar la alcoale era vinul . In rest…apa, domnita, apa!… ( glumele cu Burebista ce o ars viile isi au meritul lor). La casele domnesti alta data se practica apa aromatizata (adica in ulciorul cu apa se puneau flori, menta, si uneori miere).

      Pe Historia sunt articole f. fain documentate. Se pare ca alergiile atunci erau muult mai rare alta data.

  9. Nu-i vorba doar de cumpatare. De-aia e epidemie de obezitate in lume. (Din cartea cu bacteriile citire) un om obez extrage mai multe calorii (din acelasi fel de mincare) decit un om obisnuit , pentru ca bacteriile lui intestinale fac asta. Cica in epoca actuala se maninca mincare mult mai putin calorica decit acum 50 sau 100 de ani de exemplu, doar ca pe vremuri oamenii mincau mai multe fibre si de-aia nu se ingrasau.

    1. E, aici te contrazic :). E prima data :)). Si nu zic ca nu or fi si bacteriile alea la care nu ma pricep, dar adaug ceva analizat, pro faptului ca mancarea de acum este super calorica si sunt prea multe mese (induse si de marketing, de ex. micul dejun nu e necesar! dar na, Danone + nestle sunt f. puternici):
      1. pe la 1900 oamenii mancau multe ierburi. Fierte. Deseori aveau 1-2 mese calde zilnic si un singur fel la masa: o fiertura de ierburi, si ceva cereale. In rest, ce ciuguleau de la natura. Ierburi azi desconsiderate: urzici (se recolteaza tot anul, dar varfurile), shtir, shtevie, papadie, potbal, loboda, macris, sfecle si frunze de sfecle, napi, ciuperci, etc. Low caloric, zic. ( desi cred ca ai dreptate cu fibrele… vaz ca toate cele scrise de mine au multe fibre). Patrunjelul e musai de mentionat: era un element atot intalnit in toata alimentatia tarii, ba chiar gasii mentionat si in primul Evangheliar aparut in romana la Sibiu pe la secolul 16-17, unde la traducere au adaptat cultural si folosit cuvantul patrunjel tocmai ca era in fiecare casa, la masa.
      2. carnea de atunci era mai putin calorica! si mai putina. O pulpa de pasare de atunci avea mai multa proteina decat cea de acum, mult mai putina grasime, si era la juma dimensiune, si se manca inainte de mers la padure (munci grele!!!). Si in familia taranului roman era normal sa se consume carne doar in weekend: o gaina, sau un iepure vanat, sa se tina toate posturile, si miercurea si vienrea (adica mai mult de juma de an).
      3. mult mai putin ulei. Cand Ceausescu ne-o pus ratzie: juma de l de persoana pe luna… o avut el ceva in cap. Doar ca o pus si soia :). Pestele se consuma fiert sau fript, dar si afumat.
      4. si zahar nu. Da, omul preistoric nu consuma zahar, asta s-o inventat prin anii 1800 si era scump, era intalnit numai la familiile bogate (aia de isi transportau grasimile dupa 40 de ani in trasuri).
      5. daca ne uitam si mai in antichitate, adica inainte de cartof si mamaliga, daco-romanul consuma mult mei (mamaliga de mei) si ierburi salbatice culese. Caloric, meiul are aprox. 100 calorii la 100gr, pe cand painea are de 4 ori mai mult, iar uleiul 100gr ajunge aproape de 1000 calorii. Pana si 100gr de lapte proaspat muls are sub 100 caloriii, iar pestele un pic peste.
      6. nu se beau sucuri iar la alcoale era vinul . In rest…apa, domnita, apa!… ( glumele cu Burebista ce o ars viile isi au meritul lor). La casele domnesti alta data se practica apa aromatizata (adica in ulciorul cu apa se puneau flori, menta, si uneori miere).

      Pe Historia sunt articole f. fain documentate. Se pare ca alergiile atunci erau muult mai rare alta data.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *