7 motive să începi să lucrezi pe cont propriu

        Adică să devii antreprenor, indiferent dacă acest lucru, din punct de vedere juridic, se cheamă că îți ”deschizi” un PFA sau un SRL. Ideea e să creezi o nouă afacere suportând toate riscurile și în același timp bucurându-te de toate beneficiile și recompensele pe care în calitate de angajat nu le-ai fi avut. Spre deosebire de profesiile tradiționale unde calea de urmat este arhi cunoscută și bătătorită, drumul către antreprenoriat  nu este la fel de lin și de drept și ceea ce funcționează pentru unii s-ar putea să nu funcționeze pentru alții. Însă ceea ce este comun pentru toți cei care se încumetă să facă acest pas sunt avantajele care apar de îndată:

  1. Pasiunea ta devine munca ta iar acesta este, de departe, cel mai prețios lucru. Pentru că presupun că nimeni pe lumea asta nu o să-și deschidă un business cu ceva care urăște să facă. Eu, de exemplu, nu m-aș apuca să fac prăjituri sau orice altceva de mâncare nici dacă aș fi plătită în aur. Sau să mă fac coafeză, o meserie absolut onorabilă, dar pe care nu aș putea-o practica decât dacă aș fi obligată.
  2. Îți poți organiza singur timpul, asta însemnând în primul rând că poți să iei pauză când dorești și să-ți alegi după bunul plac durata și perioada vacanțelor. S-ar putea chiar să fii entuziasmat de zilele luni când știi că tot ceea ce faci, faci pentru tine. E adevărat că nu îți va plăti nimeni ore suplimentare (deși cu siguranță vei presta peste ”program”) dar nici nu va trebui să dai zeci de explicații și justificări de ce, cum și pentru ce nu te-ai încadrat în cele opt ore prevăzute în contract.
  3. Te dezvolți personal și profesional în ritmul tău  și îți poți pune în valoare creativitatea fără restricțiile și regulile impuse de o multinațională. Dau exemplul cu ”multinaționala” pentru că am lucrat într-un sistem în care orice acțiune pe care o desfășurai trebuia să se supună unor normative extrem de clare de la care nu te puteai abate nici măcar un milimetru. Îmi dau seama, desigur, că fără proceduri s-ar crea haos și nu contest importanța și rolul acestora dar uneori ceea ce este prea mult, strică. Să ajungi să ai până și formulele de salut standardizate devine iritant.
  4. Poți alege să lucrezi oriunde ai internet și semnal la telefon. Există și excepții dar, în general, această flexibilitate este recunoscută ca fiind marele avantaj al antreprenorilor. E adevărat că de când cu pandemia, work from home a devenit un stil de viață al multor persoane cu statut de salariat dar avantajul rămâne (pentru toți) și timpul câștigat prin evitarea aglomerației urbane poate fi considerat un mare bonus.
  5. Te bucuri mai mult de rezultate fiind  propriul tau șef și poți selecta (dacă e cazul) echipa cu care vrei să lucrezi. Asta dacă îți place să lucrezi în echipă, eu una considerându-mă mai degrabă o pasăre singuratică, prefer să rămân solo. După atâtea experiențe nefericite cu ”echipe” în care toți se bazau doar pe mine, am decis că acest termen la modă nu mi se potrivește și că pe cont propriu totul merge șnur. Pentru PFA-ul meu nici măcar de contabil nu am nevoie, am doar un registru de completat și pentru depunere declaratie unica, lucru care se întâmplă o dată pe an, mă chinui vreo două zile dar până la urmă tot o scot la capăt. Cum se zice, eu centrez, eu dau cu capul.
  6. Ai libertatea de a-ți exprima propriile idei și posibilitatea de a-ți urma intuiția și ești liber în gândire și acțiune. Poți adică să încerci să pui în aplicare orice îți trece prin cap fără să aștepți aprobări și fără să simți emoția că ideea ta nu va fi validată de superiori. Ai dreptul să riști, pentru că cine nu riscă, nu câștigă.
  7. Poți identifica rapid oportunitățile (și, evident, valorifica) iar asta are o strânsă legătură cu punctul anterior. Fiind pe cont propriu, viteza de reacție este mult mai rapidă și nu există timpi morți în  hățișul birocratic.

        Mai mult ca sigur antreprenoriatul are și elemente descurajante dar la ce idee am eu acum în cap, prefer să văd înainte de toate părțile pozitive. Voi ce părere aveți? V-ați încumeta să porniți pe un astfel de drum?

 

 

Share This:

4 thoughts on “7 motive să începi să lucrezi pe cont propriu

  1. da, sunt deja. Curajul l-am avut pt ca am o super contabila in spate si ea se ocupa de toate hartii. Alte avantaje ce nu le-ai mentionat e ca la finalul anului ies mai bine cu taxele platite.
    Sunt si dezavantaja dar nu asta e subiectul articolului tau.

    1. Cred ca principalul dezavantaj e ca nu te poti baza pe o suma fixa care intra lunar in cont asa cum se intampla cu salariul.

      1. da si nu la ce spui: am trecut freelancer cand stiam ca o sa am contract cu o suma care imi va intra lunar, daca mucnesc -of course, si mi-am facut calculele in asa fel sa cheltui mult sub suma care o castig si in fiecare luna sa am lunar ceva pus deoparte.
        Dezavantajele ce le vad sunt legate de faptul ca:
        – nu e posibil sa iau concediu medical platit (nu muncesc nu castig – aici am stiut unde ma bag si mi-a fost usor sa decid ca nu am racit de 12 ani, dar cand voi avea 65 de ani sanatatea mea nu stim cum va fi si oricata disciplina am acum sigur nu va fi mai bine atunci), mai am si de economisit si pentru perioadele de concedii de odihna anuale (dar aici e de discutat ca unele
        – nu am dreptul la somaj, asa ca permanent sunt atenta la piatza de lucru si sa aplic pt interviuri, in caz ca…
        -contribui mai putin la pensia de stat deci din banii ce ii castig in plus am de construit economii si investiii pe termen lung (voi termina ipoteca mai repede decat toti din prietenii mei, am pensie privata chiar daca nu e o decizie prea grozava fiannciar, extra investitii, etc)
        -mai multe documente si disciplina a hartie a cheltuielilor, lucru ce multi nu sunt in stare nici sa tina o lista a ce cheltuie intr-o luna
        -citesc permanent despre taxe si finante, pt a vedea mici jonglerii in a scadea taxele (aici taxele sunt mari, dar mari!! si la freelanceri si la salarii, stiu ca in romania lumea se plange de taxe dar multi nici nu stiu cat de mari sunt la altii) – multe nu le inteleg pentru ca sunt inginera dar incerc…..

        Per total, imi pare rau ca nu am ales calea asta cu 4 ani mai devreme – as fi fost in alt punct financiar acum, dar na, asta e viata, suntem cumulul actiunilor proprii (constiente sau inconstiente)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *