Salariul vostru e calculat corect?

        După ce în luna martie am plătit în avans impozitul pe venit pentru tot anul 2016, primesc de la ANAF decizia de impunere pentru anul precedent (adică 2015) prin care sunt informată că mai am de plătit o diferență de 16 lei. Bine, suma e nesesizabilă dar de ce mama naibii nu se compensează cu ceea ce deja am plătit? Eu fac toate eforturile ca să fiu un bun contribuabil și în loc să plătesc trimestrial, dau toți banii la început de an. Cu toate astea, pe situațiile pe care mi le trimite fiscul văd că sumele plătite în avans nu se iau în calcul ca și când nu ar fi același cont în care se cumulează banii. Deci nu se pot lua 16 lei din depozitul pe care îl am deja la ei, musai să fie alți 16 lei.

        Multe discuții s-au iscat pe grupul de Facebook când mi-am făcut PFA-ul și mulți prieteni s-au luat de cap când le-am spus de intenția mea. Că o fi, c-o păți, că legislația îi favorizează pe cei care nu plătesc taxe, că interpretarea este dificilă chiar și pentru experți, că odată deschis PFA-ul te dai de ceasul morții dacă vreodată vei dori să-l închizi. Eu nu și nu, că vreau să lucrez legal și că nu vreau să stau cu frica-n spate că mă reclamă cineva și să plătesc apoi amenzi de să uit și cum mă cheamă. Că sunt fată deşteaptă, cu experienţă, cu o grămadă de şcoli la activ şi ce poate fi de neînţeles sau de netrecut pentru cineva care pricepe cât de cât ce e aia contabilitate sau un calcul de taxe?

        De priceput, pricep multe. Unele chestii depăşesc însă logica mea. Cum ar fi faptul că vecinii mei trebuie să-şi dea acordul ca eu să pot scrie articole în casa mea, la biroul meu, la calculatorul meu, stând pe scaunul meu, cu pisica mea în braţe. Poate dacă aş fi avut o activitate de genul spart pereţi cu bormaşina sau de fript peşti în ulei încins aş fi înţeles ca vecinii să aibă un cuvânt de spus dar sunt convinsă că imperceptibilul zgomot al tastelor nu deranjează pe nimeni şi este imposibil să se audă de la un etaj la altul.

        De chestia asta cu acordul vecinilor am avut nevoie la înfiinţare când m-a luat durerea de cap văzând lista de documente necesare: cerere de înregistrare, cerere de verificare disponibilitate, rezervare nume, anexa 1 de înregistrare fiscală, declarație pe proprie răspundere, aviz de acceptare din partea asociației de proprietari, copie după buletin, copie după diploma de studii, chitanță în valoare de nu-ştiu-câţi lei, copie după chitanța în valoare de nu-ştiu-câţi lei, dosar plic, dovada existență sediu profesional, act de proprietate, extras de carte funciarta, contract de comodat, copie după certificatul de căsătorie, încă un dosar plic plus unul cu șină (just in case). Şi faza cea mai tare… dovada calificării pentru domeniul de activitate. Ce dovadă să depun că ştiu să scriu? copie după foaia matricolă cu notele de la gramatică???

        Mi-am adus atunci aminte cum în anii 90 un cunoscut cântăreţ de muzică populară făcea valuri la televiziuni strigând că este ilegal și imoral ca artiștii care nu au studii în domeniu să aibă dreptul să cânte făcând bani din asta. Jesus Christ! Deci, dacă era după el, ar fi trebuit ca atunci când angajăm o trupă să cânte la nuntă, să le crem diploma de Conservator 🙂 Sau să boicotăm concertele celor care nu au absolvit Școala Populară de Artă.

        N-ar fi neapărat greu de înființat un PFA dacă ai nervi de oțel. Nu-ți trebuie decât un vraf de acte pe care le depui toate la un ghișeu. Apoi, o figură care presupui că e acră pentru că nu-i vezi fața neoferindu-ți onoarea de a se uita la tine, îți trântește bolovănos și atotștiutor Aaa, dar nu ați completat tot. Adică? Păi trebuie să scrieți pe fiecare pagină din dosar ”conform cu originalul”, numele și semnătura. Să înțeleg că certificarea o face persoana care depune actele nu cea care le verifică? Exact! De aici te trimite la casierie pentru restul de taxe, apoi chitanțele trebuie depuse și ele în același dosar, mai stai la o coadă, mai faci o copie după buletin apoi ți se spune să revii peste 3-4 zile. 3 sau 4? Nu pot să vă spun exact. 3-4, ce e așa de greu de înțeles? Mai veniți, mai întrebați, mai încercați…

        N-am trecut chiar prin toate astea pentru că am avut suprema inspirație să rog un prieten jurist să mă ajute și am rezolvat fără bătaie de cap, mai bine spus a rezolvat el toată hârțogăria pentru că avea ”deschidere” peste tot. Dar e greu totuși să ai de-a face cu sistemul în care ne-am încâlcit cu toții. E greu și începutul dar mai grea e continuarea pentru că legislația e stufoasă și e împrăștiată pe parcursul multor ani. Nu există lege care să nu fie modificată. Articolul 4 e abrogat, articolul 8 e modificat printr-o ordonanță de urgență, articolul 100 dintr-o altă lege modifică anexa 4, normele de aplicare sunt republicate, alt articol e modificat printr-un ordin al ANAF-ul care a fost ulterior contestat la Curtea Constituțională unde a pierdut deci se revine la varianta inițială și uite așa, încet-încet îți dispare avântul antreprenorial.

        Distracția începe cu adevărat abia după ce ai înființat PFA-ul și ai activitate. Uneori simți că pur și simplu nu știi de unde să începi și încotro s-o apuci. Din fericire există site-uri ca cel de aici unde ai norocul să găsești informații centralizate și răspunsuri la o mulțime de întrebări cum ar fi un calculator de salarii PFA. Și nu numai pentru PFA. Mi se pare interesant (și util, spun eu) de verificat și calculul de salarii. Până la urma urmei și cei de la resurse umane pot să greșească și de ce să nu verificăm dacă ceea ce vedem pe fluturașul de salariu corespunde cu ceea ce spune legislația din domeniu? Eu tocmai am făcut-o și la mine e ok, la voi e corect calculul? salariu

 

Share This:

3 thoughts on “Salariul vostru e calculat corect?

 1. Cu putina deviere de la subiect,(si fara sa mi-o iei in nume de rau) daca tot te-ai pus in regula la anaf, ar fi frumos daca am respecta cu totii drepturile de autor, si aici ma refer la fotografie.
  Te respect, scrii foarte bine si stiu ca poti mai mult.
  Acel site nu este sursa fotografiei.
  Aceasta este sursa:http://www.shutterstock.com/pic-101817634/stock-photo-accounting.html?src=rCESFIzLFaV4OxSS7f7EUA-2-80
  Este probabil ca sursa mentionata de tine sa o fi cumparat-o, dar in acest caz, i-ai contactat pentru a imparti licenta cu tine?Putin probabil, altminteri asta se numeste copyright infringment.
  Poate o sa zici: dar sunt un milion de bloguri care fac asta.Da stiu, dar daca ar fi sa explic tuturor ce e bunul simt,as pierde timp care e important pentru mine.
  Uite , lucrez in domeniu, si nu stiu daca stii cum e sa vezi cum iti este furata munca.Mai ales in fotografie, unde legile sunt foarte stricte, dar chiar si asa, crede-ma sunt patita, chiar si cu corporatii ( care ai zice ca da ma, astia au bani, nu isi permit o licenta pentru o amarata de fotografie?).
  Iti dau un exemplu, uitate-te pe printesaurbana.ro ,fotografiile care nu ii apartin sunt cumparate de pe shutterstock, cu mentionarea sursei.Exista abonamente, nu e cine stie ce efort financiar, in conditiile in care autorul primeste 25, 30 % din pret.
  Blogul tau ar impune mai multe seriozitate.
  Inca ceva, unii fotografi (chiar si eu , recunosc) vaneaza tot felul de site-uri si bloguri tocmai pentru a descoperi cum le sunt folosite fotografiile, evident e greu sa actionezi legal (desi legea e de partea lor) in online, cand continutul poate fi sters foarte usor, insa o data ce ai dovada, poti face o plangere la hostul ce gazduieste site-ul si sa ceri ca acesta sa fie sters.
  Deci da poti pierde toata munca din cauza unei , sa zicem, “neatentii” .
  Vreau sa zic, daca tot avem pretentii de tara europeana, atunci sa incepem prin a respecta munca unii , altora; pentru ca intreaba pe oricine daca ar cumpara o fotografie, ti-ar rade in nas, pai cum sa ….sunt atatea gratuite.(atentie!majoritatea nu sunt.sunt furate!mai ales cele cu un grad mare de calitate, nu vorbesc de poze de fb).
  Asadar e alegerea ta pana la urma, ai continut de calitate, fa-l de 100%.
  Si mai exista o posibilitate: sa faci tu fotografiile.Atunci nu ar mai fi nimic de zis.Sunt ale tale, tu esti autor, nimeni nu iti poate face nimic.
  Atat am avut de zis, sper sa nu te simti ofensata, important e sa invatam, si sa ramanem cu ceva din asta.

  1. Nu mă simt ofensată, chiar îți mulțumesc pentru tot ce mi-ai spus. Habar n-am avut că precizarea sursei nu este suficientă și nici nu mi-am pus problema că fotografia ar putea de fapt proveni din altă parte. În general pun pozele mele dar atunci când le iau de pe internet scriu de unde le-am luat. Nu vreau să comit ilegalități și nici nu vreau să încalc drepturile de autor, îmi dau perfect seama ce neplăcut este. Și eu mi-am văzut pozele din Poiana Narciselor într-un reportaj la ProTV fără să scrie undeva că eu le-am făcut.
   Am văzut site-ul de care spui (shutterstock.com) și o să studiez acest aspect. Pfff… și eu care mă uitam urât la plagiatori…

 2. Precizarea sursei este suficienta, atunci cand sursa este cea corecta:)
  SÚRSĂ, surse, s. f. 1. Loc unde se produce, unde se poate găsi sau de unde se propagă ceva; sediul sau obârșia unui lucru.
  “Le iau”-aici e problema, si majoritatea “le iau”.De ce? pentru ca se poate, si e gratis nu?Putini fotografi isi ofera munca pe gratis, iar in viziunea mea acestia nu sunt fotografi profesionisti.Am vazut furt de portofolii intregi, si e multa bataie de cap pe tema asta, dar incet lucrurile se vor indrepta spre directia corecta, daca ne informam si actionam ca atare. Si cand vom fi cei mai multi dintre noi corecti si onesti, celorlalti, cu alte tentative, le va pieri cheful si nu vor avea de ales, decat sa fie la fel:))
  Mi-a atras atentia fotografia, pentru ca o cunosc, stiu si fotograful si portofoliul sau, de aceea am atins subiectul.Nu stiu daca ai folosit si alte fotografii din “surse underground”, iti zic doar sa ai grija.Prea putin se vorbeste la noi despre asta, dar in afara si in state e o chestiune foarte serioasa, si cu multe prejudicii pentru cei vinovati.
  Se numesc agentii de stock si sunt mult mai multe:fotolia, getty, alamy, envato,123rf, dreamstime, canstock,depositphoto etc.
  Eh…se intampla, dar daca vrem schimbari trebuie sa incepem de la noi.O seara frumoasa iti doresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *