Mi s-a spus că sunt o ghinionistă

        Sunt de admirat cei care reușesc să ridice o casă din temelii și spun asta din punct de vedere al relației cu constructorul,  relație care se construiește pe bani grei și se întreține prin aceeași metodă. Este greu, foarte greu să treci peste toate gogoșile pe care ți le toarnă zi de zi, peste amânări, peste termene depășite, peste modificări de plan și impedimente pe care nu pot să le depășească decât dacă tu, în calitate de beneficiar, îți ”asumi răspunderea”.

        Eu n-am avut de făcut mare lucru, sau cel puțin așa mi s-a părut mie, atunci când am decis să refacem izolația de pe acoperișul blocului. De fapt nu chiar am ”decis” ci mai degrabă am fost nevoiți pentru că aceasta dădea semne de uzură și în câteva locuri chiar apăruseră semne de umezeală. Firma care s-a ocupat de lucrare ne-a asigurat că izolația este făcută cu cele mai performante materiale (și, cel puțin din punct de vedere al prețului așa a și fost) și că ei ne vor asigura o garanție a lucrării de 10 ani. Au trecut doi și lucrarea e praf. Este adevărat că au venit la fiecare reclamație și au cârpit ceea ce era stricat dar asta nu mă încălzește cu nimic. Explicațiile pe care le primim de fiecare dată sunt halucinante, n-ar recunoaște nici morți că au fost total lipsiți de profesionalism, ci am fost doar noi, locatarii, urmăriți de ghinion.

        Nu știu cum se face dar dacă e să dau crezare acestei inepții, se pare că eu sunt mereu urmărită de ghinion indiferent ce am de făcut în casă. Când am schimbat o ușă de interior a trebuit să chem un al doilea meseriaș care să demonteze complet ceea ce lucrase cel dinaintea lui. Era atât de strâmb pusă că se vedea cu ochiul liber ca să nu mai spun că nici măcar nu se putea închide. Alți bani, altă distracție. De aceea zic eu că îl admir pe Vlad, băiatul meu, care stă atât de bine cu nervii deși încă nu a ajuns la jumătatea construcției casei sau, mă rog, e undeva pe aproape. Adică aici:

        E adevărat că pune și el mâna pentru că e priceput dar totuși, pe lângă resursele financiare, mie mi se pare că e vorba și de un consum nervos greu de gestionat. Trebuie mereu să știi ce întrebări să pui, să cauți niște răspunsuri valide și să nu te lași intimidat. Sunt bani munciți pe care îi plătești unora și nu ar trebui să își bată joc de ei prin minciuni pe care le spun ca să scape de complicații. Este esențial să te documentezi și să nu te lași la mâna lor atunci când încearcă să îți vândă lucruri de proastă calitate pentru ca să își poată lua ei comisioanele. Știu că pentru cei mai mulți dintre noi nu e deloc palpitant să citești despre tipuri de pompe de caldura dar deciziile luate corect la timpul potrivit sunt uneori pentru o viață întreagă. Sau poate doar pentru jumate’ dar totuși e vorba de ani întregi în față.

        Mai interesant pentru mine ar fi scormonirea internetului de unde să mă inspir cu idei pentru amenajare living mare și să le dau mai departe. Recunosc că tare îmi plac temele acestea de cercetare 🙂 Dar până acolo mai este un pic și să sperăm că asta se va întâmpla la sfârșitul verii viitoare.

        Pe o scară de la 1 la 10, experiența voastră cu constructorii cum e? Eu nu spun acuma că nu există și oameni serioși și buni profesioniști însă eu nu am întâlnit decât în reportajele TV. Dar după cum mi s-a tot repetat, sunt o ghinionistă 🙂

 

Share This:

8 thoughts on “Mi s-a spus că sunt o ghinionistă

 1. Dacă tu ești ghinionista, pai înseamnă că 90% din populație ghinionista. Eu nu am întâlnit paca acum un meseriaș bun, care sa facă lucru de calitate, ci doar meseriași care au lucrat mediocru. Și toate cunoștințele mele care au lucrat pana acum cu diverși meseriași, pot sa spun ca nici unul nu a fost pe deplin mulțumit. Ba mai mult, unii au luat bani în avans și nu au mai venit la lucrare. Eu am pățit un chix sa zic așa la montarea faianței din bucătărie, cumpărasem niște placi de decor cu niște cești de cappuccino, și meseriașul în loc sa le pună cum trebuie pe 2 dintre ele mi le-a pus cu susul în jos, adică cu ceștile invers. L-am pus sa le scoată și sa le pună cum trebuie. Ultima nesimțire a fost acum 1 luna când am fost nevoita sa montez aerul de condiționat, a venit echipa a făcut gaura afara pe unde sa scoată tevile pt unitatea externa și nu mi-au astupat gaura cu spună sau chit ceva. Nu. Au lăsat asa gaura care da afară, au montat unitatea interna pe suport și asta a fost. Îți dai seama ca pe acolo intra vant, frig iarna acum, ploaia. A trebuit soțul meu, când a venit seara de la munca, sa umple cu silicon golul de lângă tevi. De la o scara de la 1 la 10 toți meseriașii din România sunt la nivelul 5. Toți meseriașii buni nu stau aici, pleacă în afară.

  1. Vaaaai, exact asa am patit si eu cu aerul conditionat. Am ramas cu un gol intre perete si tub (de chestia asta enervanta uitasem).

 2. De acord ca toti suntem ghinionisti. Noi de vreo 2 luni stam in asteptarea meseriasilor care trebuie sa ne monteze o usa. Intai am plătit o grămadă de bani unei arhitecte de interior, care a facut un plan, e vorba de transformat un hol mare într-o camera si un hol mai mic. Pana am fost de acord cu planurile ei, au trecut 2 ani, ca ne raspundea la mailuri dupa o luna-doua. Dupa 2 ani i-am zis ca ar fi cazul sa faca macar zidul despărțitor si usa, ca de decoruri ne-om ocupa noi. Asa ca ne-a trimis o echipă de moldoveni din Republica Moldova. Noi stam in Franta, arhitecta franțuzoaică. Au venit aia, au facut un perete mic si au dispărut ca cica e mare criza de materiale si nu le-a sosit usa. De 10 zile a apărut si usa, dar nu și muncitorii. Am scris mail arhitectei, inca n-avem răspuns. Si stam cu plastic de protectie pe jos, cu usa nemontata, de vreo 2 luni. Asa arhitecta neserioasă nu-i de mirare ca lucreaza cu muncitori așisjderea.
  Mai am si povesti cu acoperișul apartamentului din România, care e reparat si refăcut de la zero si carpit de vreo 15 ani incoace si tot se infiltreaza apa nu se stie cum.

  1. Te inteleg perfect. Pe cuvant ca-mi vine sa urmaresc tutoriale pe YouTube si sa ma apuc eu sa fac niste modificari la baie atat de groaza imi e sa mai angajez pe cineva.

 3. Acum la serviciu fac mari lucrări, doar ca acolo sper ca se tin de treaba. Chiar ma gândeam ca incep sa ma simt ca acasa si la serviciu, cu toate acoperitoarele alea de plastic pe jos, prinse cu scotch. Dar nu e nici acolo super organizat. Macar au schimbat orele de facut lucrările, ca o vreme era o gălăgie infernală de nu ne puteam auzi, ca scoteau gresia ca sa puna alta.

  1. Nu garantez nici pentru ce se intampla in institutii. La noi la serviciu tocmai s-a intamplat o faza ciudata, s-a rasturnat un vas de wc si bineinteles ca s-a facut cioburi. Atat de bine era lipit/fixat pe gresie! cladire renovta in urma cu un an.

 4. De aia am ales sa stau la bloc, acoperisul e reparat rar si de catre tot blocul si din tot blocul sunt unii mai specialisti decat blonda delicata din mine. Nu as putea sa administrez constructia unei case asa ca admir pe cei care fac.
  Cand ne-am mutat am avut mesteri sa ne sparga un perete/instaleze un wc/schimbat robineti (inclusiv cei de pe coloana) -pt ca aprt.nu a fost locuit 2 ani pana au rezolvat cu mostenirea etc. – Nea Costel a facut o super treaba!! Dar scump si extrem de ocupat. Daca mai auziti pe careva ca nu isi gaseste de munca… sa nu il credeti, e doar lenes.
  Anul trecut am apelat la Denis, alt mester, ca uram faianta si gresia din bucatarie – jos palaria si lui, problema e ca e f. ocupat. Ca instalator am gasit un nene online ce sta in zona si pe care iar l-am recomandat: scump dar serios, de 2 ori ne-a scos din rahat, la propriu 🙂 . Ca electrician primul (un ardelean ) a facut rasol, platit si inchis discutia cu el forever, asa ca am intrebat in jur si gasit un nene de origini turcesti si il tinem aproape, fiind alt om de aur.
  Am schimbat si geamurile (noi avem 2 pereti de sticla de 2.2m x aproape 7m). Din gura in gura am gasit alt roman de recomandat, a venit cu o echipa si 11 ore au muncit fara sa rasufle sa termine tot intr-o zi. Le-a fost jena sa accepte si cafeaua!!si cand am comandat pizza le-a fost jena sa spuna ce le place, iar de alcool au zis ca ei nu consuma (banui ca seful era contra).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *