V-am mai spus de nu știu câte ori că nu sunt mare specialistă la gătit și nici nu-mi doresc să excelez vreodată în acest domeniu dar, fără niciun pic de modestie, ceea ce știu să fac, îmi iese cu adevărat foarte bine. Nu sunt multe feluri cu care să mă laud însă cu salata de icre n-am dat niciodată greș și absolut toți cei care au gustat-o n-au avut decât cuvinte de laudă. Nu seamănă, nici măcar nu aduce, cu ceea ce găsim în comerț, ci este, pur și simplu, altceva. După părerea mea icrele sunt o mâncare de iarnă așa că momentul lor este în această perioadă. Eu le fac cu mixerul dar bineînțeles că se pot face și manual, frecate cu o lingură de lemn, numai că durează un pic mai mult. Cel mai adesea cumpăr icre de hering în cutiuță de 100 de grame și îmi iese o cantitate destul de mare, cam cât să umplu un bol de supă.
Deși nu-mi plac rețetele care necesită măsurarea cantităților, de data asta o să scriu acest lucru pentru că este esențial. Prea mult ulei face ca icrele să devină grețoase iar prea puțin dă o senzație de bolovan în stomac. Ideal este ca această salată să fie pufoasă și aerată. Așa deci, avem nevoie de:
- 100 grame icre de hering
- 350 ml ulei de floarea soarelui
- 2-3 felii de pâine albă (depinde cât sunt de mari)
- o lămâie
- o ceapă albă mică (neapărat albă, cea roșie dă un aspect urât)
- 1-2 linguri de apă
- sare (uneori nu mai trebuie adăugată sare pentru că icrele sunt deja foarte sărate)
Pâinea se curăță de coajă iar miezul se înmoaie în apă, apoi se stoarce, se fărâmițează, se pune în vas iar peste acesta se golește cutiuța de icre. Cojile de pâine se taie mărunt și se pun pe pervazul ferestrei astfel încât turturelele și vrăbiuțele să aibă de-o masă bună. Cu acest pas vă asigurați (parțial) intrarea în rai.
Bun, și acum să începem cu icrele care trebuie frecate exact ca o maioneză, adică uleiul trebui adăugat treptat, puțin câte puțin, astfel încât compoziția să nu se taie. Pentru că eu nu sunt cea mai îndemânatică atunci când trebuie să scurg din sticlă doar un strop de ulei și de multe ori am dat-o în bară, am găsit o metodă 100% sigură. Pun uleiul într-o cană și de acolo iau cu lingurița astfel încât sunt sigură că nu scap prea mult deodată. Merge perfect, în timp ce mixerul se învârte, adaug linguriță după linguriță.
În timp ce mestecați icrele și uleiul, acestea capătă o consistență foarte groasă astfel încât devine necesar să adăugați și ceva apă dar îniante, puneți sucul de la o jumătate de lămâie. Dacă lămâia e foarte zemoasă, s-ar putea să nu mai fie necesar să adăugați apă dar asta se întâmplă rar. De data asta asta eu am stors și cealaltă jumătate de lămâie și am pus mai mult suc pentru că gustul nu mi s-a părut destul de acru. Este foarte important să fie suficientă lămâie în salata de icre, să se simtă gustul acrișor, altfel devine prea grasă și băloasă. Pentru că în continuare amestecul era prea tare, am mai adăugat vreo două linguri de apă.
Cu mixerul, frecatul icrelor nu durează mai mult de cinci minute. La sfârșit se adaugă o ceapă mică tăiată mărunt (sau o jumătate de ceapă mai mare) dar în niciun caz să nu vă zgârciți la ceapă pentru că icrele fără ceapă n-au nici un dumnezo’. Pentru sare le gustați, de data asta eu nu am mai adăugat deloc sare pentru că nu mi s-a părut necesar. Icrele merg mână în mână cu măslinele așa că e musai să aveți măsline alături, iar o combinație de mai multe sortimente arată foarte, foarte bine. A, și să nu uitați de bere 🙂
O sa le incerc :).
Succes, Dorina 🙂
La multi ani!
Multumim! Sigur le fac, pentru ca atunci cind am incercat nu mi-au iesit, am facut cu icre de pastrav ca doar pe alea le-am gasit.
O să-ți iasă cu siguranță 🙂
daca nici acum nu o sa imi iasa icrele, ma impusc :))
Multumim de indrumar :). De asta aveam nevoie. Da, aceeasi problema am si eu cu uleiul, il scap din cand in cand.
La multi ani pe 2016!
La mulți ani! În mod sigur nu va fi nevoie să te împuști, o să-ți iasă :))))
Arată tare bine icrele tale, Ioana, eu le fac cu blenderul şi în loc de pâine pun puţin gris fiert şi răcit, dar ce voiam să-ţi spun este că eu pun şi puţin usturoi ras pe răzătoarea mică, o colegă care este maestra icrelor la noi la şcoală mi-a vândut pontul ăsta. Capătă un gust fenomenal, merită să încerci data viitoare cand mai faci, chiar dacă doar la o cantitate mai mică, dacă nu vă plac, să nu le strici pe toate. A, uitam ce era mai important: LA MULŢI ANI!!!
La mulți ani, Angela! 🙂
Ioana cum pot sa mai scot din sarea dintr-o salata de icre? E foarte sarata. Nu se poate manca.
Ioana, multumesc mult de tot de reteta. Inainte de a o face ma gindeam ca n-are rost sa o fac, ca la citi bani am dat pe icre (7 euro 90g), mai bine fac din alea false cu chia , ca-s si mai sanatoase. Dar…le-am facut si aveau gustul “ala” de care-mi aminteam. Intr-adevar esti specialista icrelor. Eu le-am modificat destul de mult, dar chiar si asa au iesit excelente. Modificarea era uleiul : am scazut cantitatea , n-am avut decit de masline, data viitoare o sa iau unul neutru ca gust, am pus si putin ulei de in. Si…am turnat uleiul in doar 3 ture , am folosit mixerul cu picior.
Cu adevărat mă bucur că ți-au ieșit bune deși uleiul de măsline mi se pare muuuult prea aromat 🙂
Da, de-aia o sa incerc sa iau altul. Pe de alta parte cum il folosesc la orice (salata de vinete, maioneze…) suntem obisnuiti cu gustul.
Abia astept cina sa maninc ce-a mai ramas .
Cum mi-am luat din nou icre, vreau sa-ti spun ca m-ai facut fericita cu reteta ta…astea fiind zise ma duc sa o pregatesc.
Am făcut salata de icre cu pîine și a ieșit sărată (nu am desărat icrele)ce sa fac mulțumesc.