Unul din lucrurile care îmi plac cel mai mult în Anglia este… mâncarea indiană 🙂 Cum India a făcut parte din Imperiul Britanic o grămadă de vreme, nu e de mirare că indienii sunt pe primul loc la numărul de emigranți, aceștia fiind prezenți acolo de o sută și ceva de ani iar în tot acest timp nu au renunțat la tradiții acestea incluzând, evident, și mâncarea. În consecință în orice oraș este plin de restaurante indiene, atât de fițe cât și de genul street food și, începând cu marile rețele de supermarketuri până la micuțele magazine de la colțul străzii, toate vând preparate indiene și condimentele specifice de la a la z.
Până să ajung prima dată în Anglia nu am gustat nimic cu specific indian și, poate și pentru că prima experiență a fost una delicioasă. (onion bhaji adică un fel de chifteluțe de ceapă foarte condimentate și având o crustă crocantă), m-am îndrăgostit iremediabil de gastronomia indiană iar mâncarea mea preferată este puiul tikka masala. Și pentru că este ușor de gătit și pentru că acum condimentele indiene sunt extrem de accesibile ca preț și se găsesc și la noi în toate supermarketurile m-am gândit să împărtășesc rețeta pe care o fac cel puțin o dată pe lună.
Să începem deci cu ingredientele:
- 500 de grame piept de pui tăiat cuburi
- 1 iaurt (dar nu din cel cu 0% grăsime, ci cu 3,5 sau chiar 5%)
- o jumătate de lămâie mică
- 1 ceapă
- 1 conservă de 400 de grame de roșii cuburi sau bulion de casă
- 200 de grame smântână
- un pic de ulei
- condimente: garam masala, usturoi, ghimbir (proaspăt ras, dacă nu, merge și praf), chimin, coriandru măcinat, ardei iute proaspăt sau praf de chilli, sare și piper
- frunze proaspete de coriandru pentru decor
Se începe cu marinarea cărnii de pui: într-un castron se amestecă iaurtul cu zeama de la o jumătate de lămâie, 3 lingurițe de garam masala, unu-doi căței de usturoi zdrobiți (sau praf de usturoi), o linguriță de ghimbir ras și sare. Apoi în maglavaisul ăsta se amestecă bucățile de carne , se acoperă cu o folie de plastic și se bagă la rece în frigider. Desigur nu trebuie să înghețe așa cum mi s-a întâmplat ultima dată cînd frigiderul meu a luat-o razna. Dar, à propos de frigidere, tocmai am aflat că pe lângă arhicunoscutul și bătrânul Arctic, în România se produc și frigidere Albatros de care nici măcar n-am auzit până acum. Le știați? Anyway, puiul se lasă la marinat minim 15 minute dar ideal ar fi să stea peste noapte pentru a se umple de savoare. Deci cu cât mai mult, cu atât mai bine.
Garam masala înseamnă în limba hindi amestec iute și este un mix de condimente (cuișoare, scorțișoară, piper, chimin, nucșoară, cardamon, coriandru și dafin) care se folosește în foarte multe preparate din zonă, adică India, Bangladesh, Nepal și Pakistan. În țara lui de origine este preparat în fiecare casă după rețeta proprie, proporțiile fiind lăsate la latitudinea bucătarului iar asta îl face să difere destul de mult, exact cum la noi nu o să găsești sarmale cu același gust la două case diferite.
Pasul doi constă în prăjirea cărnii de pui care se poate face fie în tigaie, fie la cuptor, în tavă, pe hârtie de copt. Cum eu nu sunt deținătoare de cuptor electric incorporabil, pun un pic de ulei în tigaie (dar foarte, foarte puțin ca să nu se îmbibe de ulei) și prăjesc bucățile de carne pe fiecare parte 2-3 minute. La mijloc pot să rămână crude pentru că ulterior vor fierbe încă puțin în sos. După ce sunt prăjite, se scot pe o farfurie și, în aceeași tigaie, se mai adaugă eventual o lingură de ulei și ceapa tocată care se călește până capătă o frumoasă culoare aurie. Apoi, peste ceapă se pune un cățel de usturoi zdrobit, o linguriță-două de ghimbir, una de turmeric, 2-3 lingurițe de chimin măcinat, una de coriandru și 3-4 lingurițe de garam masala. Se amestecă și se lasă 20-30 de secunde, practic cât să se încălzească apoi se toarnă conserva de roșii care se fierbe până scade și devine ca o pastă caramelizată, asta durând aproximativ 10-15 minute. Apoi, în funcție de gustul fiecăruia, se adaugă sare și chilli. Mie îmi place mâncarea picantă însă știu că nu toată lumea apreciază gustul iute așa că există și varianta de a adăuga direct în farfurie un pic de extra chilli powder.
Când sosul a devenit ca o pastă, adică s-a evaporat toată apa din roșii, se adaugă smântâna și carnea prăjită. Acestea vor fierbe împreună încă 10 minute până ce puiul este bine pătruns iar bucătăria se umple de mirosul plin de savoare al condimentelor indiene. Puiul tikka masala, peste care se presară câteva frunzulițe de coriandru proaspăt, se servește fie cu pâine naan (o pâine nedospită), fie cu orez așa cum am făcut eu și, după părerea mea, este absolut delicios.
Și eu mă dau în vânt după mâncarea indiană. Încerc să o testez cam pe oriunde merg. Acasă n-am gătit nimic, însă. Nu prea e punctul meu forte gătitul 🙂
Nici eu nu ma omor cu gatitul 🙂
Pofta buna! Si eu iubesc mancarea indiana, mai ales ca au multe feluri vegetariene, dar nu as sta sa fac acasa, am noroc ca am multe restaurante indiene care livreaza acasa. Kulfi ai incercat? E un fel de inghetata de casa, cam cum faceau mamele noastre inainte sa apara felurile astea aerate din prafuri. Am mancat asta vara in Nisa, excelenta
Dulciuri nu am mancat deloc de la indieni dar intr-adevar toate felurile lor vegerariene sunt delicioase. Am notat insa inghetata 🙂
Draguta reteta! Cred ca orice sos de tip ”masala” se bazeaza pe o combinatie cu cel putin doua dintre ingredientele usturoi/ghimbir/boia iute/turmeric. Cand ma apuca gatitul de asa ceva, incep cu respectivele pe care le pun proaspete, iar in rest completez cu ”ce mai gasesc prin casa” :))
P.S: Pentru romani cred ca e musai nevoie de un tutorial numit ”cum se gateste de fapt orezul”, ca la multe restaurante inca primesti pilaf langa sosuri indiene sau chinezesti…
De mult ma gandesc sa scriu si eventual chiar sa filmez un tutorial despre cum se fierbe orezul. Am invatat si eu asta de la un chinez si acum, de cand stiu exact cum trebuie sa arate orezul fiert, am devenit mofturoasa 🙂