Se spune că o piesă de teatru pe care ai văzut-o este echivalentul unei cărți citite. Total de acord cu acest lucru și, în plus, o să vă spun încă 7 motive pentru care îmi place (din nou) să merg la teatru și nu la orice teatru, ci la cel din Turda. Un teatru care a renăscut și a înflorit la fel de încântător și spectaculos ca primăvara de afară.
- Repertoriul. Și aici intră nu doar spectacolele consacrate de teatru, fie ele locale sau turnee ale diverselor trupe din țară ci și evenimente la care nu m-aș fi gândit niciodată că se vor întâmpla în micul meu orășel. Astfel de curând am văzut un spectacol, un recital al Teatrului de Balet din Sibiu care m-a lăsat mască. Deși am avut oarece rezerve gândindu-mă că reprezentația va rămâne la nivelul unui oraș de provincie, spun cu toată admirația că m-am înșelat groaznic și că toate secvențele, atât cele de balet clasic cât și cele de dans modern au fost muuult peste așteptările mele. Apoi s-au auzit Anotimpurile lui Vivaldi interpretate de Filarmonica Transilvania urmate de o mulțime de spectacole pentru copii, piese de teatru celebre iar în viitorul apropiat un spectacol în limba maghiară. Cum se spune, de toate pentru toți indiferent de vârstă sau gen.
- Atmosfera. Clădirea, care are mai mult de o sută de ani, are un vibe aparte care te îndeamnă la relaxare și te binedispune de cum ai intrat. Spațiile largi, aerul de mondenitate, candelabrele superbe care se sting și se aprind lent învăluind într-o dulce vrajă sala frumos renovată, mocheta în care sunetele se estompează tăcut și cortina grea de catifea care ascunde secretele vieții de actor, toate astea dau o notă care te fac să simți măcar pentru două ore că faci parte din high life-ul orașului. Iar sentimentul e unul foarte plăcut.
- Este ieftin. 15 sau 10 lei (cu reducere) un bilet. C’mon, unde s-a mai pomenit așa ceva? Un film la mall e pe puțin 16 lei și asta la o oră imposibilă și cu cel puțin o crimă inclusă, deci… lăsați copiii să meargă la teatru!
- Poți să cumperi bilete de pe internet fără să fii nevoit să te deplasezi la casa de bilete. Intri pe tomtix.ro și îți alegi locul pe care îl vrei, plătești cu cardul iar apoi primești biletul pe mail. Simplu, elegant și comod.
- Socializezi. Este absolut imposibil să nu te întâlnești cu cineva cunoscut în foaierul teatrului cu care să schimbi impresii despre spectacol, despre vreme sau vremuri, despre cunoscuți sau despre orice altceva îți trece prin cap. Cunoști oameni noi și te îndulcești cu plăcutul sentiment că aparții unei comunități selecte.
- Garderoba. Nu e de râs. Ani de zile, dar ce spun ani, poate chiar zeci de ani, garderobele teatrelor s-au desființat. Nu doar la Turda ci și la case mai mari. De ce, nu știu dar presupun că din lipsa banilor, poate nu mai erau fonduri pentru salariul garderobierei. Sau poate pentru că nu mai erau bani pentru o suficientă încălzire a sălii și spectatorii stăteau cu paltonul pe umeri? Habar n-am, dau și eu cu presupusul, cert este că am fost nevoită de multe ori să mă înghesui în fotoliu între haina făcută sul și poșeta care abia își mai făcea loc, acoperită pe picioare de pardesiul celui care stătea în fața mea și sufocată din stânga și din dreapta de alte mormane de haine, șaluri și fulare. Ca într-un tren de navetiști de nu-ți mai ardea de spectacolul de pe scenă. Eeee… la teatrul din Turda s-a depășit faza asta, îți lași frumos haina la garderobă și apoi poți să te plimbi lejer, elegant și detașat fără să mai porți un gând și o grijă în plus. S-a revenit la normalitate.
- Directorul teatrului. Este mereu în mijlocul spectatorilor începând de la intrare când te întâmpină ca o gazdă primitoare și până la ultimele aplauze de la finalul reprezentației. How cool is this? Cunoaște pe toată lumea, salută pe toată lumea, zâmbește, vorbește, îl simți aproape și este, realmente, prezent peste tot. Big like.
Iar ultimul, și poate cel mai important motiv, este pentru că pur și simplu îmi place. Voi de ce mergeți la teatru? Dacă motivul este de a vă destinde, să știți că urmează o super comedie, Ménage à trois, pe 24 aprilie. Ne vedem acolo 🙂
Of Ioano, ce dor mi-ai facut!!! Parca si acum simt mirosul salii si comfortul scaunelor de catifea. Candelabrele sunt mărețe de-a dreptul. Prima piesa vazuta la Turda: Chirița in Provincie, prin clasa a 4-a. Stelian Petcu era director pe-atunci. Ne-a intampinat si el la usa si eu m-am indragostit pe loc. De el si de teatru:)
Stelian Stancu îl chema și era foarte frumos, într-adevăr 🙂 Aveam abonament la teatru și la sfârșitul spectacolului ceream autograf actorilor 🙂
Imi place sa merg la teatru, dar mai nou am schimbat teatrul pe opera. Imi place si mie sa merg la teatrul orasului nostru, de obicei vin piese sau spectacole care au succes la Paris. E simplu sa merg acolo, sa n-am probleme de trafic, de parcare, la intoarcere sa fiu acasa in 10 minute. Iar directorul , cum spui si tu, e foarte important. La noi s-a pensionat de citiva ani altul i-a luat locul dar, din pacate, parca nu e la fel. Omul sfinteste locul.
Dar mi-e tare dor de un spectacol la un teatru romanesc, imi placea ce frumos se imbraca lumea, atmosfera… Imi pare asa rau ca noi venim in Romania doar vara si ma uit cu jind la afisele spectacolelor care au fost in anul care au trecut. La Turda la teatru n-am fost niciodata, dar am remarcat anii trecuti ca e frumos ingrijit orasul.
Și la operă îmi place dar mai ales la balet, ador baletul de când mă știu.
Balet nu prea, desi ne gindeam sa mergem la ceva fain in curind. In schimb cu opera ne-a apucat de curind pasiunea si cind plecam in vacante ne uitam la programul operelor din zona si incercam sa vedem cite ceva.
Pe mine mai bine m-ai întreba de ce NU merg la teatru. 🙁 🙁 Nu știu să răspund.
Primit să-mi reiau obiceiurile și să-ti povestesc ce-am văzut aici, chiar mi-ai atins o coardă sensibilă.
Mulțumesc.
Dacă timpul s-ar lungi pe cât vrem noi cu siguranță am apuca să facem mult mai multe lucruri…
Ioana, ai abordat o tema majora si ai tratat-o cum nu se poate mai bine. Vezi multe lucruri, detalii care altora le scapa, nu le observa. Constientizezi cititorii ca un spectacol teatral poate deveni un eveniment si ca merita sa mai schimbam, macar din cand in cand, televizorul cu o eleganta sala de spectacole. Pe mine m-ai convins.
Un spectacol de teatru ESTE un eveniment. Pentru el, un teatru intreg se pregătește mai mult de o lună, cu pasiune, dedicare, muncă fizică și mentală, creativitate, pentru ca cei care îi trec pragul să nu iasă dezamăgiți și să revină și la următorul.
Și e foarte greu să fii pe placul tuturor, ca de altfel în orice formă de artă.
O piesa de teatru ,este o inantare privitorului. Mi-e dor de piesele lui Caragiale
Și mie mi-e dor de piesele de teatru clasice. Îmi place și teatrul modern dar parcă un pic de tihnă nu strică din când în când 🙂