Certificatul energetic

        Când am auzit pentru prima oară de certificatul energetic, în urmă cu 3-4 ani, vă spun sincer că m-am gândit că este încă o tâmpenie inventată de guvernanți ca să mai scoată niște bani de la noi. Mi se întâmplă uneori să mă reped să trag concluzii înainte de a ști cu exactitate despre ce este vorba… Nu des, dar atunci când o fac, recunosc acest lucru. Între timp mi-am mai schimbat opiniile iar acum pot să vorbesc în deplină cunoștință de cauză. Dacă vreți, o să vă spun și vouă cum stă treaba cu certificatul energetic și la ce folosește. O să ne jucăm de-a școala iar eu, bineînțeles, o să fiu profesoara așa că vă rog să faceți liniște 🙂
       În primul rând, pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, o să vă întreb dacă ați vrea să petreceți o iarnă într-o astfel de cabană care are întreaga fațadă făcută din geamuri reciclate. Adică să o închiriați pentru voi și pentru prieteni, să petreceți revelionul, weekendurile și, de ce nu, cât mai multe zile în mijlocul naturii.
foto homes.yahoo.com
        Îmi imaginez că este foarte plăcut să fii înconjurat de pădure în orice colț al casei te-ai afla, să vezi frunzele mișcându-se sub adierea vântului, păsările sărind de pe o creangă pe alta și tot felul de alte nimicuri romantice. Vara este minunat, dar iarna? oare aerul rece nu se strecoară printre îmbinările tocurilor de geam? Oare sticla este suficient de groasă astfel încât să oprească gerul de afară? Oare câte ore pe zi trebuie să duduie soba astfel încât înăuntru să se păstreze o temperatură confortabilă?
       Câteodată aceste lucruri se văd cu ochiul liber, dar de cele mai multe ori nu. Și atunci intervin specialiștii care, cu echipamente de măsurare specifice, stabilesc cu certitudine performanța energetică a clădirii dându-i un calificativ situat între A (cel mai bun) și G (cel mai slab, asta însemnând că nu te plouă dar vântul îți cam șuieră pe la urechi).

       Acest calificativ este înscris în certificatul energetic (un fel de buletin de analize). De exemplu dacă pentru un om, în buletinul de analize medicale i se scrie că are colesterolul 180, glicemia 90 și trigliceridele  nu-știu-cât, similar, în certificatul energetic al unui apartament se înscriu date referitoare la etanșări, coloane de încălzire, tencuieli, coșuri de fum, sisteme de ventilație și tot felul de  date tehnice la care nu mă pricep dar pe care auditorul energetic le trece în urma măsurătorilor de la fața locului.

foto libertatea.ro

La ce folosește certificatul energetic? Presupunând că vrei să te muți cu chirie și ai de ales între două apartamente similare, unul din clasa A și unul din clasa C este evident că primul este de preferat pentru că nu e totuna să plătești încălzirea pe timp de iarnă 300 de lei pe lună sau 400 de lei. Cu alte cuvinte, această hârtie, îți spune cât de sănătos, din punct de vedere energetic, este un apartament. Începând din iulie 2013, pentru clădirile care se vând sau se închiriază, proprietarul este obligat (conform Legii 159/2013) să pună la dispoziția cumpărătorului sau potențialului chiriaș acest certificat. Mie mi se pare un lucru de bun simț în lumea în care trăim și în care prețul la energie crește de la an la an. Adică dacă atunci când alegem să cumpărăm un simplu frigider unul din criterii este clasa energetică, ar trebui să gândim la fel atunci când (poate doar o dată în viață) ajungem să cumpărăm o casă.

foto lowcostliving.co.uk

Chiar dacă pernițele care se pun în dreptul ferestrelor sau pe pragul ușilor ca să nu tragă curentul pot să ia cele mai drăguțe forme, prefer oricând să am o casă în care să nu fiu nevoită să folosesc astfel de ”decorațiuni”

foto engagingtoddleractivities.wordpress.com

În urma introducerii obligativității certificatului energetic, constructorii de case au interesul de a le optimiza din acest punct de vedere.  Dar și proprietarii de apartamente vechi au găsit soluțiile de a trece de la o clasă inferioară la una superioară și nu doar pentru o posibilă viitoare tranzacție ci, în primul rând, pentru propriul confort.
În primul rând dotarea apartamentului cu geamuri termopan pentru că se cunoaște cât de ineficiente sunt geamurile obișnuite mai ales când tâmplăria lasă de dorit. Nu cred că este cineva care să nu fi văzut pernițe din cele de care vă spuneam lăfăindu-se în timpul iernii între cele două rânduri de geamuri ale caselor vechi. Apoi așa zisa ”anvelopare” a blocului. Acolo unde locatarii nu se pun de acord, există și varianta individuală. Sunt sigură ca apartamentele de la etajele 2,3 și 4 din acest bloc (în stânga, deasupra celor patru aparate de aer condiționat) stau cu mult mai lejer la facturile de gaz pe timp de iarnă.

         Este ca și diferența dintre a umbla iarna într-un pardesiu subțire sau o haină de blană. Am văzut și varianta izolării în interiorul apartamentului cu polistiren și, deși nu este la fel de eficientă, este mai mult decât nimic.
        Deci, dragi elevi, să recapitulăm: dacă vreți să cumpărați sau să închiriați un apartament, trebuie să solicitați proprietarului certificatul energetic. Este un document obligatoriu pentru finalizarea tranzacției. Mai mult chiar, dacă veți cumpăra apartamentul prin programul Prima casă, trebuie să știți că este prevăzut în lege ca apartamentul să nu fie mai jos de clasa C, altfel nu veți obține finanțarea de la bancă. Certificatul energetic este valabil 10 ani dacă, evident, nu apar modificări majore în ceea ce privește sistemul de încălzire sau izolația termică…
        Stați, unde fugiți așa? a sunat de pauză?…oricum, nu mai aveam prea multe de spus. Lecția s-a terminat…
        Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2015.

 

Share This:

13 thoughts on “Certificatul energetic

  1. certificat-energetic-bucuresti-ilfov.ncs-projects.ro/
    Certificat Energetic Bucuresti-Ilfov – Certificat Energetic Bucuresti-Ilfov
    Certificat Energetic Bucuresti-Ilfov. Preturi avantajoase, promptitudine, efort minim pentru client. Suntati-ne acum la telefon 0765458387. Va oferim calitate, profesionalism si siguranta!

  2. certificat-energetic-bucuresti-ilfov.ncs-projects.ro/
    Certificat Energetic Bucuresti-Ilfov – Certificat Energetic Bucuresti-Ilfov
    Certificat Energetic Bucuresti-Ilfov. Preturi avantajoase, promptitudine, efort minim pentru client. Suntati-ne acum la telefon 0765458387. Va oferim calitate, profesionalism si siguranta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *