O să avem prețuri record la energie?

        Fericiți cei săraci cu duhul… expresie pe care o aud aproape zilnic și căreia tindeam să îi dau o tentă de mare adevăr dar, vai, atunci când sunt eu cea implicată tare greu îmi vine să aprob astfel de vorbe. Pentru că mi se pare cumplit să fi prost și să nu înțelegi ceea ce se întâmplă în jurul tău. Adică cel puțin asta simt eu, orice, numai fericire nu. Când nu sunt suficient de informată, când nu mi-e clar încotro merg lucrurile, când nu știu ce să fac și cum să acționez, când informațiile îmi vin din surse nedemne de încredere și mai ales când îmi dau seama că nu pricep lucruri care îmi sunt destinate mă apucă amocul. Mă uit la detaliile de pe factura de energie electrică exact ca mâța-n calendar și mă întreb dacă sunt eu proastă sau cel care a gândit-o a făcut-o cu intenția clară de a nu înțelege nimeni, nimic. Înclin să cred că varianta b.            ”Contribuție cogenerare”??,  ”acciza unitară consum necomercial”??, ”componenta de extragere energie electrică din rețea”?? Serios? Din factura asta poți să afli orice, mai puțin prețul pe kilowatt oră, adică ceea ce de fapt este esențial. Efectiv nu am idee cu cât imi vinde compania de electricitate kilowattul și, în consecință, habar nu am care ar fi cea mai bună ofertă la energie pe piața liberalizată. Am încercat să mă documentez (deși recunosc că nu am făcut săpături foarte adânci) și să văd ce înseamnă pentru mine, client, liberalizarea pieței de energie electrică. După logica mea ar fi trebuit să fie ceva foarte simplu – similar cu telefonia mobilă unde oricât de bătut în cap ai fi, pricepi imediat în funcție de abonament câte minute ai incluse și cât plătești suplimentar dacă depășești plafonul. La energie în schimb oferta sună ceva de genul – pretul de 0,34015 lei/kWh, la care se mai adauga și alte cheltuieli (cum ar fi serviciul de distribuție, transportul, etc.) Iar etc-ul din final este cireașa de pe tort. Adică pot să îți bage orice, cum de altfel se întâmplă și acum.

        Anul trecut, la 1 iulie când s-a liberalizat piața gazelor naturale, nu a fost atâta tam-tam, poate și pentru faptul că pe piață nu există atâția furnizori de gaze precum la energie electrică. Dacă bine țin minte, atunci am primit o ofertă cu acelaşi preţ și mi se spunea că dacă nu va exista niciun răspuns din partea mea, oferta va intra automat în vigoare. Probabil că asta s-a și întâmplat, oricum la buzunar nu am simțit nimic, nici în sensul bun dar, din fericire, nici în sens negativ deși atunci se vehicula ideea că liberalizarea va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici. Prognoza pentru iarna care urmează se anunță însă sumbră. Europa rămâne în continuare, indiferent de declarații, dependentă de gazul rusesc iar preţul acestuia a explodat peste tot pe continent și trage după el și preţul electricităţii. Iar asta înseamnă că săptămâna viitoare, atunci când o să mă apuc de renovarea apartamentului, înainte să studiez modele de gresie si faianta pentru baia mica, aș face bine să văd exact ce înseamnă un calculator calorifer, o ecuație cu foarte multe variabile dar care duce la obținerea confortului termic necesar cu o cheltuială cât mai mică.

        Pentru că nimic pe lume nu mă enervează mai tare decât ca în loc să-mi cumpăr o pereche de pantofi să plătesc o factură de încălzire 🙂

Share This:

One thought on “O să avem prețuri record la energie?

  1. noi ne-am schimbat geamurile in primavara si sper sa scada dramatic factura de energie (e comuna ca totul e electric). Deocamdata stam bine, desi noptile sunt 5-6 grade nu am deschis inca incalzirea (fiica mea mai deschide la ea in camera da’ uita ziua geamul deschis si mai sta si in chiloti si apoi zice ca vrea cald 😀 😀 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *