Și asta în primul rând pentru că nu toți șmecherii de bugetari pleacă în concedii de lux la munte sau la mare plătite eventual cu vouchere de vacanță oferite cu generozitate de guverne care vor să se asigure de simpatia funcționarilor din subordine. (By the way, nu mă mai invidiați pentru tichetele alea pentru că la mine la muncă nu s-au dat, deci mai încet cu privirile încruntate). Nu toți bugetarii vor să se avânte pe șoselele patriei având proasta inspirație de a sta blocați în trafic ore nesfârșite doar de dragul de a-și da check-in în vreo cabană tristă aflată la mare depărtare de casă și asta pentru că nu toți bugetarii sunt spontani în ceea ce privește organizarea unei astfel de minivacanțe. Ca să nu mai spun de faptul că în cele mai multe cazuri în familie doar unul dintre soți beneficiază de acest cadou, celălalt fiind consemnat ca un amărât ce este la locul de muncă într-o firmă privată care nu-și permite să închidă porțile timp de câteva zile la fiecare două-trei luni în prelungirea lui 1 Mai, a Rusaliilor, a Paștilor, a Crăciunului sau a zilelor sfinților ortodocși de vază.
Pe de altă parte, zilele libere nu sunt de fapt atât de libere precum apar la prima vedere, acestea trebuie recuperate fie lucrând două sâmbete consecutive, fie câte o oră în plus în fiecare zi timp de 16 zile lucrătoare ceea ce înseamnă mai mult de trei săptămâni. Trei săptămâni de vară în care tot programul ți-e dat peste cap. Bine, chestiile astea cu recuperatul probabil nu sunt aplicabile decât în partea cea mai de jos a piramidei bugetarilor pentru că mă îndoiesc profund că prin ministere și la alte instituții de înalt nivel s-ar împiedica cineva în astfel de amănunte lipsite de importanță. Dar cum eu și toți colegii mei suntem la nivelul pălmașilor de jos nu putem face altceva decât să ne gândim cum și când vom recupera.
Ne gândim cum să facem dacă ziua liberă din 16 august va trebui să o recuperăm sâmbăta următoare, în 22 august adică fix în ziua în care, de exemplu, trebuia să mergem la o nuntă. Sau să plecăm la mare cu prietenii într-o excursie programată încă din luna februarie. Iar în 29 august, următoarea sâmbătă în care recuperăm beneficiile minivacanței băgate pe gât, avem deja bilete de avion cumpărate la super oferta pe care o găsisem cu juma’ de an înainte. Pentru că da, programasem toate lucrurile și evenimentele astea fără să bănuim că vom avea parte de o așa surpriză. Din afară văzând lucrurile veți spune că e simplu: îți iei o zi de concediu dar din interior situația apare cu totul altfel. Poate nu mai ai nicio zi de concediu sau poate ți-s numărate pe degete și nu ai fi vrut să le risipești luându-ți concediu la comandă. Sâmbetele erau plănuite a fi libere și tocmai de-aia ți-ai făcut program cu mult timp înainte și tocmai de-aia n-ai sărit într-un picior de bucurie când ai aflat că trebuie să sacrifici două zile de concediu ca să te aliniezi cu toți bugetarii.
Eu vorbesc acum din perspectiva mea dar există situații mult mai complicate gen copil mic lăsat la bunici și adus acasă doar vinerea după-masa până duminica. În cazul acesta… stop-joc, scenariul nu se mai poate aplica și, la fel, iar e nevoie de o zi de concediu. Obligat-forțat. Că mamei nu i-a trebuit minivacanța, nu a avut nevoie de zile libere lipite cu alte sărbători ca să nu facă nimic (nici ea nefiind o spontană din fire), în schimb toată rutina, tot programul care mergea ok s-a dat dintr-odată peste cap.
Dacă… și doar dacă zilele astea libere ar fi fost anunțate de la începutul anului poate aș fi gândit altfel. Poate aș fi programat și eu ceva, m-aș fi înțeles cu prietenii, cu familia, să-și ia și cei din jur liber, să facem ceva împreună, să mergem, să dregem, să sărbătorim… Așa însă m-am trezit cu două zile libere care de fapt nu sunt libere pentru că pentru ele trebuie să plătesc cu alte zile libere. Zile pe care nu mi le-am dorit și care mă încurcă peste măsură.
Nici eu nu văd cu ochi buni aceste libere. Prefer să nu existe decât să recuperez.
Exact.
Din cate am înțeles inca nu e hotărâtă treaba sută la sută pentru că se așteaptă ordin de ministru. Aminteste-ti că a mai fost o situație mai in primăvara foarte asemănătoare care nu s-a concretizat din fericire. Iar cu voucherele… A fost bătaie de joc în condițiile în care sunt valabile din iulie 2018 până în iulie 2019. De regulă îmi fac vacanta in august. In aceste condiții pentru august 2018 e aproape imposibil să le folosesc programând o cazare peste câteva săptămâni, majoritatea hotelurilor înscrise în program nemaiavand locuri disponibile decât în septembrie iar pentru anul următor nu mai am nevoie întrucât expira înainte de august. (Sunt o mare iubitoare de mare, dar nu în prima parte a verii). Deci ni s-au dat în scârbă și bătaie de joc. Parerea mea…
E hotărâtă treaba, HG a aparut deja in Monitorul Oficial… La noi la serviciu nu s-au dat deloc tichete de vacanta si atata am asteptat! :))) Degeaba.
Vaai…Dar astea NU sunt zile libere, de ce le zice asa? Ca in stilul asta puteai sa le recuperezi chiar daca nu le zicea asa.
Eu in Franta mea stau si suspin de dorul Romaniei. Tot mai putin cu fiecare an care trece. Dar sunt sigura ca daca as veni inapoi, toate aberatiile astea mi-ar sta in gat.
La noi la serviciu ( tot bugetari) in ultima vreme se vorbea de plecat zilnic mai devreme cu o ora din cauza caniculei. Sunt curioasa ce s-a mai intamplat. La noi am remarcat ca sindicatele sunt f combative si pt orice problema apelezi la ei si te sprijina. Nu-s toate roz, dar cred ca e mai bine.
Din păcate încă multe aberatii se întâmplă în Ro 🙁
Am deschis blogul tau exact in mijlocul unei discutii cu colegele privind recuperarile astea imposibile. La noi s-a hotarat deja (si eusunt unul din detestatii bugetari 🙂 ca vom sta doua saptamani cate doua ore in plus in fiecare zi in afara de joi care oricum e zi lunga, asa ca stam joia o jumatate de ora in plus. Tocmai ne intrebam cum am putea face sa ajunga la urechile minunatilor alesi ca noi preferam sa lucram in zile lucratoare si nu peste program sau sambata?
Pe de alta parte eu aveam exact pentru aceste doua zile programat concediu inca din 3 ianuarie (zi in care e musai sa stii cand mergi in concediu pe tot parcursul anului ca atunci iti faci planificarea si abateri de la ea nu se accepta) si acum ma intreb daca sunt obligata sa imi iau doua zile de concediu in conditiile in care oricum vin la serviciu si stau 8 ore. Puse in balanta inca 2 ore cu 2 zile libere cu adevarat, prefer sa le am libere si sa le folosesc alta data. Dar na, nu eu decid.
Vouchere am primit anul trecut, anul acesta nu se dau. Valabile tot asa, din iulie in iulie, nu acopera decat cazarea nu si transportul, si le accepta foarte putine unitati de cazare. De regula cele mai scumpe. Le-am folosit, dar daca primeam bani si nu tichete eu as fi ales alte locatii pentru cazare, am stat cate 1-2 nopti in 3 hoteluri si nu mi s-a parut ca pretul reflecta conditiile decat la unul singur. Dar stiti cum e, unde se lucreaza cu statul preturile cresc pana la cer.
Deci nu suntem singurii care suntem derutati cu zilele astea ”libere” care ne dau concediile peste cap si tot programul 🙁
Ce probleme exitentiale la bugetari, va deranjeaza zilele libere, voucherele, vacantele prelungite. Hai, mai usor cu pianul pe scari. Nu recuperati nimic, si beneficiati de prea mult.
Ai scris … doar ca sa scrii :), eventual sa te racoresti, sa-ti spui of-ul despre “lenesii de bugetari”.
Si eu am fost/sunt bugetar (sunt in concediu de maternitate acum).
INTOTDEAUNA am recuperat zilele acestea libere (fie sambata, fie stand peste program cate o ora, 8 zile la rand).
Sa stii ca nu toti bugetarii sunt lenesi, am stat multe ore peste program in decursul timpului ca sa-mi fac treaba, uneori si sambata pana la 10 noaptea, chiar si duminica pana seara. Au fost si zile (rare) cand m-a prins si 12 noaptea pentru ca asa era volumul de munca in perioada respectiva. Sau mi-am adus sa lucrez acasa.
Nu mai judeca asa superficial, din auzite. Sunt si la stat oameni care muncesc foarte mult, doar ca-s furnicute mici si nesemnificative, nu-s sefi si, astfel … nu se vad 🙂
Si eu am recuperat (in zilele de sambata). Prin urmare, nu se pot numi zile libere. Eu nu le vreau, colegele mele, la fel, nu si le doresc. PSD sa se apuce de treaba si sa lase masurile populiste. Nu impresioneaza pe nimeni! (Sper!)
Da, clar, astea nu sunt zile libere. De ce sa te forteze sa ti le iei daca oricum trebuie sa le recuperezi? Masuri populiste care scindeaza oamenii.
Acestea sunt cuvintele potrivite: masuri populiste. Consecintele ? Pentru cei care au luat decizia, nu conteaza, desi ar trebui sa fie primii interesati. Este limpede ca ne “bucuram” de inca o forma de manifestare a diletantismului.
Exact. Măsuri populiste pe care unii le iau în serios 🙁
Cel mai usor este sa-i judeci pe altii. Imi pare rau ca ai un job atat de greu, poate totusi se va schimba situatia pana te intorci la lucru.
Ioana,nu regreta ca nu ai primit tichete de vacanta.Lucrurile stau cam asa:eu am primit si m-am hotarat sa merg la Sovata.Abia am gasit cazare la Sovata iar costul cazarii pentru 3 zile/2persoane era aproape 500 eur!!!pentru ca nu au prea multe optiuni de alegere.Deci,nuuu …asta presupune sa completez suma primita in tichete daca vreau sa petrec o saptamana de concediu.Cu banii astia gasesc servicii grozave in afara tarii.Si,pentru ca tichetele trebuie folosite(au fost impozitate), am fost totusi la Felix ,la bugetul primt -3 zile insa nu as repeta experienta.Statiunea ar putea fi minunata daca s_ar vedea si un pic de ospitalitate .pacat..eu nu mai vreau tichete,zilele de concediu imi place sa le petrec unde vreau eu fara sa le consum doar .si apoi nici nu poti dona tichetele…
De acord cu tine privitor la zilele libere..eu cerut sa merg la munca 🙂
Ce ciudatenie si cu tichetele astea de vacanta… Cineva totusi profita de existenta lor… 500 de euro 3 nopti?