Nu mai cumpăr nimic sub impulsul momentului

        Nici Black Friday nu mai e ce-a fost… În primul rând că nu mai e vinerea. Și nici nu mai ține doar o zi. Poate să țină o săptămână sau chiar o lună. Există un Black Friday de primăvară, unul de vară și unul sau două de iarnă. Pe cel de toamnă nu îl mai pun la socoteală că face punte cu primul Black Friday de iarnă. Și-a pierdut atât de mult sensul încât am constatat că dacă un obiect merită cumpărat într-o vineri, probabil că merită cumpărat și într-o marți. Și nu e musai să fie luna noiembrie, poate să fie și ianuarie.

        Ideea e să faci smart shopping. Adică să nu mai cumperi sub impulsul momentului, să nu mai cumperi doar pentru că un articol e la reducere, să nu mai cumperi decât obiecte de care ai într-adevăr nevoie. Desigur că ”nevoia” asta diferă enorm de la un om la altul și cum eu nu sunt nici pe departe o minimalistă, e foarte posibil să constat că am mare și urgentă nevoie de un parfum. Sau de o geantă mai scumpicică. Mă bucur însă enorm că am depășit faza în care mă aruncam pe card fără să am control asupra întregului proces de achiziție. Tentațiile mari te pot face uneori să îți pierzi capul iar regretele sunt tardive. Am schimbat strategia și arareori mi se mai întâmplă să cumpăr lucruri inutile. Nu spun că nu o mai dau în bară din când în când dar după ce am reușit cu atâta greutate să îmi golesc dulapurile de haine, mi-ar veni greu să văd iar rafturile burdușite cu enșpe mii de pulovere, toate asemănătoare și din care nu port decât două, prin rotație.

        Nu mai cumpăr nimic (dar nimic) fără să pun înainte pe listă. Iar dacă peste o săptămână încă îmi doresc acel lucru, dacă încă mă mai gândesc la el înseamnă că într-adevăr merită să îl cumpăr pentru că o să îl folosesc. De fapt asta e esența cumpărăturilor cu cap. Să folosești obiectele cumpărate, să te bucuri de ele, să le porți, să le utilizezi, să îți aducă un folos, să le uzezi la capacitatea maximă sau, așa cum se spune, „să scoți untul” din ele.  Pentru haine există conceptul de cost/wear, adică în românește costul per purtare. Nu știu cine l-a inventat dar după părerea mea reprezintă chintesența cumpărăturilor cu cap. Niște blugi de 400 de lei purtați zi de zi sunt mai rentabili decât o pereche de 100 de lei pe care i-ai purtat doar o dată, când ai fost în vacanță.

        La fel e și cu alte obiecte, de exemplu vase de bucătărie (aici mă doare un pic subiectul dar nu o să-l dezvolt pe moment), cu electrocasnice sau cu electronice. Acum, cu Black Friday-ul ăsta de noiembrie, una din colegele mele birou se uita pe internet în căutare de ondulatoare Philips și m-a întrebat cum mi se par, dacă merită să își ia,  știind că eu am unul. Nu am putut decât să îi spun că a fost una din cele mai bune investiții făcute vreodată pentru că de când îl am, adică de vreo 3-4 ani, l-am folosit de fiecare dată după ce m-am spălat pe cap adică de două ori pe săptămână. De două ori pe săptămână înseamnă de  104 ori într-un an și de 312 ori în trei ani. Știți cât m-a costat? 55 de bani pe utilizare și încă mai am mult de ondulat 🙂 În schimb peria rotativă, luată tot cam în aceeași perioadă, zace plină de praf pe fundul sertarului. Am folosit-o maxim de 5 ori.

        Cercetez acum piața și mă uit după televizoare online. Unul singur avem în casă pentru că, da, mai există familii care nu au televizor în fiecare cameră. Simt însă că a venit vremea să îl schimbăm, în primul rând pentru că îi ia o veșnicie să pornească dar, hai să zicem că asta nu ar fi așa o mare problemă. Răbdare am. Ceea ce mă deranjează este că televizorul a rămas în urmă cu tehnologia și este acum depășit de aplicațiile și gadgeturile nou apărute cu care nu se mai conectează. Cu telefonul meu cu care mă conectam la YouTube, nu mai merge deloc. Ca să nu mai spun că din când în când apar pe ecran niște dungi care au culorile mai palide ceea ce este foarte deranjant. Nu mă încântă ideea de a da banii pe un televizor nou dar nici nu concep să rămân fără. Voi cum stați cu planul de cumpărături? aveți vreun obiectiv fixat pentru perioada următoare?

 

Share This:

10 thoughts on “Nu mai cumpăr nimic sub impulsul momentului

 1. Nici noi n-avem decat un televizor.
  Ce diferiți suntem. Eu folosesc peria rotativă dupa fiecare spălat pe cap si am înlocuit-o urgent pe cea dinainte care m-a ținut vreo 8 ani. In schimb, după îndelungă chibzuire mi-am luat un dyson pe care nu il folosesc, noroc ca il folosesc fetele.

  1. Cu peria rotativa sunt foarte neindemanatica, am tot incercat dar nu mi-a iesit bine niciodata asa ca am renuntat.

 2. Bravo Ioana .Ai reusit sa-ti stapanesti pofta de cumparaturi fara rost.Eu mai lucrez la capitolul asta.Am o placere nebuna sa cumpar tot felul de chestii care mai apoi imi dau seama ca nu-mi trebuiau fie ca mai aveam fie ca nu meritau banii.Am o perie de par de multi ani pe care o folosesc fiind f buna iar pe cea noua o tin in cutie fiindca sunt nemultumita de jetul slab de aer cald .Am cazut in capcana reducerilor dar si asa a costat destul de mult si nu-si merita banii.La vase ma limitez si eu pt ca nu mai am loc de depozitare dar si asa tot mi se leaga de mana cate o craticioara de inox grea cu capac frumos si ambalaj atragator(pe astea le fac cadou si sunt bine primite).Azi mi-am chemat o prietena sa sopingarim la un magazin unde primesc tot felul de chestii nemtesti faine.Treci zilnic pe acolo si merita sa intrii.Uite ca nu-ti urmez exemplul ba dimpotriva te ispitesc dar alegerea ramane la tine.

 3. Nu am niciun plan pentru Black Friday.
  Si noi avem un singur televizor, nu avem cablu tv de 7-8 ani, televizorul il folosim pentru a vedea cate-un film din cand in cand sau diverse documentare.

 4. bon, nu am deloc televizor de multi ani si cablu de si mai multi ani. Acu’ sa nu credeti ca am economisit toti banii aia 😀 dar avem mai multe vacante decat media.
  Si da, uneori cumpar din impulsul momentului, dar nu imi pasa pt ca e ok sa facem si din astea. Noroc ca majoritar merg la piata si de acolo riscuri mari sunt doar sa vin cu un extra kg de mere :)))

  1. Totusi un film se vede mult mai bine pe tv decat pe laptop deci de-asta mi se pare ca un telvizor trebuie sa am in casa. Iar banii cheltuiti pe vacante sunt cea mai buna investie.

 5. Uau! A trecut atâta timp de când nu am mai fost pe blogul dumneavoastră. Efectiv, din nu știu ce cauza, am uitat de el. Și îmi e ciuda… 😣 Am fost prea captivata de canalul de YouTube. Dar îmi promit sa nu mai uit de blog.
  Voiam, dacă nu e prea mult sa vad și eu după 5 zile postarea, sa va răspund la întrebare. Niciodată nu am fost fascinata de Black Friday, însă ador sa cumpăr cărți și vânez ofertele. Mi-a fost mult mai ușor sa fac comparații după ce am adăugat titlurile în lista și am înțeles ca prea puține reduceri chiar au valoare, sunt substanțiale și fac diferența. Strict legat de carti, BOOKS50 de pe elefant e o reducere reala ținând cont de cum găsești preturile de obicei. Va încurajez sa stați și câteva luni cu ochii pe un produs. Pentru mine felul in care se realizează reducerile a fost o surpriza imensa. Nici acum nu înțeleg cu totul mecanismul. 😂

  1. La carti sunt mereu reduceri reale însă eu nu mai cumpăr decât arareori pentru ca realmente nu mai am unde să le țin. Citesc de la biblioteca sau imi iau in format electronic pentru kindle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *