Nu cred că există cineva să nu fi auzit expresia asta. Expresie care deja a devenit un adevărat proverb intrând în folclorul românesc deși se pare că provine de la zgârciții de scoțieni. Zgârciți, nezgârciți, de data asta cam au dreptate. Sau nu?
Ideea se bazează pe faptul că lucrurile ieftine sunt de obicei de calitate proastă ceea ce le face să se strice repede iar bucuria unui chilipir să nu țină prea mult. Adică o haină ieftină se rupe și se destramă la cusături, niște pantofi ieftini se dezlipesc și nu sunt rezistenți la uzură, un aparat electric ieftin se arde urgent, o ojă ieftină se ciobește după două ore și așa mai departe. Cu toții am constatat că pe piață există multe chinezării de o calitate execrabilă începând de la agrafe de păr care la a doua folosire se crapă, ace de siguranță care nu se închid până la covoare care se deșiră după ce calci o dată pe ele sau mobilă cu sertare care se înțepenesc de la prima utilizare. Cumpărarea unor astfel de obiecte nu înseamnă altceva decât bani aruncați pe fereastră și nicidecum o economie.
Pe de altă parte, un preț piperat nu înseamnă nici pe departe garanția calității și nu o dată mi s-a întâmplat să văd în magazinele din mall aceleași cârpe care se vindeau la un preț de 10 ori mai mare decât pe tarabele din piață. Scump nu înseamnă neapărat bun, la fel cum ieftin nu înseamnă neapărat prost. Sunt în proces de despărțire de niște sandale bej și spun ”în proces” pentru că pur și simplu nu mă îndur să le arunc deși sunt așa de jerpelite încât mi-e jenă să le mai port. Poate e excepția care confirmă regula dar sandalele astea au costat vreo 40 de lei și asta a fost a treia vară în care le-am purtat și nu așa, o zi-două, ci le-am forjat la drumuri lungi. Am făcut cu ele zeci de kilometri pe jos și au fost incredibil de comode și de rezistente. Sandale no name pe care am dat o nimica toată în timp ce o grămadă de sandale scumpe zăceau în dulap.
Adepții înrăiți ai zicalei suntem prea săraci ca să ne cumpărăm lucruri ieftine nu s-ar uita în ruptul capului la un obiect al cărui preț ar fi sub demnitatea lor iar asta poate fi interpretată uneori drept o dovadă de snobism. Numele unui brand aduce de multe ori creșteri substanțiale ale prețului deși calitatea nu justifică întotdeauna acest lucru. Eu sunt genul care prefer să am două sau trei genți (sau chiar mai multe) pe care să le rotesc între ele decât să am una singură și scumpă pe care să o port zece ani și să mor de plictiseala ei. Sigur că ideal ar fi să am multe și scumpe, similar cu principiul decât sărac și bolnav, mai bine bogat și sănătos 🙂
Voi ce părere aveți, care sunt lucrurile în care merită să investești și care sunt cele la care contează mai puțin raportul calitate/preț? Mașinile, electrocasnicele, calculatoarele, hainele?
Eu tot stau de 3 luni la ales rame de ochelari si nu reusesc sa ma decid. Cu ocazia asta am studiat si am descoperit ca aproape toti ochelarii de marca vin de la acelasi grup pe numele lui Luxottica, deci tot aceeasi mincare de peste.
Eu una nu am fost multumita de rayban, nici sotul. Eu nici nu i-am prea ingrijit, dar mi s-au zgiriat si ce e mai enervant imi agăţau fire de par la partea aia de brat unde se facea jonctiunea intre cauciuc si metal( erau metalici). I-am aruncat cind li s-a rupt bratul, la ai soţului la fel. Cind i-am spus opticianului ca mie mi se pare va rayban is doar reclama de ei, mi-a dat dreptate si mi-a spus ca sint marci la care nu trebuie sa li se facă reclama, cum nici la Porsche nu trebuie. Doar ca aia sunt prea scumpi. 🙂
Altfel aleg si eu calitatea, si asta in mare măsură e legata de marca, desi cum ziceai si tu, nu e totul. Citesc eticheta: compozitia, tara de fabricatie, instructiuni de spalare ( ca exista lucruri care nu se spală decît la sec). Si daca vad lucruri ieftine care arata bine, nu ma jenez sa le iau. Dar nu prea vad. Eu am citeva poşete, dar nu port decit una 🙂
De când ai tot scris pe blog despre mizeriile pe care le găsim în alimente să știi că am început și eu să citesc cu atenție etichetele și parcă nu mai am liniște 🙂
Mi-ai băgat un cui în cap 🙂
Ai grija sa nu-ti intre pe acolo toata ceata mea vesela de pitici 🙂 Glumesc, dar chiar e important de citit etichete.
Decat sarac si bolnav, mai bine bogat si sanatos :))))
Eu aplic chestia asta in functie de cat de des folosesc un obiect, sau la ce imi foloseste. Expressorul e f scump, dar bem o cafea divina in fiecare dimineata, si oricum, ultimul ne-a tinut 7 ani. Mixerul e marca proprie din carrefour, 10 lei acum vreo 8-9 ani
Poseta e on the high side, nici prea nici foarte foarte, pe mine ma oboseste schimbatul posetelor, port una pana ma satur de ea (cca 8 luni) sau se strica (rar) , apoi daca ma atrage ceva din dulap, iau una la purtat sau cumpar alta. Incaltaminte imi iau scumpa, pt ca vreau sa fie si comoda, sa arate si bine, dar port alternativ 2 perechi pe sezon, ma tin mult, nu cumpar des
Ochelarii sunt f faini, sa-I porti cu placere 🙂 eu am o firma pe care nu o cunosc, i-am facut la optica medicala cu dioptrii, se comporta f bine, nu-s nemaipomenit de fensi, dar sunt multumita de ei.
Uneori la electronice cred că ține și de noroc. După ce am aruncat două mixere no name, m-am hotărât să dau banii pe un Bosch pe care îl am de mai mult de zece ani.
La pantofi mă uit să aibă interiorul de piele si nu fac rabat de la calitate. Urăsc să mă jeneze încălțările și dacă se întâmplă asta, scap de ele imediat.
ochelarii sunt faini, sa-I porti cu drag! eu nu ma pricep la marci, am din astia ieftini din DM 😀 . Ieftini dar buni, uite ca au ceva ani de cand ma tin.
La posete am una si o port zilnic. Asta e cea mai scumpa care o avui in toata viata mea. De obicei aveam cate una de 5 euro si ma tinea 6-12 luni (uneori mai putin). Acum am una de 30, deja ma tzine de 1 an 😀 😀 😀
Da, stiu ca preferi stilul minimalist, cred ca m-as putea învăța și eu cu asta dar parcă nu vreau (încă). Prea multă bucurie îmi aduc hainele, pantofii și gențile 🙂
eu ochelari de soare nu pot purta. 🙂 cât despre chinezării, eu am rămas țapănă de uimire văzând diferența dintre calitatea produselor chinezești dintr-un magazin din germania și unul din românia. bașca, acum ceva ani, prin grecia, cât îmi tunase mie că musai de musai vreau o rochie, proprietarul pensiunii ne-a recomandat un magazin de-ăsta chinezesc, aflat în drumurile noastre și ignorat cu desăvârșire, unde aveam să găsesc cu 9 euro o rochiță care prin magazinele din stațiune era 60 de euro. cum sunt fixistă, am învârtit-o pe toate părțile, i-am citit etichetele, mai-mai că i-aș fi făcut poze să compar, până m-am convins că am o rochie pe care aș fi putut da 60 de euro, dar am dat 9.
sunt prea săracă pentru lucruri ieftine și nu fac rabat de la parfum, cosmetice și dermatocosmetice, alimente, ochelarii de vedere, vizitele mele la nomasvello, vizitele mele la coafor pentru vopsit pleata. dar n-aș da n-șpe sute de lei pe o pereche de blugi nu știu de care, un tricou de fițe, o vacanță prețioasă și nepotrivită felului meu curios de a fi.
Si la multe altele e diferenta, inclusiv la h&m & Co. Ce cumpar de aici din Olanda e de alta calitate decat in ro. Valabil si la detergenti, sampoane and stuff .in UK sunt de calitate si mai buna decat aici
N-am crezut chestia asta până m-am convins cu proprii ochi. Chiar acum este o serie de emisiuni la ProTV in care compara calitatea produselor vandute sub acelasi brand in RO si in alte tări din Europa. Totul este de calitate mai proasta incepnad de la alimente la masini.
Eu am observat chestia asta acum vreo 16 ani, in Germania, m-am spalat cu wash&go de care in ro nici nu ma atingeam, ca era f prost, ei, ala nemtesc mi-a lasat parul intr-un mare fel. Ulterior am sesizat si la altele, cand eram in bucuresti comandam aproape tot online din strainatate (pe iherb si sampoanele si cosmeticele de 2$ erau mai bune decat firmele scumpe din magazinele romanesti )
Am citit la un moment dat un studiu facut de comisia europeana, am impresia ca Coca-Cola si inca vreo cateva si-au luat si amenzi pt ca vindeau sub acelasi brand produse cu reteta diferita pt estul Europei
Poate voi stiati de asta, dar am primit azi link-ul asta, de unde se vede ca e foarte adevarat ce spuneati voi: https://uk.reuters.com/article/uk-romania-food-eu-idUKKBN1AB2AO
sunt absolut de acord și aș începe cu pasiunea mea cea mare: parfumurile. au cu totul altă textură, siaj și calitate cele de afară. nu am eu multe (deși socotocesc eu mereu după imposibilități de adulmecat) dar ce este pe la sephora și marionaud sunt mult îmbogățite cu alcoolat, din păcate. 🙁 la fel și detergentul pe care continui să mi-l cumpăr de câte ori ajung dincolo de nickelsdorf, nu mai zic de banalul șampon pantene care în germania era din altă poveste.
m-am bucurat copilărește când a apărut în românia drogerie markt (DM) până când am priceput că m-am bucurat cam degeaba…
Cum???? Si DM-ul???? Si noi care ne bucuram ca avem in Romania, ca in Franta nu este.
Ma gindeam ca acum mulţi ani am vazut ceva emisiune in care ziceau pe undeva asta, dadeau exemplu ceaiul Lipton: acelasi produs ,cu ambalaj identic are alt gust in Anglia, altul in Franta, făcut pe gustul consumatorului.
Pe principiul asta firmele si-or fi dat seama ca pot face mari economii, ca oricum se cumpara si asa pe piata din Est. Acum ani de zile vazuse fiul ceva bautura carbogazoasa ( daca bine imi amintesc o Fanta de culoare mov) in Romania , care in Franta nu se mai vindea de multa vreme, din cauza de ceva aditiv interzis.
Și pe mine mă tot întreabă soțul de ce îmi iau ceai din UK când în Ro există același sortiment (Twinings) dar e o diferență de la cer la pământ.
Yeap. Stiu cu parfumurile, eu fac cate o fixatie pe unul si ma tine 2-3 ani (fixatia, nu parfumul ) , deci am avut timp sa compar. Rau m-am ofticat in perioada Lancome Miracle, primul luat din Germania, al doilea de prin UK, al treilea de la ceva ina centre pe atunci, pfuai, avea un submiros de alcool ca la alea rusesti. Si costa la fel. Dupa aia imi cumparam parfum in vacante 🙂
Am mai comandat de pe aoro, erau mai ok decat Douglas &Co, tineau mai putin, dar n-aveau nota aia de alcool, nu’s s-o explic, efectiv o simti
Da, exact, se simte alcoolul în unele parfumuri și parcă rămâne un miros înțepător în nas care nu mai dispare nicicum 🙂
Si produsele chinezesti, ca toate celelalte, au calitate diferita, clar! Imi aduc aminte de niste tricouri pentru copii pe care le-au purtat amandoi ai mei, pe urma si nepoatele si au rămas după zeci de spălări în aceeași formă impecabilă.
Blugii și mie mi se par la fel, indiferent din ce magazin i-aș cumpăra 🙂
Mie imi ziceau ai mei din Romania, de detergenti, cereale si ness. Altfel cind mergem acolo luam doar mincare romaneasca 🙂
Am cautat prin Auchan un grill cam cum avem aici: doar porcarii am gasit, pina la urma am renuntat si ne-am luat unul de aici sa il ducem acolo.
Inainte de a veni in Franta, sotul mi-a luat cadou un ceas Seiko ,dintr-un magazin de bijuterii din Cluj: avea cutie, cred ca avea chiar si certificat, avea si pret de Seiko 🙂 S-a stricat rapid si l-am dus aici la reparat, unde mi-au spus ca e copie.
Sotul a zis ca cehii au facut scandal pentru ca produsele de la ei sunt mai proaste decit in restul Europei.
Incaltamintea ar fi primul lucru care imi vine in minte. Dat fiind ca port nr 34 nu imi gasesc pe toate drumurile modele pentru adulti, asa ca nu imi pot permite sa am o singura pereche si sa astept sa se strice ca nu stiu cand gasesc alta. Si daca se strica des aceeasi poveste, asa ca am 2-3 perechi de calitate.
Genti nu caut scumpe nici de firma, dar le vreau neaparat din piele. Ca eu nu ma plictisesc de o geanta, o port oricat dar nu vreau sa o vad cu rosaturi.
In rest, cred ca fiecare prefera produse de calitate in domeniul in care are cel mai mare interes. Eu de exemplu cand imi cumpar materiale pentru bijuterii si ce chestii mai fac eu 🙂 ocolesc in primul rand plasticul si poliesterul.
Calitatea mai buna se vede imediat ce iesi din tara, sau daca stai mai pe la margini. Eram candva la 1 Mai (Oradea) si am vazut intr-un magazin alimentar Pepsi si romanesc si unguresc, la acelasi pret. Evident ca am luat unguresc si am regasit un gust pe care il stiam numai din amintiri.
Eu investesc bani grei în haine, pantofi, accesorii dar mai ales în vacanțe! Consider că nimic nu e mai important decât să investesc în lucruri pentru suflet, iar vacanțele sunt pe deliciul sufletului meu. Când investesc în pasiuni, parcă nu simt că se cheltuie bani…
Exact așa simt și eu 🙂
Imi aleg cu multa grija si dupa indelungi studii de piata, cosmeticele si parfumurile; pentru haine si incaltaminte criteriul de selectie este materialul, obligatoriu sa fie natural; cat despre alimente, evident ca sunt importante, dar credeti ca ne transmit intotdeauna informatii complete ?! din pacate, nu…si la pomelnicul de intolerante pe care le am, sunt interesata in cel mai inalt grad de aspectul acesta. Ma gandeam sa renunt sa mai scriu si despre electrocasnice ca sa nu va plictisesc 🙂 dar nu pot sa ratez subiectul fiindca tocmai saptamana aceasta mi-am luat o masina de paine dupa ce am “rascolit” net-ul pe toata partlle ca sa fac alegerea de calitate. Cu alte cuvinte, nu sunt indiferenta nici la ce electrocasnice imi aduc in casa…in cele din urma, vor fi prietenii mei, nu ? si trebuie sa fie buni si de drum lung 🙂