Diseară plec în Anglia și parcă nu-mi vine să cred că nu mai am nevoie de biblioraftul cu acte cu care să mă prezint la check-in. Poate nu știți, dar de când a început nebunia cu coronavirusul nu mai poți să-ți faci checkin-ul online. Adică poți, dar nu obții boarding pass ci o înștiințare care îți spune că e musai să treci pe la ghișeul companiei aeriene să te verifice de acte. Deci indiferent dacă ai sau nu bagaj de cală, trebuie să treci pe la ei. Și evident să stai la coadă pentru că de-aia te cheamă cu trei ore înainte la aeroport. Ziceam că nu mai am nevoie de ”biblioraft” ci doar de 2 acte: plf (formularul de localizare a pasagerului în care declari unde vei locui pe perioada șederii în Anglia) și dovada vaccinării. Pe care o am, thanks God, pentru că în caz contrar ar fi trebuit să-mi programez un test covid de ziua 2, adică alți bani, altă distracție. Am ajuns să mă bucur deci că nu mi se mai cer ”decât” două hârtii. Ce înseamnă totuși puterea obișnuinței și cât de relativ e totul. Dacă privești din perioada anterioară pandemiei, pare absurd… dacă revezi prin prisma restricțiilor de anul trecut, e, cum zice englezul, a piece of cake.
Și, ca să vă faceți o idee cam ce a însemnat anul trecut (era să zic pe vremea asta, dar atunci, în martie, nici măcar nu se putea circula, toate zborurile fiind anulate), și o să spun de luna iunie când am fost în vacanță cu nepoatele, las aici pentru posteritate lista documentelor necesare unei călătorii:
- test covid făcut în România cu maxim 48 de ore înainte de îmbarcare (doar pentru adulți)
- PLF (formularul de localizare a pasagerului)
- dovada rezervării unui test covid de ziua 2 și unul de ziua 8 atât pentru mine cât și pentru Silvia (pentru că are peste 5 ani)
- dovada vaccinării. Este adevărat că la vremea aceea pe englezi nu îi interesa dacă ești sau nu vaccinat, dar lucrul acesta era util când te întorceai în România ca să nu intri în acrantină
- carantină 10 zile în Anglia (timp în care am fost sunată zilnic pentru verificare) – indiferent dacă erai sau nu vaccinat
- test to release, acesta nu era obligatoriu dar dacă ieșea negativ aveai posibilitatea să ieși din izolare după ziua 5, ceea ce am și făcut că altfel mă urcam pe pereți
- procură notarială de la părinții fetelor prin care își dădeau acordul să scot copiii din țară
- cazier judiciar. Cu asta am o mare nelămurire, dacă aș fi avut vreo infracțiune înscrisă în cazier, m-ar fi oprit la vamă? că nu înțeleg și nu știu să existe o astfel de prevedere legală
A fost horror, o mulțime de restricții făcute pentru a descuraja călătoriile dar pot să spun că am învins sistemul. În plus, când m-am întors în ianuarie (e vorba de altă călătorie, nu vă imaginați că am stat juma’ de an), a trebuit să îmi fac test și la plecarea din Anglia, deci test plătit acolo, plus încă un PLF pentru întorcerea în țară. Nici nu știu cu ce o să îmi mai umplu timpul acum că s-a anunțat că începând din 18 martie UK renunță la toate aceste restricții, documente și verificări. Am ratat deci plecarea lină cu două zile, azi fiind 16. Doamne ajută să revenim definitiv la libertatea de dinainte pe care nu știam să o apreciem dar care acum ni se pare ceva absolut minunat!
Auzind că se ridică toate restricțiile de călătorie, o colegă mi-a spus azi că îi pare rău că s-a vaccinat. Nu mi-a venit să cred, cum să îți pară rău chiar dacă nu ai avut nicio reacție adversă? E adevărat că s-a lăsat destul de greu convinsă și a făcut-o abia spre sfârșitul campaniei când s-a interzis accesul persoanelor nevaccinate în mall-uri, instituții și restaurante. Nu pot să înțeleg aceste păreri de rău mai ales că acum are anticorpi covid pe care i-a ”obținut” cu mare ușurință. Ce vreau să spun, este că forma de covid pe care a făcut-o a fost extrem de ușoară dat fiind faptul că era deja vaccinată. A trecut, cum se zice, ca gâsca prin apă și acum poate să stea liniștită. N-aș vrea să redeschid subiectul vaccinării și să creez din nou polemici pe această temă, mai ales acum când tema zilei care ne întristează pe (aproape) toți este tragedia din Ucraina, dar atâta reticență nu am văzut nici la momentul introducerii timide a campaniei de vaccinare împotriva infecției cu HPV în urmă cu vreo 12-13 ani dacă bine îmi aduc aminte. Atunci însă segmentul vizat era mult mai mic și, evident, lipsea efectul pandemic.
Așadar v-o iau înainte și vă mulțumesc înainte de a-mi ura concediu plăcut și să ne bucurăm că pandemia s-a ”terminat”. Adică cel puțin eu n-o mai bag în seamă, lucru pe care îl recomand cu căldură pentru o stare de bine.
te inteleg! si eu simt la fel! Tropai!.
In martie si aprilie ne-am programat 3 citybreaks : Paris, Venetie, Amsterdam. Tropai :)))
Anglia mai colea, nu inca 🙂
Cat despre regretele cu vaccinarea, mi se pare incoerenta logica, pt ca actul medical era pt sanatatea proprie… (bine, si sotul meu la fel a zis ca nu e convins ca vaccinul il acopera suficient si ramane la disciplina stricta si masca dar el vrea sa calatoreasca)
Drum bun si vacanta frumoasă!
Eu o inteleg pe dna cu vaccinul, probabil s-a vaccinat nu ca sa se protejeze, ci doar ca sa poata iesi in diverse locuri. Si nu poate ști dacă forma ușoară de covid era datorită vaccinului sau ar fi facut oricum o formă ușoară.
Si eu o inteleg pe doamna cu vaccinul.
Stiinta nu e infailibila, poate face si rau, nu doar bine, de aceea putem avea rezerve in privinta unui act medical (indiferent ca e vaccin sau orice alt medicament) si asta nu inseamna ca avem incoerenta logica.
Drum bun spre Anglia si concediu placut!
Incoerenta logica, din ce inteleg eu, nu este cea privind rezervele in fata unui act medical sau ulterior lui, chestiuni absolut normale, ci este ca doamna regreta ca s-a vaccinat pentru ca s-au ridicat restrictiile si pentru nevaccinati acum si se vaccinase practic pentru ca existau acele restrictii. Ori, tocmai faptul ca ne-am vaccinat suficient de multi oameni a permis ca pandemia sa intre intr-o etapa de platou – eu nu o consider terminata, cum nu o considera nici WHO, cum nu o considera nici cei care mor pe capete in zone unde pandemia e pe val (exemplu in Hong Kong, unde multi au avut rezerve si acum sufera tare).
Cu alte cuvinte, doamna este din categoria dupa razboi multi viteji se arata.
“tocmai faptul ca ne-am vaccinat suficient de multi oameni a permis ca pandemia sa intre intr-o etapa de platou”
Nu aveti de unde sa stiti acest lucru.
Am atatea cunostiinte care s-au imbolnavit, unele mai usor, altele mai serios, asta desi erau vaccinate chiar si cu doza a treia.
Tarile cele mai vaccinate au avut si cele mai multe cazuri.
Tot acolo au aparut si diverse variante ale virusului.
Daca vaccinul ar fi oprit imbolnavirea si raspandirea … atunci am fi avut un argument serios “pro”.
Am interpretat altfel parerea de rau a doamnei: ca doamna s-a vaccinat pentru ca n-a mai rezistat psihologic sa n-o faca, desi nu-si dorea sa se vaccineze (ea isi stie motivele, pentru ca oamenii au motive diferite). Iar acum, cand vede ca s-a vaccinat cu putin timp inainte ca restrictiile sa se ridice de tot (e inexplicabil pentru mine de ce s-au eliminat toate …), regreta ca n-a rezistat presiunii.
Draga Mari, se pare unii dintre noi negam realitatea si cand ni se vantura limpede in fata ochilor. Nu e locul aici sa dezbatem inutil, sa ne bucuram pentru fericirea autoarei si sa ne uram reciproc sanatate.
Pot sa spun la fel, draga Cristiana 🙂
Intr-adevar, nu mai au rost aceste discutii.
Numai bine!
Tocmai, dezbatere cred eu ca inseamna sa aduci argumente pertinente si sa faci sa avanseze discuția. Pe mine una m-ar fi interesat ce argumente aduci la ceea ce spune Mari, pentru ca si eu am exemple de genul ei.
Cat despre pandemie, cred ca o sa tragem concluziile abia la final, nu putem sa le tragem la un moment dat. De exemplu, daca ne uitam pe grafice, Hong-Kongul n-a avut mai multe valuri de morți ca in tarile occidentale. Asta e primul lor val, poate mortalitatea lor o ajunge doar din urmă pe cea a altor țări. Poate strategia lor zero covid nu era cea mai buna. Asa ca pana nu o sa comparăm la final mortalitatile diverselor tari in functie de foarte multi factori, printre care di vaccinarea ,faptul că spunem ca vaccinul ne-a salvat ramane doar propaganda.
Si faptul că doamna e din genul ” dupa razboi” inseamna ca, dupa tine, cei nevaccinati sunt vitejii?
Mari, in bucata de tara unde locuiesc au ajuns la 90% vaccinari si scos masca (de fapt asta a fost promisiunea din spatele vaccinarii). Ei bine, in 2 saptamani fara masca in toamna 2021 s-au umplut de cazuri.
Iar spitalul unde fac voluntariat cadrele medicale nu au renuntat la masca nici acum, desi erau vaccinate si cu teste anticorpi post vaccin pt testare eficacitate si asa aflat ca de fapt fiecare corp e unic si vaccinul nu se activeaza la toti dar are o rata de activare la fel de mare ca cel gripal dar are perioada scurta de viatza si e nevoie de rapel mai des.
Pur si simplu lucrurile astea scapa celor care s-au vaccinat care doar sa calatoreasca. Bine, nici grija pt sanatate, pt cladit imunitate, pt miscare si dormit bine si greutate normala si protejat inima si plamanii etc nu e in interesul multora.
pai da, si sotul a facut forma usoara. In comparatie cu altii din familie ce nu au facut deloc. Asa ca discutia despre vaccin si boala si eficacitate vaccin e veche…
Sunt f.curioasa, cetățenii englezi care vin în Ro. au nevoie de aceleași acte ?… Că în USA, fără viză, nu intri, deși ei au baza militara la noi !…😁🤔😐
Călătorie plăcută, sa va întoarceți cu bine!🇹🇩😊🌷🕊️🍀✨🌸
Vacanta minunata!