Azi mi-au plăcut…

        Două chestii faine vreau să împărtășesc cu voi astăzi. E vorba despre un card și despre niște chiftele. N-au nicio legătură una cu alta dar fiindcă ambele mi-au ieșit în cale de curând și mi-au plăcut la maxim, am zis că merită să vorbesc despre ele. Mai întâi despre card.

        Am un card de credit de la BCR. Nu de ieri, de azi ci de pe la începutul secolului. Nu mai știu câți ani au trecut de când îl am, în orice caz atunci când l-am făcut, în Cluj nu erau magazine care să accepte plata cu cardul și puteam să îl folosesc doar la bancomat. De atunci au trecut vreo 10-15 ani, timp în care au apărut pos-uri cam peste tot, s-a dezvoltat internetul și magazinele online iar cardul meu a început să fie utilizat din ce în ce mai des. Îl folosesc non stop și sunt extrem de mulțumită de el dar, atenție, îl folosesc în avantajul meu și nu al băncii adică pun banii la loc înainte de a se calcula dobândă. Dacă la un credit card cunoști regulile după care funcționează și le respecți, asta nu poate să-ți aducă decât beneficii. Altfel, poți să o dai în bară rău de tot pentru că dobânzile la astfel de carduri sunt cele mai mari din sistem. Totul e să fii cumpătat, calculat și mai ales, atent.

        Nu am rate la bănci dar am trecut și eu prin asta și nu mi-a plăcut deloc. Când calculezi câți bani trebuie să dai înapoi, te apucă bâțul dar, sinceră să fiu, nu m-ar deranja deloc dacă aș putea să plătesc în rate fără dobândă. Știu că se poate lucrul acesta de ani buni dar nu l-am încercat niciodată și habar n-an de ce, poate pentru că nu am avut de făcut cumpărături majore de genul electrocasnicelor. În orice caz nu m-am dus niciodată la magazin și să plătesc cu cardul în rate. De fapt nu prea am mai cumpărat din magazinele fizice ci doar de pe internet.

        Dar… deștepții ăștia de la BCR s-au gândit la toate observând că sunt unii ca mine care nu se mai dezlipesc de calculator. Și le-a venit o super idee. Mai nou, după ce fac o cumpărătură online, primesc un mesaj pe telefon prin care sunt întrebată dacă doresc să mi se transforme în rate Screenshot_2017-02-20-14-40-11 (1)

        Deci, în loc să pun la loc toți banii în luna următoare, pot să-i împart pe următoarele trei luni ca în cazul de mai sus. Alteori, în funcție de site și de valoare, pot să fie 6 sau chiar 12 luni. Poți să accepți, răspunzând la sms sau poți, pur și simplu, să ignori propunerea. Mie chestia asta mi s-a potrivit ca o mănușă și am folosit-o de două ori până acum. Îmi place de mor și am zis că merită să vă spun și vouă. Și nu, nu e reclamă, e doar experiența mea personală.

        Și tot experiență personală e o mâncare indiană care se cheamă onion bhajis, niște chifteluțe de ceapă care mi-au plăcut la ne-bu-ni-e! IMG_20170218_2059520_rewind

        Nu sunt scumpe deloc (nici n-au de ce pentru că nu au decât ceapă, făină și ceva condimente) dar au un gust care m-a dat gata. Sunt hotărâtă să-mi fac și eu acasă și am căutat rețete pe internet. Am găsit o grămadă de rețete dar diferă foarte, foarte mult între ele și nu știu pe care să o aleg. Cu siguranță savoarea nu vine de la ceapă ci de la condimente, turmericul fiind nelipsit. Unele rețete sunt cu coriandru, altele cu pătrunjel, unele sunt cu făină de năut, de care oricum n-am de unde să scot, altele cu făină obișnuită sau de orez. În afară de turmeric, obligatoriu mai trebuie chilly (sunt un pic picante), usturoi, deși nu l-am simțit, și chimin. Nici pe acesta nu l-am detectat. Mi-a plăcut și textura acestor chifteluțe, ceapa fiind lăsată felii. Sau fâșii? nu știu cum se spune 🙂 În orice caz, rezultatul final sunt niște chiftele cu forme neregulate, așa mai colțuroase și nu chiar rotunde. Deci intenționez să gătesc cât mai curând iar dacă până acum v-ați întâlnit cu felul acesta de mâncare și aveți vreo idee despre ce ar trebui să conțină, dați vă rog de știre.

Share This:

17 thoughts on “Azi mi-au plăcut…

  1. După părerea mea trebuie sa folosești faina de năut. Ea e liantul, pentru ca nu se folosește ou. Și fii atenta, nu e chimin, ci cumin, are cu totul alt gust. Chiftelele astea se fac cu orice, nu doar ceapa. Eu am făcut cu shrimpi, bucatele de pui, cartof dulce. La verdeață eu adaug menta și coriandru, dar asta bineînțeles dacă îți place coriandrul verde. Succes, nu au cum sa nu fie bune dacă îți plac mirodeniile indiene.

    1. Aaaa… m-am întrebat eu cum naiba stau lipite fără ou 🙂 Deci musai să găsesc făină de năut. Coriandrul îmi place, sigur aveau coriandru și alea de le-am mâncat eu. Dar cumin nu e chimin? eu așa am găsit pe google translate… unii spun chimion dar cred că e același lucru.
      Îmi place mâncarea indiană deși atunci când se gătește mi se pare că miroase îngrozitor de tare… dar de fapt și șnițelele și grătarele noastre miros 🙂

      1. Asta cu chimionul si chimenul e putin mai complicat. Eu am mers pe internet si le-am luat dupa denumirea latina atunci cind am avut nevoie la o reteta. Dar nu-mi plac. Sau poate imi place unul dar nu celalalt? Te duci pe wiki engleza, vezi cum ii spune in latina si apoi bagi numele latin la cautare in romaneste.

  2. Noi avem la multe magazine optiunea cu platit in nu stiu cite rate fara dobinda, dar e propunerea magazinului, nu a bancii.
    Poate reusesti sa obtii faina de naut macinind nautul cu o risnita electrica de cafea. Numai sa nu se strice risnita. Sau poti fierbe nautul si apoi sa-l faci pireu.

    1. Nici nu știu dacă mai am râșniță… Dar e bună ideea cu năut fiert. Poate chiar direct din conservă. Deci și tu spui că e musai să pun năut, așa voi face.

  3. Cumin-ul e diferit de chimionul pe care il stim noi si caruia i se spune in engleza carraway. De aratat arata identic dar aroma e diferita. Intersant ca daca il traduci in romaneste pe Google Translate rezultatul e chimen! Deci, chimion si chimen! La indieni cumin-ul si gingerul, ghimbir pe romaneste, sint la ordinea zilei si bineinteles turmericul dar turmericul nu are gust ci e adaugat pentru culoare mai mult si pentru faptul ca e extrem de sanatos, plin de antioxidanti. Dar daca vrei sa gatesti cu aroma tipica indiana cauta in comert un condiment care se cheama Tikka Masala care are in el din toate mentionate. Se vinde sub diferite forme, praf, sosnsau pasta. E foarte bun in iahnia de linte pe care noi ongatim on mod regulat. O faci ca iahnia de fasole doar ca adaugi tikka masala si o maninci cu orez.

    Pofta buna!

    1. Habar n-am avut că sunt două plante diferite, uite ce am găsit pe wikipedia:
      Chimenul (în engleză caraway) (în Moldova este numit secărică) are denumirea științifică carum carvi.
      Chimionul (Cuminum cyminum) este în engleză cumin.
      Am mâncat supă de linte indiană și mi-a plăcut foarte mult, probabil avea condimentul de care spui tu.

    2. Ba, turmericul mi se pare ca are un gust gretos, cel in praf. Il mai ascund prin mincare, ca-i sanatos si cum zici, il folosesc ca si colorant la paste. Crud nu mi-a placut ca mi-a ingalbenit miinile si l-am folosit la o mincare de inspiratie Indiana care a fost un rateu.
      Si eu am mincat o vreme lucruri gatite cu tikka masala, cu curry. Dar imi dau seama ca mincarurile care nu tin de traditiile noastre sunt bune de mincat o data, de doua ori. Asa ca zic indienii cu ale lor, eu cu ale noastre.

      1. Nici eu nu aș trece total la alt tip de mâncare, fie el asiatic, mediteranean sau mexican. Îmi place să gust din toate, să îmi satisfac pofta din când în când dar mie mâncarea românească îmi place de mor 🙂

          1. Chiar asta marocana nu-mi place. Nu ma impac cu condimentele folosite. Nici cea Indiana, ca mi se pare prea picanta. Imi place cea greceasca si libaneza, seamana cu a noastra. Mi-am luat si icre de la greci 🙂
            Nici cea japoneza nu-i rea…asa, la o luna-doua.
            Dar sarmale pot sa maninc si o luna intreaga(cred, n-am incercat inca).

  4. Nu prea le am nici cu cardurile, nici cu condimentele exotice. In afara de cardul de salariu si chiftelele clasice, romanesti, sunt refractara la tot ce mi-e strain. Asta ca sa raspund la ambele aspecte din articol.

    1. Mie cardul de credit mi se pare foarte util și m-am obișnuit așa de mult să-l am în buzunar încât mi-ar fi greu sa traiesc fara el. Adica ele :))))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *