ingrediente1

Eggnog

         Deși eggnog este o băutură care se consumă în America în mod tradițional începând cu Thanksgiving până în perioada Crăciunului, eu cred că nu este nici acum prea târziu pentru un deliciu de după-amiază. Iar în afară de asta trebuie să avem în vedere că la noi mai urmează câteva sărbători de iarnă pe care sigur nu o să le ratăm.
       Eggnog este o băutură alcoolică pe bază de lapte, zahăr și ouă la care se adaugă diverse mirodenii, în special vanilie, scorțișoară sau nucșoară. Sau toate trei pentru un efect senzațional. Am putea să-i spunem lichior de ouă deși nu e chiar același lucru. Sau am putea să-i spunem lapte de pasăre cu rom. Sau am putea, cum mi se pare firesc, să-i lăsăm numele așa cum este prentru că e intraductibil.
         Originea băuturii se află în Anglia iar etimologia provine de la egg (ou) + noggin (cană mică sculptată din lemn folosită pentru a servi alcool). În orice caz pe la 1700 și ceva această băutură era deja pomenită în multe din cărțile de călătorie scrise în acea perioadă despre continentul american.
      Există multe rețete dar, ca și la sarmale, fiecare casă are propria interpretare. De obicei Întotdeauna eu o aleg pe cea mai simplă și o să vă arăt cum puteți să vă delectați musafirii sau, de ce nu,  pe voi înșivă, cu o băutură delicioasă.
        Cantitățile nu sunt stricte ca la farmacie sau ca la o rețetă de prăjituri, depinde de gustul fiecăruia, așa că o să vă spun cum fac eu iar voi puteți să adaptați după cum vă place. Pentru eggnog avem nevoie de ce se vede în poză adică lapte, ouă, zahăr, vanilie, scorțișoară și ceva alcoolic: rom, coniac sau whisky: 
         Eu folosesc un gălbenuș de ou și două lingurițe de zahăr pentru o cană de lapte (aproximativ 200 ml). Se separă albușul de gălbenuș iar acesta din urmă se freacă cu zahărul. 
         Albușul nu se folosește la nimic, îl lăsați la frigider și faceți mâine dimineață o omletă. Batonul de vanilie se despică longitudinal astfel încât să i se poată scoate semințele. Dacă nu aveți baton, îl puteți înlocui cu esență de vanilie fără nici o problemă. Laptele, împreună cu vanilia, se pun la fiert amestecând tot timpul astfel încât să nu se prindă de fundul oalei. 
         Apoi se adaugă gălbenușul frecat cu zahăr și se dă un clocot. Se lasă să se răcească și… e gata. Se strecoară, se pune în pahare și poate fi servit  fără alcool dar seamănă cu o băutură de bebeluși. Eu adaug rom, coniac sau de data asta whisky că altceva nu am avut în casă, în funcție de cât de tare vreau să fie băutura, de la câțiva stropi până la… nu știu, cum îi place fiecăruia dar nu foarte mult pentru că trebuie să rămână dulce. Îmi place să beau eggnog-ul la temperatura camerei sau chiar un pic călduț pentru că e iarnă, dar unii îl toarnă peste cuburi de gheață. Deasupra se presară cu scorțișoară iar eu am mai adăugat, pentru un plus de savoare și calorii, un pic de frișcă. 
         Aceasta este rețeta mea de eggnog care se prepară în câteva minute și care sigur o să vă placă. De Sfântul Ioan asta o să beau :)

Share This:

6 păreri despre “Eggnog

  1. Cand ma gandesc la oua..si vanilie mi se pare o combinatie pentru copii. Dar la urma urmei, nu degeaba este asa vestita aceasta bautura :)

    Trebuie sa o incerc si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *