Azi două colege m-au întrebat, pe rând, în ce stadiu sunt cu curățenia. În stadiul zero, am răspuns deși, dacă stau bine să mă gândesc am făcut totuși ceva, adică am spălat geamurile acum câteva zile. Apoi mi-a pierit avântul și n-am mai avut chef de agitație și de zdrobeală. Nu știu de ce trebuie să intrăm în priză și să facem curățenie generală fix înainte de sărbători când avem tot anul la dispoziție. Nu înțeleg care e rostul ca femeile (în mod special) să ajungă epuizate în ziua de Paști sau de Crăciun, după caz, după ce o săptămână întreagă au frecat, au măturat, au aspirat, au spălat și au șmotruit iar apoi, în ultima zi ca bonus, s-au apucat de cohălit ca nebunele. Deci chiar nu înțeleg și cu toate astea parcă nu pot să fiu cu totul diferită și să nu mă integrez cât de cât trendului. Probabil că am reminiscențe din copilărie întipărite prea adânc în subconștient și nu pot trece peste ele. Ca să scap, o să mă duc la anul la psiholog 🙂
Până atunci însă, ca să evit sentimentul de vină, azi m-am apucat de făcut ordine în dulapuri și am constatat din nou că nu am loc suficient pentru depozitare. Nu prea am haine pe care să nu le port, dacă văd că ceva nu-mi mai place sau a stat prea mult pe umeraș, renunț cu ușurință la obiectul respectiv sau cel puțin așa îmi place să cred. Arunc sau donez fără nicio strângere de inimă. Singurele lucruri din dulap la care nu pot să renunț sunt eșarfele. Îmi plac așa de mult și-mi sunt așa de dragi încât am reușit să adun un număr impresionant de care nu mă pot despărți. În afară de asta nici nu se demodează niciodată așa că nu văd niciun motiv pentru a-mi restrânge colecția pentru că da, pot să declar că deja am o adevărată colecție.
Îmi vine să râd de fiecare dată când mă asociez cu ipostaza de colecționară. Prima dată când am început să adun lucruri de același fel cu unicul și inutilul scop de a le admira din când în când a fost pe la vârsta de 6-7 ani când era la mare modă să colecționezi șervețele de hârtie. Erau frumos colorate, cu desene reprezentând animale, flori, fluturi, într-un strat sau în două, de diverse forme și mărimi. Împreună cu sora mea făceam eforturi destul de mari să intrăm în posesia unui nou model pentru că mama mergea pe principiul că singurele șervețele de bun gust sunt cele albe așa că nu cumpăra niciodată altceva. Aveam însă sursele noastre, tanti Horga și tanti Bocoș, două doamne care locuiau pe aceeași stradă cu noi, cu care ne înțelegeam foarte bine și care se coborau la mintea noastră. De la ele primeam mereu noutățile apărute la complex în câte două sau trei exemplare astfel încât să avem și pentru schimburile pe care le făceam cu fetele de vârsta noastră.
Nu mai știu cât timp am adunat șervețele, în orice caz trei-patru ani sigur au fost și ajunsesem la peste două sute din care nu erau două la fel. Le țineam într-o cutie de pantofi și cel mai mult îmi plăcea unul cu niște flori cyclamen cu mijlocul portocaliu pe o hârtie subțire și foșnitoare cu un model în relief. Îl văd și acum în fața ochilor, nu știu de ce mi-a rămas în mine chiar acela, poate și pentru că era cu mult mai mare decât celelalte. În orice caz colecția de șervețele era destul de frumușică și noi eram mândre de ea.
Tragedia s-a produs într-o vară când eu și soră-mea ne-am întors din tabără de la mare și am intrat la baie. Pentru că deja începuse criza și hârtia igienică se găsea din ce în ce mai greu, bunică-mea, care stătea împreună cu noi, pusese la bătaie cutia cu șervețele. Rămăsese în casă fără niciun sul de hârtie și probabil neștiind de pasiunea noastră pentru șervețele a găsit această soluție de moment. Am crezut că leșinăm amândouă când ne-am dat seama ce s-a întâmplat și ne-am pus pe urlat de nu mai puteau ai noștri să ne oprească. Jumătate din colecția noastră se dusese la canal și oricât am bocit nu se mai putea face nimic. Chiar dacă cealaltă jumătate ar fi putut fi salvată am fost așa de frustrate și jignite încât n-am mai refăcut colecția niciodată.
Am avut apoi o tentativă de a colecționa pachete de țigări. Cum nimeni din casă nu era fumător era destul de greu. În plus, tata nu a fost de acord să mă apropii nici măcar tangențial de ceva care aducea atât de mult rău așa că am renunțat. Au urmat apoi foițele de staniol în care erau ambalate bomboanele de ciocolată. Le desfăceam cu mare grijă ca să nu se rupă, le puneam pe o suprafață dreaptă și le îndreptam cu unghia până ce li se ridicau în sus colțurile. Erau frumoase și strălucitoare și, la fel, nu foloseau la nimic dar le păstram cu sfințenie între paginile unui caiet. Când aveam dubluri, făceam schimb la școală cu colegele pentru că toată lumea avea o astfel de colecție.
Vorbesc doar de fete pentru că băieții nu se ocupau de astfel de fleacuri, ei aveau timbre pe care le cumpărau în plicuri filatelice. Am avut și eu o colecție drăguță de timbre clasate pe serii (oare așa se numeau?) pe care parțial o mai am și acum. Din păcate clasorul portocaliu cu înscrisuri aurii în care țineam timbrele cele mai frumoase mi-a dispărut în împrejurări foarte neclare. Cred că mi-a fost furat și îmi pare tare rău după el.
Altceva nu țin minte să mai fi colecționat vreodată. Cu eșarfele e altă treabă, adică nu am început să le cumpăr cu scopul de a-mi face o colecție ci pur și simplu s-au adunat de-a lungul timpului. La fel și cu ceasurile. Mi-am cumpărat unul, apoi încă unul foarte fain de aici și uite așa s-au adunat câteva. Acum sunt în mare vogă ceasurile unisex de genul acesta. Nu știu ce să zic, încă nu mi-e prea clar ce îmi place și ce nu în materie de ceasuri și nu cred că am un stil sau un gen care să mă reprezinte. La eșarfe însă am observat că prefer (de departe) combinația bleumarin cu alb, dungile și animal printul. Am ales de cele mai multe ori aceste modele sau culori în mod inconștient iar acum pot să spun cu certitudine care mi-e stilul. Să vedem cum voi face cu ceasurile că mai nou tot într-acolo mă uit 🙂 Să colecționezi eșarfe e ieftin, la ceasuri în schimb se schimbă lucrurile 🙂 Voi ce colecționați?
Eu colectionam surprizele de la guma Cindy, baietii de la Turbo.
Copiii mei păstrează toate jucărioarele de la ouăle Kinder. Sunt așa de drăguțe că și mie îmi plac 🙂
Am si acum colecție de șervețele, colecție începută de străbunica mea pentru mama (mama mea a fost crescută mai mult de mamaia ei), continuată de mama, apoi de mine. Sunt undeva pe la 700-800+ daca nu ma înșel.
Apoi am colecție de tatuaje din alea de picau la gumă :)) si pentru ca nu voiam să le pun pe mine, nici sa le tin așa, in hartie, am tatuat un vocabular. Încă s-au păstrat bine.
Mai colecționam pietre ( nu ma intreaba ce făceam cu ele), pana s-a enervat mama și mi le a aruncat 🙂
Ahh, am uitat de pietre 🙂 Eu și acum aduc pietre acasă din toate călătoriile 🙂
Si eu pastrez inca colectia de servetele din copilarie :).
Ai avut noroc, probabil la Arad se găsea hârtie igienică :))) Te pup cu drag.
Eu cu sora mea (geamănă) mai colecționam vederi (ilustrate) din diferite orașe și țări, poze cu actori sau cântăreți tot sub formă de vederi care se găseau la chioșcurile de ziare, reviste “Cinema”, etc.
Da! uitasem de vederile cu actori și pe astea chiar le mai am pe undeva prin debara 🙂
Nu mai am nici eu colectia de servetele. Mai tirziu am facu de hirtii de guma. Nici aia n-o mai am.
Acum ma feresc de colectionat si incerc sa le tai avintul copiilor de a aduna lucruri . Avem si noi o gramada de surprize Kinder de pe vremea cind luam si primeam, fiul are de monede, timbre : a mostenit si clasoarele de pe vremea mea.
Nu stiu unde vazusem ca cineva colectiona cite o bucata de hirtie igienica de pe la hotelurile unde trecuse.
A, uitasem, am o colectie de pliculete de zahar de peste tot pe unde am baut cafeaua (si in vacanta beau cel putin zilnic) …in timp s-au strins o gramada … desi multe imi amintesc de locuri frumoase, nu tin neaparat la ea si servesc musafirii la ceai, doar ca eu prefer sa imi pun zahar cu lingurita si acum mi se par antiecologice. Asa ca in ultima vreme, desi nu folosesc ambele pliculete , le las acolo, iar in sensul asta imi plac cafenelele unde te servesti singur cu zaharul pus intr-un recipient.
Într-un fel aș vrea și eu să trăiesc înconjurată de cât mai puține lucruri iar pe de altă parte îmi aduc atâta bucurie încât… de ce nu?
Dar să colecționezi hârtie igienică n-am mai auzit 🙂 chit că nu e mare deosebire față de șervețele :))))
Cand eram eu mica, ai mei colectionau pachete de tigari. Pe vremea aia fumau amandoi. Facea tata robotei din pachetele alea si tare imi mai placeau.
Eu am avut o perioada (cativa ani) in care colectionam bonuri fiscale. Inca mai pastrez o parte, dar doar cele din concedii, din sesiunile de shopping de la Bucuresti si cele de la mine de la serviciu (cu gandul de a aduna la un noment dat totalurile, sa vad cam cati bani am spart aici de cand lucrez).
Tata era cu ceasurile cand eram mica si stiu ca mi-am luat o pedeapsa urata cand mi-am pierdut ceasul pe care tocmai mi-l facuse cadou. De fapt mi-a fost furat.
Nu stiu, pasiunea pentru ceasuri e costisitoare, dar dupa ce mi-am luat (cu niste eforturi) primul Fossil, am inteles obsesia unora pentru ele si chiar as mai vrea unul. Dar cu bratara, nu curea ca primul. Sa fie diferite. Sunt atat de fine si elegante ca nu am cum sa nu le iubesc! <3
Bonuri fiscale n-am colecționat niciodată 🙂 Deși poate într-un fel ideea nu-mi e chiar străină pentru că toate semnele de carte sunt bonuri de la diverse magazine.
eu mai am și acum colecția de șervețele, sunt cam peste o mie de bucăți și cele mai ”valoroase” le-am primit în copilărie din danemarca: sunt rotunde și au niște desene cu măgăruși, deosebite.
colecționez… cărți. se pune? glumesc acum, sincer, nici măcar parfumurile pentru care am pasiunea aceea scotocitoare nu m-au împins la colecții. 🙂
Eu cred că se pun și cărțile la socoteală pentru că sunt cele mai acaparatore de spațiu. Încerc, pe cât posibil, să nu mai cumpăr beletristică pentru că sunt cărți pe care le citesc doar o dată iar apoi ocupă spațiu inutil. Am luat în schimb multe romane în format electronic și sunt abonată la bibliotecă. Dar, da, și cărțile reprezintă o ”colecție” 🙂
Carti se pun e? peste 500 avem 😀 . De, unele fete isi cumpara pantofi :D.
In rest, am colectia mea de monezi. De 1 euro batute in tari diferite dar si monezi facute pe loc, cu simbolul locului, fara valoare.
Mie îmi plac și cărțile și pantofii. Și să nu uit de parfumuri 🙂
In ordine (oarecum) cronologica: ascutitoare ceramice chinezesti, foite de staniol, ambalajele de la ciocolate, servetele (marea pasiune), cutii de chibrituri, timbre (doar o tentativa trecatoare), pietre de rau, scoici. Toate astea in calatoria mea prin copilarie si adolescenta. Mai tarziu, cand erau fetele mele mici, au urmat jucarioarele din ouale Kinder si tot felul de cartonase cu personaje din desene animate. Cu servetelele am patit ceva asemanator. Doar ca nu au ajuns in canal, ci doar la cosul de gunoi.
Si multumesc pentru aducerile aminte!
Si vai, cum era sa omit: marea mea pasiune sunt papusile (cat mai vechi) de portelan. Am o colectie frumoasa, zic eu.
Ce frumoase sunt păpușile de porțelan! și mie îmi plac mult.