Cum dă frigul, cum mă apucă un chef nebun de gătit și nu este primul an când observ acest lucru. Salatele pe care le fac vara în doi timpi și trei mișcări nu se pot băga la capitolul ”gătit”… ca să tai un castravete și două roșii, să desfaci o conservă de porumb peste care să picuri ulei și oțet numai ”gătit” nu este ci mai degrabă o improvizație care, recunosc, este ideală pe caniculă. Dar care toamna nu merge. Pentru că toamna nu-i ca vara 🙂
Când vii înfrigurat de afară parcă ai vrea o ciorbă caldă sau o tocăniță aburindă, îți place ca în casă să miroasă a friptură și a pâine proaspăt scoasă din cuptor iar legumele din frigider te tentează rumenite și fierbinți și în niciun caz crude. À propos de legume, am descoperit o rețetă de conopidă friptă, ceva excepțional. Ideea am găsit-o pe YouTube, este făcută la cuptor dar nu are nicio legătură cu conopida pe care o făceam până acum cu sosuri, unt, smântână, cașcaval și alte chestii lichide care o transformau într-un fel de sufleu. Se face atât de simplu și este atât de bună încât în ultima lună cred că am făcut de 5-6 ori și tot nu mă satur. Se desface conopida buchețele, se stropește cu ulei de măsline și apoi se presară cu un amestec de condimente: boia dulce, turmeric, praf de usturoi, sare, piper, ardei iute (dacă vă place gustul) sau orice altceva preferați. O dată am pus oregano și nu mi-a displăcut deloc. Conopida se pune într-o tavă pe hârtie de copt și se dă la cuptor pentru trei sferturi de oră sau chiar mai mult pentru a obține o crocănțeală perfectă. Pentru că asta rezultă, un fel de gustare crocantă la exterior și moale în interior, ceva numai bun de ronțăit în fața televizorului, un snack care nu îngrașă și este sănătos. O mâncare pe care unii o consideră vegetariană iar alții îi spun de post deși după gradul de plăcere pe care ți-l provoacă, numai a smerenie nu aduce.
Am mai făcut dovlecei umpluți, supă de chimen cu crutoane, cartofi dulci prăjiți (care nu au nicio legătură cu cartofii obișnuiți, sunt două legume total diferite, din familii diferite și doar numele le leagă datorită formei asemănătoare), am făcut ciorbă de gulii cu pătrunjel și am călit tone de varză din care apoi am făcut palanețe și, bineînțeles, tăiței cu varză pentru că sunt o ardeleancă adevărată și ador această mâncare (probabil ungurească la origine). Am gătit aproape exclusiv legume, fără însă să-mi fi propus asta, dar pasul următor va fi o musaca de cartofi din care cred că nu am mai făcut de 10 ani. Cu carne, evident. Oricum am văzut niste masini de tocat carne electrice și de mult am pe listă așa ceva numai că am tot amânat. Dar după ce îmi iau una, primul fel va fi musacaua de care spuneam iar apoi niște vinete umplute la cuptor așa cum făcea bunica mea pe vremuri.
Departe de mine afirmația că gătitul ar fi pasiunea vieții mele dar este totuși plăcut să stai în bucătărie împreună cu cei dragi și să pregătești ceva bun de mâncare, să povestești, să râzi și eventual să bei un pahar de vin în timp ce din cuptor încep să se simtă arome din ce în ce mai îmbietoare. Dacă ar fi să am mai mult spațiu, cu siguranță în amenajarea bucatariei aș include și o insulă, acel loc multifuncțional unde poți să tai, să cureți, să toci și să amesteci în timp ce ești față în față cu ceilalți membri ai familiei. Mi se pare un loc foarte cozy și în același timp foarte util pentru că are nu doar spațiu de depozitare ci și loc suplimentar unde să pui mai multe scaune.
Revenind la mâncare, mai am în plan să fac un piure de mazăre (din care nu am făcut niciodată deși cred că este extrem de simplu) și pe care să îl pun lângă fish and chips așa cum am mâncat în Anglia și mi-a plăcut foarte mult. Mult mai mult decât tradiționalul nostru mujdei de usturoi pe care din păcate îl simt și a doua zi și nu în cel mai plăcut mod. Și de sarmale mi-e dor dar cu siguranță o să mă abțin până la Crăciun. Voi ce idei mai aveți? dar nu paste, că sunt sătulă până peste cap și de carbonara, și de all’arrabbiata și de bolognese 🙂
Ce zici de niste ardei umpluti supa sau scazuti ?Sau de o musaca de vinete cu carne (o prefer celei cu cartofi)si bineinteles de gomboti cu prune (desertul de sezon)Hai ca la capitolul pofte si gatit sunt pe faza tot timpul dovada silueta mea care lasa de dorit de cativa ani buni.Problema la noi e ca amandoi nu fugim de aragaz si gatit mancare buna,doar la spalatul vaselor ne pasam responsabilitatea dar o rezolvam pana la urma .Mi-am amintit de inca o mancare de sezon – guias cu carne de berbecut (apare in macelarii toamna)pe care o manc odata pe an . Pofta buna .
Gomboti cu prune, daaaa!
I ti recomand Air Fryer,este incredibil cat de repede se face mancarea,mai mult de atat este foarte gustoasa.Eu am luata din Lidl,o recomand.a fost in oferta de luni.
Am tot auzit de aparatul asta dar nu stiu cum si la ce foloseste, trebuie neaparat sa ma documentez.
Eu am avut si l-am vândut, ca nu il foloseam. Depinde de persoana, prietena căreia i l-am recomandat acum cativa ani il folosește cu mult succes si azi.
Si cate feluri faine de mancare ai facut! Bravo!
Si eu iarna fac mai multe ciorbe si zame (2 pe sapt) si carne cu legume la cuptor, ba am promis colocatarilor ca le fac turte fripte si gogosi (asa imi trebuie daca am promis…am promis!! iarna asta nu scap si le fac cate o data din fiecare).
Da’ nu inteleg de ce sa nu fie considerata salata ca gatit? Ca nu e complicat? Ok, e simplu si e nutritiv, si bogat in vitamine nu ca fierturile astea care distrug mare parte, si cum avem vase de spalat dupa tot gatit e. (asa graise femeia lenesha din mine 😀 )
Asa zici, sa consider încropirea unei salate, gătit? Nu pot sa ma impotrivesc 🙂
La mine de baza sunt ciorbele si borsurile, din oase fierte indelung si ceva legume acolo sa dau gust.
Mai fac legume la cuptor (cartofi dulci, clasici, pastarnac etc) si sotul face gratar si nu ma bag peste el sa nu stric feng shui-ul casniciei 😀 , iar mai nou fata ne face prajituri, vai de cantarul nostru 🙂
Urmareste canalul Fabulessly Frugal sigur o sa l cumperi,si o sa te intrebi de ce nu la i luat mai repede.
Si eu urmaresc acest canal, am airfryer demult si nu as putea fara el… acum il am pe al doilea, pe celalalt l-am dat copiilor care sunt la facultate in alt oras… 👍😊
Draga Ioana, multumesc mult de tot pentru reteta de conopidă la cuptor: am făcut-o azi si sigur o sa o mai fac, după cat e de buna.
Si eu o fac mereu si uneori mai schimb condimentele ca sa aiba un pic alt gust.
Si mie imi place conopida asa, recent am descoperit rice cauliflower la tigaie, cu ceapa, foarte foarte bun!!
si eu tot mai pe legume merg in ultima perioada, insa tot pe feluri clasice merg, deocamdata nimic nou….
Ce meniuri recomanzi la Airfryer?