Prima dată când am auzit de work from home a fost exact acum 10 ani și îmi aduc perfect aminte pentru că eram în Anglia, în vizită la Sanda, buna mea prietenă din liceu. Venisem la invitația ei și am stat câteva zile iar ea, ca să poată petrece cât mai mult timp cu noi, a lucrat de acasă. Lucra în audit, deci un job care se preta perfect acestui sistem, dar pentru mine a fost o mare mirare să aud că firma la care lucrează permite așa ceva. Și nu doar că permitea, dar chiar era o regulă în a stabili un program în care angajații să își desfășoare munca de acasă, dacă bine țin minte din cinci zile lucrătoare, dacă voiai, două puteai să stai acasă. Nu era obligatoriu, dar Sanda mi-a spus că ea nu ratează nicio astfel de ocazie în primul rând pentru că scapă de drumul dus-întors la serviciu care îi lua foarte mult timp, iar în al doilea rând, pentru că nu mai plătește parcarea pentru zilele respective. Nu mai țin minte cât era taxa de parcare dar știu că m-am crucit. Pe lună o costa undeva către 200 de lire așa că eu, venind din România unde 3 lei pe oră mi se părea mult, nu mai aveam ce comenta. Sunt convinsă că munca de acasă (sau telemunca, termen nou apărut și care mie nu îmi place cum sună) exista mai de demult dar eu personal am auzit prima dată de asta atunci, adică în 2011.
Mi s-a părut o idee excelentă dar nicio clipă nu mi-a trecut prin cap că în zece ani work from home va lua o astfel de amploare. Desigur că și pandemia a contribuit enorm la acest fenomen dar acum lucrul de acasă, altădată un vis, a intrat în firescul vieții de zi cu zi și nu mai miră pe nimeni. Marile avantaje cred că ar fi următoarele (deși s-ar putea să existe și altele):
- Lucrezi în confortul casei tale, te așezi pe scaunul sau canapeaua pe care vrei, în hainele care îți sunt comode, la temperatura care îți convine fără să mai ai discuții cu colegii că ba e prea cald, ba e prea frig (eterna problemă din biroul meu).
- Economisești o grămadă de bani care se duceau pe transport (desigur dacă nu ai privilegiul să locuiești la trei blocuri distanță de birou). Benzina costă din ce în ce mai mult, abonamentul la autobuz sau la tren, la fel. La capitolul economii aș mai pune și banii care se duceau aiurea pe mâncare comandată, acasă fiind, e mult mai ușor să încropești o masă din ceea ce ai în frigider.
- Mai mult timp petrecut alături de familie, beneficiu incontestabil în goana zilelor de astăzi când gestionarea vieții profesionale și a celei de familie cere uneori abilități nebănuite.
- Posibilitatea de a lucra oriunde în lume, singura condiție fiind o bună conexiune la internet. Barierele geografice sunt eliminate și apar oportunități de a explora locuri din întreaga lume fără a te mai crampona de limita zilelor de concediu. Vorbeam zilele trecute cu o cunoștință și chiar asta îmi spunea că intenționează să facă vara viitoare după ce termină copiii școala: să caute un loc în Europa unde să se mute o lună de zile și să lucreze de acolo. Nu o destinație de vacanță ci o zonă rurală poate în Suedia, poate în Germania, poate în Anglia, oriunde se va găsi ceva potrivit și convenabil. Să cunoască traiul de zi cu zi al unei alte comunități, să simtă atmosfera țării, să intre în contact cu localnicii și să trăiască o experiență inedită. Mi s-a părut foarte faină ideea și dacă aș avea posibilitatea să lucrez de acasă cred că aș face același lucru. Nu musai în străinătate (unde poate fi destul de scump) dar chiar și în România zic eu că merită. Să mă mut de exemplu o lună la Tulcea unde nu am fost niciodată și tare curioasă sunt cum ar fi să trăiești cu Dunărea la picioare. Sau să mă uit după garsoniere de inchiriat la Bucuresti, de ce nu? Să profit o perioadă de tot ceea ce oferă din punct de vedere cultural capitala. La țară nu m-aș muta că sunt genul căreia îi plac betoanele dar cum acum există internet peste tot, cei care sunt adepții sălbăticiei ar putea face o astfel de mișcare.
- Flexibilitatea programului pe care, de cele mai multe ori, poți să ți-l stabilești singur. Dacă nu ai întâlniri online cu clienții sau ședințe cu colegii de departament și bioritmul îți permite, nu te împiedică nimeni să lucrezi noaptea sau, dimpotrivă, să începi la 4 dimineața. E un avantaj major care îți dă un confort psihologic de necontestat.
Există totuși și puncte slabe, dezavantaje pe care le resimt în mod special persoanele foarte sociabile sau cele care nu reușesc să delimiteze clar viața profesională de cea personală. Eu însă fac parte din categoria celor care văd în primul rând avantajele. Voi de ce parte sunteți?
Eu vad numai avantaje, e ceva dupa care tanjesc dar e imposibil pentru ca eu lucrez cu public. Daaar in primul rand as vrea sa scap de drum pentru ca imi ocupa minim doua ore pe zi (doar 15 km dar foarte aglomerat) si de eterna problema cu prea frig/prea cald. As putea dormi cam o ora si jumatate in plus dimineata 🙂 cu ora asta sunt mereu in deficit pentru ca nu ma pot culca seara foarte devreme. E foarte confortabil sa nu te gandesti cu ce te imbraci maine, ce iti pui de mancare maine, sa nu stai cu stres ca daca nu suna telefonul pentru 10-15 minute de somn in plus intarzii la serviciu si asta e o problema imensa (am patit-o, s-a restartat singur peste noapte si avea parola, deci nu a mai sunat dimineata). Ah, si as scapa de eternele povesti ale unui loc de munca cu multe femei! Si da, as merge si eu in alte locuri, eu prefer salbaticie si izolare :), as alege locatii calde iarna si nordice vara, dar astea raman doar vise pentru mine.
In jurul meu, cu o singura exceptie toti cei care lucreaza de acasa s-au plans ca nu e bine, dar cand au fost chemati fizic la birouri s-au plans si mai tare si au recunoscut ca era mai bine de acasa.
Ha-ha 🙂 Intotdeauna e mai bine invers 🙂
dupa ce lucrai de acasa pot zice ca sunt si multe dezavantaje:
-comunicarea. Noi suntem in echipa si sunt lucruri ce le rezolvam in 2 minute cu o vizita la colegul din biroul vecin, nu plecam pana nu aveam un raspuns, daca era nevoie aduceam si 2 manageri si decideam pe loc. Acum stau si 2 ore pana am primul replay si decizia se ia in cateva zile…
-brainstormingul spontan a disparut. Nu o data aveam colegi in birou ce povesteau ce problema au si cum incearca ei sa sape dupa o solutie, si altii care nu erau implicati au deschis gura cu: “ati incercat asa?” .
-invatatul interactiv a disparut. Mai trageam cu urechea, mai veneam la calculatorul celuilalt, mai prindeam ceva in plus, imi starnea curiozitatea.
-prieteniile noi formate la birou nu mai sunt. Nu ca as fi facut foarte multe prietenii dar neaparat sa zic ca eu am gusturile mele umane limitate, mersul la birou m-a scos din zona de confort si cunoscut varii tipuri de oameni.
-oamenii isi dau demisia mult mai repede in lucrul de acasa, mai fac si rasol la munca. Sunt aici de 7 ani jumate si in primii 6 ani a plecat un om, de la covid incoace 4. Si nu reusim sa angajam ceva de calitate… ma doare mintea la ce situatii m-am lovit, si imi vine sa imi dau demisia ca nu mai fac fatza la volum si repar de 2 luni ce o indianca a facut si a mai avut si tupeul sa imi ceara sa ii dau referintze …. nu ca as lucra eu prea grozav de acasa dar …
Whatever. Sanatosi sa fim. Daca mai lucrez de acasa mult timp cu sotul, ori il omor ori divortez, e cel mai nashpa coleg de birou, s-a tampit la cap de cand lucreaza de acasa si e deranjat si ca merg sa imi fac un ceai, mama lui de uracios.
Cred ca depinde foarte mult si de tipul de munca, daca e ceva pur individual sau se cer si puncte in care se lucreaza in echipa. Sa faci, de exemplu, copywriting, nu ai nevoie de niciun coleg. Si da, inteleg perfect ce vrei sa spui, cu soțul :))))
Nah, daca nu am lucrat niciodata de acasa nu m-am lovit de dezavantaje. Daca mi s-ar permite sa fac de acasa munca pe care o fac oricum fara public, doar pe mail, ceea ce ar fi posibil dar nu se va face ever, nu as avea interactiuni cu colegele absolut deloc. Ca nu am nici acum, deci partea asta nu ar fi un impediment. Prietenii in 14 ani la acest loc de munca am legat 3, doua si-au dat de mult demisia dar am ramas prietene. Cu a treia in mare parte a timpului nu sunt in aceeasi locatie, ceea ce ma duce la un alt dezavantaj al muncii la locul de munca, nu stiu cand imi spune ca de maine merg in alta locatie, sunt 8 de toate si in unele e foarte nasol de ajuns de la mine, pot sa pierd pana la 4 ore dus-intors. Sotii…. cred ca imbatranesc si se ciudatesc oricum 🙂 sa vezi ce va fi cand ajungem la pensie!
La pensie? o sa locuim fiecare in aripi separate ale castelului :))))
Al meu ma enervează cu ordinea, ca eu sunt o dezordonată si nu numai ca ma tot roagă să fac ordine, dar ne mai pune lucruri la loc sau unde crede el ca li-e locul. Am un scaun unde imi trântesc hainele claie peste grămadă, uneori mi le gasesc frumos aliniate pe spătarul lui, macar scaunul ala vreau sa ramana asa cum il las. Sper ca nu se va face si mai ordonat la pensie 🙂 Dar poate ca, cu plecarea copiilor, o sa avem camere separate, sa ma desfășor asa cum vreau eu 🙂
a, distanta e o problema, asa ca m-am mutat aproape de munca. Somnul de dimineata e sfant la frumusetea de mine 😀
Eu am schimbat locul de munca in septembrie , iar azi e prima zi de munca de acasa. Aceeasi administratie dar alt sediu la 20 min de mers pe jos. N-am cerut pana acum munca de acasa ca ma gândeam ca trebuie sa vad la inceput cum lucreaza noii colegi, sa ii cunosc, etc. Vezi sa nu. Birourile mari sunt aproape goale, toata lumea lucreaza de acasa 3 zile pe saptamana, în rest sunt cu publicul la ghișeu sau telefon, asa ca nu prea am pe cine sa cunosc. E deprimant. Mai bine acasa.
Apropo de dezavantaje: inainte lumea se revolta de una de alta, ca doar Franta e tara grevelor. Acum.fiecare se revolta individual la el acasă si nimeni nu mai cere nimic, deci in caz de greva mobilizarea e redusă.
Dar eu acum vad doar avantajele, mai vorbim dupa o vreme. Stiu ca anul trecut nu îmi plăcea ca stai efectiv lipit de scaun pana seara, cand e prea intuneric sa mai iesi sa te dezmortesti plimbandu-te. Si lucram mult mai mult, ca ma simțeam parca vinovata ca n-am facut destule.
Elena, personal consider ca 2-3 zile homeworking /office working e o combinatie buna, incat sa pot face ce e de facut in liniste acasa, si ce de facut in grup in birou.
La noi nu s-ar putea mai mult din cauza de lucru cu publicul, chiar si asa, cu munca de acasa si cu absenți, nu se mai descurca seful sa faca orarul, ca nu sunt destui la serviciu.
Dar despre soț al meu se duce la serviciu, ca au cantină buna, unde n-are de pregatit mancare, spălat vase, pus la loc…ca era el singur cu 3 copii si ei veneau cand masa era gata întrebându candizi ” cu ce pot sa ajut?”. Altfel eu nu stiu cat e de sănătos, dar dupa un mic dejun copios, imi pun la serviciu un mar, o pară, o banana, ce fructe mai avem, tăiate felii la borcan si nu-mi bat capul cu ce fac de mâncare, le mănânc rapid si o iau la plimbare pe străzile din jur, după exemplul ” femeii” cu urcat scări.
Al meu nu ma enervează (inca?), dar am fost într-o scurtă vacanță doar eu cu cele 2 fete si a fost o mare descoperire sa nu merg si cu el. Deja ma gandesc la următoarea vacanta cu fetele.
Franta e țara grevelor? uite, la asta nu m-am gandit niciodata dar cred că ai dreptate 🙂
Eu asa zic, ca pe aici se fac des greve. Sindicatele spun ca lucratul de acasa a fost o mana pt patroni, din cauza ca lumea nu mai are revendicări. In plus, după cate zic cateva colege ce refuza sa faca asta, acasa iti plătești tu încălzirea si curentul, deci le iese mai ieftin. Acum la noi se da o mică prima pt fiecare zi lucrată de acasa, ca sa acopere cheltuielile.
Iar faza cu platitul parcării n-ar fi asa gravă, ca in Franta poti deduce asta din venituri cand le declari, plus ca transportul public e rambursat de catre patroni la min 50%, uneori 100%.
Ce facilități faine aveti, nu stiam asta.
Pai cred ca la asta servesc grevele: ca sa câștigi facilitatile 🙂
Te-ai hotărât deci sa nu te mai vopsesti… nu stiu daca as face pasul (cel putin deocamdata).
In afara de tâmple, n-am multe fire albe. Eu admir persoanele care isi lasa părul cărunt. Acum vad ca e moda asta si la vedete. Si in plus in Franta cred ca se vopseste mult mai putin lumea, deci nu simt nici o presiune. Si chiar imi place culoarea mea cu ceva fire albe in ea 🙂