5 motive pentru care oamenii nu (mai) citesc

        Cine a spus că sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept – cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești, mare dreptate a avut. Practic toată experiența de viață la asta se reduce. La ce trăiești pe propria piele sau prin personajele imaginate de alții și de aceea îmi este uneori atât de greu să îi înțeleg pe cei care n-au citit o carte în viața lor. Motivele sunt diverse dar în mare pot fi comprimate doar în câteva categorii:

  1. Nu am timp să citesc este motivul cel mai frecvent și oarecum valabil pentru noi toți pentru că, hai să recunoaștem, nu am auzit încă pe nimeni spunând că are prea mult timp liber pe care nu știe cu ce să îl umple. Iar cititul îți poate lua destul de mult timp mai ales dacă te uiți la cartea din fața ta și constați că are o mie de pagini. Cu toate astea, cititul este un mod de relaxare și dacă îți permiți ca în fiecare seară să stai în fața televizorului o oră sau două sau, mai rău, să te adâncești în Facebook uitând de tine, cred că poți găsi și 15 minute pentru a citi un capitol sau două.
  2. Mai bine văd filmul în loc să citesc cartea. Este adevărat că să stai în fața ecranului este o modalitate mai simplă și mai ușoară de a te bucura de ceva nou. Un film face rezumatul unei cărți într-o oră și jumătate-două, este mai rapid și mai captivant, ca să nu mai vorbim că include o mulțime de profesioniști talentați care, în afară de jocul actorilor contribuie la crearea atmosferei prin muzică, scenografie, peisaje, costume și toate celelalte. În carte toate aceste aspecte sunt realizate de o singură persoană, autorul, și de imaginația ta, adică a cititorului. Televizorul te face să vezi. Cititul însă te pune pe gânduri și îți stimulează imaginația iar apoi îți dă libertatea de a face povestea proprie. Am citit mii de cărți și probabil am văzut sute de ecranizări ale acestora însă doar o singură dată am spus ”Filmul a fost mai bun decât cartea” și asta s-a întâmplat pentru Eat, Pray, Love (Mănâncă, roagă-te, iubeşte) cartea scrisă de Elizabeth Gilbert. Julia Roberts a avut rolul principal în film și a fost întruchipara perfectă a pesonajului.
  3. Mi se pare prea greu să citesc. Deși nu sunt multe persoane care să recunoască franc acest lucru, cred că în realitate numărul lor este de fapt mult mai mare. Dacă nu ai exercițiu, acest lucru poate fi într-adevăr anevoios și dacă nu ai citit nimic de ceva timp, să începi acum cu un roman fluviu poate fi descurajant. Dar așa cum pofta vine mâncând, la fel se dezvoltă și dorința de a citi. Nu este nimic rău să începi cu cărți ușoare, chiar și povestiri pentru copii care au un limbaj simplu dar în același timp un conținut încântător.
  4. Nu am ce să citesc. Există atât de multe cărți și în continuare în fiecare an se publică mai mult de un milion. Bineînțeles că unele sunt groaznice sau, hai să nu fiu atât de tranșantă și să spun doar că nu sunt pe gustul meu. Citesc doar ceea ce îmi place și dacă o carte nu mă ”prinde” după primele 20-30 de pagini, o las baltă. Nu insist să citesc ceva ce nu îmi aduce bucurie pentru că lectura trebuie să fie o plăcere și de aceea nici nu am pretenția să trec prin toate cărțile care sunt la modă. Drept urmare sfatul meu este să citiți doar ceea ce vă face plăcere indiferent dacă sunt romane polițiste, cărți de dragoste, SF-uri sau cărți de dezvoltare personală (à propos, pe acestea din urmă le detest).
  5. Nu știu care e rostul cititului. Pentru că cititul a fost ceva ce s-a făcut doar la școală pentru a putea absolvi, pentru a putea lua un examen și în final pentru a obține un loc de muncă. E o mentalitate des întâlnită și care induce ideea că cititul nu aduce niciun beneficiu imediat. Pe termen lung însă citirea cărților, chiar și a ficțiunii, face două lucruri: îți îmbunătățește vocabularul și îți dezvoltă empatia. Un om care citește mult, se exprimă mai ușor și în timp ce citește, trăiește viața prin ochii unei alte ființe umane văzând lumea dintr-o altă perspectivă.

        Niciodată nu este prea târziu să începi să citești, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine și mă bucur tare mult că nepoatele mele au prins deja gustul lecturii și nu există seară în care să adoarmă înainte ca mama lor să le citească ceva. Cărți cu și despre Mog, pisicuța adorabilă care face năzbâtie după năzbâtie sau clasicele  povesti de Ion Creanga pentru că, hai să recunoaștem, nu există copil care să nu fi fost impresionat de întâmplările prin care  a trecut capra cu trei iezi. Fetițele adoră să meargă prin librării, cum de altfel îmi place și mie deși în ultimii ani am renunțat aproape complet la a cumpăra cărți în format fizic pentru că nu mai am unde să le țin și de aceea prefer varianta electronică. Singurele la care nu mă îndur însă să renunț sunt enciclopediile, în special cele ilustrate și dicționarele. Un dicționar economic, un dictionar de sinonime sau unul de mitologie nu strică niciodată la casa omului. Chiar, care este ultima carte pe care ați cumpărat-o? A mea este 5000 de lucruri uimitoare (despre orice!), o carte editată de National Geographic.

Share This:

6 thoughts on “5 motive pentru care oamenii nu (mai) citesc

  1. Ultima carte cumpărată e “Ortodontia, sa oprim masacrul”, foarte interesanta. Dar cumpar carti foarte rar, doar cand nu le gasesc la biblioteca. Acum sunt într-o fază cand citesc pe rupte. In paralel 2 romane si o carte f interesantă despre cum societatea actuală e o societate a bărbaților si femeile sunt invariabil discriminate in feluri in care nici nu ne-am gândi, ii zice Femei invizibile. Cum vin România, unde niciodata nu m-am considerat inferioară unui barbat (poate unicul avantaj al comunismului), nu înțelegeam niciodata mișcarea feministă. Dar cartea asta mi-a deschis ochii.
    Apropo de faptul de a nu avea timp de citit, sotul nu poate citi decat atunci cand in jurul lui e totul ordonat, pe cand eu ma asez oriunde si ma detașez de tot ce ma înconjoară. Deci lui ii e mult mai greu sa citească decat mie.

  2. Nu știu ce aș face dacă nu ar fi cărți pe lumea asta!
    În primul rând nu-mi imaginez o carieră solidă și autentică fără să citești în fiecare zi despre lucrurile noi din domeniul tău de activitate! Din orice domeniu! Te întâlnești cu situații diverse pe care nu le poți rezolva fără să te informezi din surse profesionale. Eu am trei ediții succesive din cartea despre teoria și practica meseriei mele, în limba engleză, și sunt fascinată că avem posibilitatea să aplicăm aceleași metode ca oriunde în lumea “bună”. Sunt editate de Springer.
    Apoi este important să citesc cărți despre bunele maniere, despre alimentația corectă, despre modul de viață sănătos, despre toate lucrurile care mă preocupă!
    Și Internetul este o sursă serioasă de documentare dacă găsesc surse serioase și credibile.
    Acum citesc Kim Jiyeong, născută în 1982 – roman scris de Cho Nam-Joo, despre condiția femeii în societatea coreană.

    1. Cartile care abordeaza acest subiect, al conditiei femeii, mi se par si mie foarte, foarte interesante.

  3. Intotdeauna mi-a placut sa citesc, dar mi s-a aglomerat viata din ce in ce mai mult, cu greu mai gaseam timp pentru activitatea asta. La un moment dat petreceam timp exclusiv pe internet. Apoi am inceput sa citesc seara la culcare, acum iar am o perioada zapacita in care nu reusesc sa mai citesc o pagina, dar sper ca imi voi reveni la normal 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *