Nu prea am apucat să povestesc despre cum a fost în Canada prinsă fiind cu tot felul de lucruri mai ales acum că sunt nepoatele în vizită, dar o să vă las să vă uitați la un nou video, mai exact partea a doua a excursiei la Niagara. Am reușit, în sfârșit, să-l editez! și, după cât de greu merge, mai am material cred că până în decembrie.
Ceea ce însă totuși o să vă spun azi este că după ce m-am întors în țară și mă duc prin magazine mi se pare că nu se găsește nimic 🙂 Vorbesc de produsele alimentare că de rest nu prea îmi pasă, oricum majoritatea cumpărăturilor le fac pe internet. Poate că sună aiurea dar mi se pare că rafturile sunt goale. Întotdeauana depinde cu ce comparăm iar cum termenul de referință, cel puțin pentru mine, a încetat demult să mai fie magazinul alimentar de tip comunist în care totul era pe cartelă, am ajuns la concluzia că mai avem o cale imensă până să ajungem la nivelul Americii.
Chiar și față de Anglia diferența mi s-a părut foarte mare, dacă în Anglia la Sainsbury’s sau Morrisons unde fac eu de obicei cumpărăturile de mâncare se găsesc, de exemplu, 6-7 feluri de unt, în Canada cu siguranță o să vezi 20. Și nu doar la lactate ci la absolut orice categorie. Chiar și la ceaiuri! Nu mi-a venit să cred cât de mare era raionul de ceaiuri și, culmea!, multe dintre ele erau importate din UK 🙂
În Turda, în afară de magazinele mici de cartier care vând doar produse de bază, avem cinci magazine mari și late care fac parte din lanțuri cunoscute unde oferta este completă, ca să zic așa. Completă, în sensul că e maximul care se oferă la nivelul țării. Kaufland, Lidl, Carrefour, Penny și Profi. De fapt mai există și un Metro dar acolo nu ajung niciodată. În toate aceste magazine am căutat de trei săptămâni încoace țelină-tulpini și baby-morcovi (nu congelați, că din ăia sunt). Nu am găsit nicăieri. Magazinele noastre par (și de fapt, chiar sunt) pline dar acum că am văzut la alții se poate de o sută de ori mai mult. Eu spun că nu am găsit morcovi din ăia mici și m-aș fi bucurat să găsesc sub orice formă dar în supermarketurile din Canada baby carrots se găsesc și gata curățați (sau nu), și la gramaj mic, și mare, și în cutii de plastic gata să îi pui pe masă, și în pungi, și tăiați, și rași, și vidați și ne-vidați și cum nici măcar nu m-aș fi gândit. Iar acesta e doar un exemplu. Nici nu încape comparație cu ce este la sosuri unde trei rânduri nesfârșite se întrec în toate culorile. Sau la semipreparate și nu e vorba doar de cele congelate cu termen de expirare peste doi ani ci la cele proaspete cum ar fi tot felul de fripturi/ aripioare de pui/ burgeri sau alte cărnuri gata condimentate și marinate bune doar de pus pe grătar sau în cuptor. Cât de ”mult” îmi place mie să gătesc, simt că mi s-ar potrivi mănușă 🙂
În concluzie, deși nu sunt chiar picată din lună, și am umblat ceva prin Europa și am văzut magazine uriașe, tot am rămas impresionată de ceea ce am găsit în Canada. Nu doar magazinele, totul, dar absolut totul, este la altă scară. Mai mare. Imensă chiar. Stăteam uneori la semafor în câte o intersecție care era cât jumătate din cartierul meu… dar despre trafic și despre cum se circulă o să vă povestesc altă dată pentru că acum vă las cu filmulețul de care vă spuneam.
Pe mine ma obosesc magazinele mari. Nu-mi trebuie mai multe feluri ale aceluiași produs.
Mai este ceva: fiecare tara cu specificul ei , asa cum zici ca asta e oferta maxima pentru Romania. In Franta se gasesc mini legume la pret exorbitant. Asa ca babycarrots facem taind un morcov obisnuit in mai multe bucati 🙂 Poate la piata ai mai mult succes.
In Franta intru doar la Cora, care nu-i excesiv de mare. In Romania avem un Auchan in zona, dar prefer piata, magazin de lactate de producător si de carne la fel. Auchanul mi se pare mare si cu multe produse, mai multe decat la Cora al nostru, sau poate ca la Cora ma duc drept la tinta si aici imi trebuie ceva vreme sa caut. Lidl-urile din România mi se par f mari comparativ cu ce avem noi, dar n-am fost in interior, am judecat doar dupa fatada.
Dar avem asteptari diferite noi doua: tu cauti aici ce ai vazut in Canada, iar eu caut doar lucruri locale, ce vad in Franta, iau de acolo 🙂
Faine lucruri ati vazut!
La capitolul legume, Romania sta prost. Baby carrots nu doar ca sunt mai mici, au alta consistenta, sunt mai putin lemnosi si foarte usor de mancat cruzi. Ardeii la fel, sunt doar de trei feluri desi in lume exista poate zeci de soiuri. In piata locala oferta e foarte mica si de multe ori se intampla sa te inseli, ti se vând rosii ca fiind de gradina iar cand te duci acasa si le gusti iti dai seama ca nici vorba…
Lidlurile din Ro sunt la fel de mari cu cele din Anglia dar sortimentul e mult mai mic.
Si la piata functionez ca la supermarket: ma duc țintit la anumite persoane, de ani si ani de zile.
In Cluj mai incerc unul altul, ca nu-i cunosc asa bine. Dar ma duc tot in aceleasi zone, nu cumpar rosii de la cineva care vinde si lamai sau chestii importate. Afinele le cumpar din acelasi loc de vreo 15 ani. Telemeaua si laptele de la aceeasi persoana, de ani buni. Chiar ma miram de multimea vanzatorilor cu mure sau zmeura cat degetul, la caserole din plastic, zicand ca vin din padure, oare cum de isi gasesc fraieri?
Dar regula e ca fructe- legume le iau doar din piata sau la mine acasa din magazin bio. Pe patroana magazinului mic bio din centru, daca o intreb daca un fruct sau leguma sunt bune si ea imi zice ca inca nu le-a gustat, asta e semn rau, nici nu cumpar. In schimb de multe ori ne da sa gustam diverse fructe si atunci ma face sa le cumpar.
Pentru mine pot exista zeci de soiuri de ardei, ca nu luam decat de-aia verzi care se fac rosii daca ii lasi. Sau direct in faza cand sunt roșii .In Romania sunt capia, gogosari, ardeii aia verde deschis, in Franta nu e asa oferta bogata. Ca toti sunt cam la fel. Si rosii poate sunt de toate felurile si culorile, dar sunt niste hibrizi fara gust.
In Canada am mancat niste ardei micuti, rosii, extraordinar de fragezi si dulci. Așa cruzi, doar cu putin sos alaturi. Nu am mai vazut nicaieri soiul acesta si mi-ar placea sa il gasesc si la noi. Cu siguranta ceva hibrid dar pana la urma si bananele care le gasim noi in magazine sunt tot hibrizi si ce bune sunt 🙂
În București găsești ce vrei și ce nu vrei, mi se pare o diversitate mare. Pe mine m-ar zăpăci oricum magazinele imense cum aud că sunt în State/Canada. În materie de fructe/legume, cam evit să cumpăr din supermarketuri și merg la piață, unde există și tarabe ale producătorilor.
Eu aș zice chiar că avem prea multe magazine alimentare, mă gândesc mereu cum de unele nu dau faliment când ai Auchan/Kaufland/Billa pe o rază de 100m.
Cred ca daca faci saptamanal cumparaturile in acelasi magazin ajungi sa il cunosti indiferent cat ar fi de mare. In Auchan intr-adevar oferta e mai diversificata dar nici acolo nu gasesti mereu aceleasi lucruri daca te duci țintit. Pana nu demult aveau o multime de ceaiuri Twinings, acum au disparut aproape complet, de juma de an nu mai este decat de lamaie…
Eu am observat multe nereguli. Nu vreau sa dau nume, dar…un pret la raft, alt pret pe bon; produse trecute pe bon care nu se regasesc in cos (am avut noroc cu o babuta care a sesizat si mi-am propus sa incep sa urmaresc si eu…bine am facut); produse alterate, deși nu erau expirate; malai/faina/plante aromatice cu fluturi; cozi interminabile; personal irascibil/obosit/stresat; oferte pe hârtie/pliant.
Si eu imi verific bonul de fiecare data 🙂
Pe mine ma obosesc cumparaturile si magazinele mari, am asa o senzatie ca imi irosesc timpul…
M-a socat cand ne-am mutat in Olanda cat de mici sunt magazinele, ai 3-4 feluri de ceva, si totusi gasesti ce iti trebuie – si eu iau baby carrots gata spalati si curatati, sunt mai dulci. Si iau si mix de legume proaspete, gata spalate, curatate si taiate, ies mai ieftin decat sa iau 2 morcovi, 3 cepe, etc, iau fix cat am nevoie si nici nu pierd timp cu spalat si tocat 🙂
Luni vine prima livrare de cos cu legume, fructe, lactate si carne de la tarani. Sunt curioasa, daca sunt ok cantitatile, cred ca am redus timpul de cumparaturi la juma de ora pe sapt :)) am primit azi lista cu produse, mai trebuie sa cumpar cartofi si ceapa, in rest cam acopera necesarul ce trimit ei
Mie imi plac atat de mult magazinele alimentare si nu ma plictisesc niciodata 🙂 De fiecare data cand ajung intr-o țară străină e musai să vizitez unul.
Si mie, dar nu acasa :)) tati supermarket urile spaniole le-am vizitat, oai ce fructe de cactus si minunatii am experimentat in vacanta, dar vacanta e una, viata de zi cu zi, alta…
Ioana, sa nu fii supărată că nu găsești baby carrots in Romania. Nu exista asa ceva in natura. Ei sunt de fapt produși din morcovii obișnuiți, aia care nu trec de controlul de frumusețe. Din ei se “sculpteaza” ăstia micii si drăguții, cărora li se face si o baie de chimicale care sa ii faca mai dulci si mai fragezi. Tot carrot sticks făcuți din morcovii de la țărani sau grădina mamei sunt mai buni.
Eu sa iti spun drept, acum ca sunt in Romania, nu ma mai satur de roșiile mamei si brânza telemea proaspătă din piața. Si de lebenitele cu sâmburi:). Si totul mi se pare mai gustos aici decat la cealaltă casa din Canada.
Roșiile de gradina sunt intr-adevar un deliciu. Sa stii ca exista baby carrots in natura, e adevarat ca sunt hibrizi dar sunt mult mai moi ca textura decat cei ”originali”. Nu toti baby morcovii sunt taiati din morcovi mai mari. De fapt, ca la orice leguma, exista multe soiuri.
Tie ti-e dor de gusturile copilariei, nu neg ca exista multe lucruri gustoase in Ro dar peste tot in lume gasim bunătățuri 🙂
Si eu in Romania am de multe ori masa de pranz telemea cu rosii:)
Ma gandeam ca daca am gasi aceleasi lucruri peste tot, ar fi mult mai trist in lume. De ex in Franta n-avem Sana sau atatea sortimente de lactate. Nici telemea, ca feta nu-i tot aia. Si nici branza de vaci ca aici. Iar copiii vor din Romania kurtos, covrigi, înghețată Panda si Eugenia. Si micii cumparati gata fierbinti, nici nu stii cum i-am savurat acum cateva zile 🙂
Si mai am teoria ca totul e mai bun la fața locului. Asta e spiritul vacanței. Deci nu-mi iau cu mine telemea nici nu colind magazine romanesti ca sa iau una-alta ce vine din Romania.
Eu nu ma dau in vânt după telemea desi imi place uneori dar bine ai zis asta cu ”spiritul vacanței”. Poate de-aia ni se par toate mai bune ca depinde de anturaj si conjunctura.
Si pe mine ma obosesc magazinele mari, sortimentele prea multe, ajung acasa epuizata.
Din punctul meu de vedere e mai bine e sa fie doar cateva, dar bune.
Fetelor, e sezonul de rosii. Pana si la beljistan s-au copt. Am luat 4 kg si din alea verzi, si din alea galbui, si din alea mari in forma de inima (dar nu crete) – stiu ca mai am inca 1 sapt de rosii asa ca profit – sezonul lor e de 4-6 sapt. pe an altfel restul toate sunt de sera, mutante si pesticizate.
Lasati baby carrots pt la iarna (e altfel sunt doar morcovi, taiati si rotunjiti, si daca nu au parte lemnoasa e ca au fost recoltati f repede si daca sunt crescuti mari si repede apai nu e firesc).