Rar se întâmplă să mă surprindă ceva cu adevărat. Adică să mă lase cu gura căscată, să nu-mi vină a crede, să mă mir și să mă minunez, să cercetez pe toate părțile și să fiu sigură că n-am mai auzit de așa ceva în viața vieții mele. Ei bine, tocmai s-a produs minunea 🙂 Și nu pot să trec peste asta fără să vă împărtășesc și vouă ultimul fenomen care a luat amploare în mediul online.
La început am râs și mi-am spus că a înnebunit lupul. Încă îmi vine să râd dar acum am certitudinea că n-a înnebunit nimeni pentru că am văzut efectele pe propria-mi piele. Este vorba despre niște filmulețe care circulă pe YouTube (și nu numai) în care niște… nici nu știu cum să-i numesc… artiști? terapeuți? practicieni?… mă rog, niște oameni se filmează în timp ce creează diverse sunete discrete fie din frecarea/ fâșâirea/ zgârierea sau lovirea unor mici obiecte, fie cu ajutorul vocii lor. Scopul filmării este ca cel care aude respectiva coloană sonoră să se relaxeze treptat iar în final să adoarmă.
Fenomenul, pe care oamenii de știință nu îl contestă dar încă nu îl pot explica, se numește ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) adică răspunsul senzorial meridian autonom. Că este un răspuns senzorial înțeleg dar de ce e meridian sau autonom nu știu și nici nu are importanță. Este caracterizat de senzații plăcute resimțite la nivelul creierului și fioruri ce pornesc de la ceafă și se întind de-a lungul șirei spinării, spatelui, ajungând până la extremități. Ceva similar unui masaj de relaxare sau senzației plăcute de la coafor când cineva îți umblă în păr.
După cum vă spuneam, am fost reticentă la început și-am zis că e o prostie. Primul video pe care l-am văzut a fost cel de mai jos și am început să mă uit la el cu o sprânceană ridicată și extrem de neîncrezătoare. Mi s-a părut ridicol cum femeia asta (pentru că se vede că sunt mâinile unei femei) ”scarpină” niște elastice de prins părul, apoi plimbă un pieptene peste dinții unei perii, bate darabana pe o cutie de carton, zgârie cu unghiile pe foi de hârtie, bate cu un bețigaș de lemn într-un tub de spray sau atinge ritmic cu un pai de băut lentila camerei de filmat. Numai că din ironică și țeapănă cum eram la început, am simțit după scurt timp că mă moleșesc și că ochii mi se fac tot mai mici 🙂
Este incredibil cum reușeste să te adoarmă o astfel de experiență. Eu veneam după 9 ore de somn (era duminică dimineața) și cu toate astea îmi venea să pun capul pe pernă și să mă culc la loc. Nu știu ce declic se produce în creier și ce anume declanșează starea de bine dar pentru mine e clar că fenomenul există. Cu siguranță există filmări mai ”reușite” decât aceasta, cu efecte sonore mai plăcute și cu rezultate mai rapide, doar dați o căutare după asmr și o să fiți surprinși câte rezultate găsiți. Cum vi se pare ideea? La fel de surprinzătoare ca mie? sau deja știa toată lumea în afară de mine? 🙂
asmr este aplicabil la oricare dintre simțurile umane și este, într-o aproximativă traducere, un interval îngust de răspunsuri fiziologice la o varietate de stimuli. experiențele asmr includ transa (care poate induce somnul la auditivi) ori, de pildă, masajul (pentru kinestezici), iar reacțiile în genere sunt de calm, relaxare, confort, euforie, chiar somnolență.
practic sunt niște stimuli vakog (văz, auz, kinestezic, olfactiv sau gustativ) repetitivi și nu e nicio magie în ele, doar reacția omului la aceștia (de pildă masajul facial sau capilar la coafor poate induce și el asmr, deși unul inconștient). 🙂
Poate că nu e magie dar e magic 🙂 Eu n-am știut că există așa ceva.
🙂 mai este și eye movement therapy, folosită îndeosebi la tratarea sindromului de stres posttraumatic, care ajută printre altele la îmbunătățirea văzului.
li da, este magie, dar una explicabilă prin aceea că noi înșine purtăm sâmburi de magie în noi, unii de care nu suntem chiar conștienți.
Ce fain spus cu simburele de magie pe care-l purtam in noi. Si eu cred asta.
Ce interesant! Si eu am cateodata dificultati in a adormi..trebuie sa incerc si metoda aceasta! Ma bucur ca ne arati si noua ce ti se pare nou si util! Te pup! 🙂
Și eu te pup cu drag 🙂
Asta e ca uscatorul de par la bebelusi. Citisem pe net ca le zice sunete albe sau ceva de genul. Nu am crezut pana mi.a zis prietena mea ca detine un leagan pt bebe si are printre melodii de adormit si sunetul de uscator de par ca il adoarme pe micut imediat
Uscătorul de păr o bagă în sperieți pe pisica mea 🙂
O sa-l pun pe sot sa se uite, ca el are insomnii.
Eu dorm destul de bine dar mă gândesc că mi-ar fi prins bine în perioada în care sufeream de insomnie.
Eu nu ştiam de asta şi mi se pare chiar interesant. Cumva, urmărind, mi-am amintit de serile reci din vacanţele de iarnă petrecute la bunici când bunica îşi făcea de lucru prin camera în care dormeam şi se chinuia să nu facă zgomot dar tot se auzea un foşnet sau ceva. Era liniştitor, o ştiam acolo. Aşa şi cu astea. Ştii că e cineva lângă tine dar zgomotele nu deranjează, din contră.
Da, exact, ce comparație drăguță ai găsit. Bine, în plus cred că mai era și sentimentul de siguranță…
fix la asta m-a dus si pe mine, cand eram iarna la bunici si dupa frigul de afara ma lua somnul langa soba, si mamaia mai mosmodea ceva, pash pash, sa nu ne trezeasca. Amintiri de confort.
Ce bine că avem astfel de amintiri 🙂
Nu stiam de asta! vaaai, ascult de cateva minute :D. Mi se par sunete de confort, repetitive, familiare! Ce relaxante sunt! O sa pun video-ul dupa sedinte 😀 – sa vad cum fac in outlook sa setez ca sa porneasca automat dupa sedinte.
Mie unele imi ridica parul pe spate 😀 – ma irita 😀 😀 ca si cum ar fi un scartz.
Efectul magic insa e si ploaia aia care se aude pe fundal.
Psi- ai studii de psihologie? ca tare fain le explici!
Și mie îmi place sunetul ploii. Iar la bunica mea la munte se auzea apa care curgea în vale… Foarte reconfortant.
ghici ce fac aicii de o ora? ghici ?
Si eu ma uit din cand in cand. Adica ascult cu ochii inchisi 🙂