Pentru că este ușor de utilizat, ușor de curățat, ocupă foarte puțin spațiu în bufet și este foarte simplu de mutat dintr-un loc în altul, mixerul vertical este (cred) cel mai util aparat pe care îl folosesc în bucătărie. Sau, poate, cuptorul cu microunde? Nu știu, oricum unul din astea două. Dar să vă spun la ce folosesc eu mixerul și de ce mi se pare că nu mai pot trăi fără el:
- Smoothies. Regret, dar cuvântul nu cred că are corespondent în limba română. Pe google translate îmi dă ”piure” dar de fapt este o băutură, hai să zicem un fel de piure dar mult diluat. Clar, smoothie-urile astea sunt pe primul loc atunci când vine vorba de utilizarea mixerului. Căpșuni, iaurt și un pic de zahăr este combinația perfectă de care nu mă pot sătura și sinceră să fiu nu mă dau în vânt după chestiile alea cu multe frunze verzi, țelină și morcovi deși știu că sunt foarte sănătoase. Se pot face o mie de feluri dar mie îmi plac cele dulci, pe bază de fructe.
- Sosuri. Mixerul vertical este făcut să reziste la temperaturi înalte astfel încât îl pot folosi direct în tigaie/ oală/ cratiță pasând alimentele fierbinți fără a mai murdări alte vase și asta îmi place teribil de mult. Am și robot de bucătărie, din acela cu bol mare de plastic dar acolo scrie foarte clar în instrucțiuni să nu torni în el lichide fierbinți.
- Maioneză. Ca să faci maioneza manual, mestecând cu lingura de lemn, îți trebuie un pic de îndemânare altfel se taie imediat. Cu mixerul mi se pare imposibil, eu cel puțin n-am pățit asta niciodată.
- Dressing-uri pentru salate. Nu se compară un dressing făcut cu mixerul față de unul amestecat doar cu telul manual. Primul este mult mai onctuos și cremos plus că arată într-un mare fel pe orice salată. Rețeta mea preferată este aceasta: O lingură de muștar de Dijon, sare, piper (de preferință proaspăt măcinat), o linguriță de herbes de Provence, oregano, pătrunjel sau cimbru (aroma care vă place cel mai mult), oțet balsamic și ulei de măsline. Pe toate astea le pun într-un borcan și direct acolo bag mixerul pentru câteva secunde. Dressing-ul acesta se poate păstra la frigider până la două săptămâni și îl am tot timpul la îndemână pentru a-l pune peste orice salată de vară.
- Mâncare de bebeluși. Fructe, legume fierte, cărniță de pui, puse toate la grămadă și băgat mixerul în ele, le transformă în câteva secunde într-o pastă numai bună de hrănit coconelul flămând. Este vorba de Silvia, v-ați dat seama 🙂
- Supe cremă. Ultima descoperire este supa cremă de broccoli care îmi place foarte tare și o fac destul de des. Am mai încercat și de ciuperci dar n-am picat pe spate. Oricum supele cremă mi se par o mâncare de iarnă așa că deocamdată voi lua o pauză.
- Piure de cartofi. Aici e foarte simplu, după ce scurg apa de pe cartofii fierți , bag mixerul în oală și îl mut din loc în loc adăugând laptele pe rând. Iese un piure foarte fin. Am făcut și piure de mazăre (asta după ce am văzut că englezii sunt înnebuniți după chestia asta verde) dar încă nu am găsit combinația perfectă cu care s-ar putea mânca.
- Salată de vinete. N-am mai folosit tocătorul de lemn de ani de zile, procedez exact ca la piure, mut mixerul din loc în loc în castronul în care am pus vinetele dar cu atenție mare, adică îi dau drumul doar câte o secundă ca să nu tranform totul într-o pastă, salata să fie totuși salată, să se simtă bucățelele de vinete.
Există mixere verticale cum ar fi cele de aici care vin cu mai multe accesorii, de exemplu tel dublu pentru bătut spumă albușurile de ou sau chiar pentru amestecat aluaturi de consistență ușoară. Unele au și un mic tocător pentru plante aromatice, ceapă, brânză, nuci sau orice altceva vă mai trece prin cap. Cel mai des eu îl folosesc la tocat pătrunjel (pentru că îmi place să fie tocat foarte, foarte fin) atunci când fac (și fac destul de des) măsline aperitiv. Sunt excelente și merită să încercați măcar o dată pentru că sunt foarte ușor de făcut.
Da, cam astea sunt lucrurile la care folosesc eu mixerul vertical iar acum, după ce am recitit ce am scris mi-am dat seama că de fapt în bucătărie nu mixerul este rege 🙂 Cel mai mult și mai mult folosesc filtrul de cafea pentru că beau cafea în fiecare dimineață. Deci acesta ar fi aparatul aflat pe primul loc și apoi restul. Cred că ar fi interesant de făcut un top al timpului de utilizare pentru fiecare chestie care se bagă în priză și este folosită în bucătărie. O să mă uit aici, o să fac lista completă și revin cu topul 🙂 dar până atunci spuneți-mi voi la ce folosiți mixerul cel mai des?
sincer? la cremele de prăjituri. și la aluaturi. nici nu mai știu de când n-am mai frecat unul spumă cu lingura de lemn!
Si nu esti nostalgică? 🙂
deloc. 🙂 spuma aia de unt mă enerva teribil când o făceam cu lingura.
La pireuri, icre, supe-crema, la multe…
Dar ma tot gindesc acum ce-i mai practic: un mixer vertical sau un blender?
cum faci icrele la mixer? Da si noua, pas cu pas. Mie nu mi-or iesit neam…
Uite cum fac icrele și-mi ies perfect 🙂
http://ioanaspune.ro/2016/01/salata-de-icre.html
Pai de la Ioana am invatat , doar ca am simplificat reteta si torn claie peste gramada toate ingredientele, apoi mixez. Si am redus cantitatea de ulei.
Mixerul vertical e foarte util când ai nevoie să-l bagi direct în oală în chestiile fierbinți.
mixerul vertical e ala cu picior? Apai cu ala eu fac maioneze, sosuri, supe creme, sos de tomate (pt paste), dar si smoothie-uri (diferenta fata de tine e ca pun miere, frunze, fructe, asa ascund cate un pic de spanac, sau frunze de telina, sau frunze de urzici, ce altfel crude nu s-ar consuma). Fac creme de prajituri. La jeleul de coacaze (si voi face si altele, abia am descoperit placerea lor!).
Supe creme fac mereu, ca acolo ascund legume ieftine si de sezon si prost apreciate, adaug resturi de paine sau de branzeturi, le consumam reci sau calde.
Multumim de reteta de sos pt salate. O sa o fac si eu, mai ales ca o pot pastra saptamanal.
Vinete nu facui niciodata la el.
Si eu tot smoothie-uri fac cel mai des cu mixerul vertical. Din fericire, mie imi plac smoothie cat mai verzi, asa ca amestec iaurt grecesc cu spanac sau kale, un fruct (ananas, sau capsune, sau mere, orice am la indemana), seminte de canepa, un pic de unt de cocos si un pic de apa. Micul-dejun cu asa ceva e grozav. Supe-crema nu mai fac pentru ca nu ii plac sotului. 🙂 Il mai folosesc pentru a face pasta de curmale sau smochine pe care o folosesc la prajituri. 🙂
Ce idee bună mi-ai dat cu untul de cocos, e foarte puternic aromat și acoperă asprimea verdelui, o să încerc și eu.
Eu am blender si in el fac o mulime de smoothie-uri si de supe creme. Din pacate nu pot toca nimic cu el, atat timp cat nu este ceva apos, sa il amestece. Tot Philips este. 🙂
Și mie îmi plac supele cremă tare mult, mai ales iarna, dar dacă ar avea cine să mi le facă, le-aș savura cu mai mare plăcere 🙂