Plan pentru 2015 – Delta Dunării

         Nu-mi vine să cred că mai sunt doar câteva zile de vară și iar nu am ajuns în deltă… ”iar”. Adică niciodată. Da, nu am fost niciodată în Delta Dunării. Și îmi doresc nespus de mult să ajung după câte lucruri frumoase am citit și am văzut în poze. Ultimul termen pe care mi-l dau este vara lui 2015 și cam asta  îmi doresc să fac :
         1 Să văd pelicanii de-aproape. Să-i văd cum pescuiesc , cum umblă pe uscat, cum își iau zborul, cât de mari sunt și dacă scot vreun sunet. Una din primele mele jucării a fost un pelican de lemn, pe rotițe, pe care îl plimbam trăgându-l de sfoară iar el își deschidea și închidea ciocul. Mi-era foarte drag și pentru că încă nu vorbeam bine îi spuneam picalan. De-atunci mi-a rămas în minte ca fiind o pasăre foarte simpatică dar pe care nu am văzut-o niciodată în realitate.

         2 Să mănânc pește dimineața, la amiază și seara. Pentru că îmi place foarte mult dar eu nu știu să îl gătesc decât prăjit în făină albă sau în mălai. Iar borș de pește nu am mâncat decât de vreo două ori în viața mea și mi-a plăcut la nebunie. Deci mi-ar plăcea să devin, pentru câteva zile, piscivoră.

         3 Să văd cu ochii mei cât de adâncă este apa, ce culoare are și cum se împletește cu pământul. Cât este apă și cât este pământ pentru că nu pot să-mi imaginez dacă apa este limpede sau totul pare mlăștinos. Vreau să văd cât de caldă este și ce gust are. Da, o să o gust apa și nu o să mor din asta. Am obiceiul ca în orice loc nou ajung să beau, sau cel puțin să gust, din apa pe care o beau localnicii. Mi se pare că așa intri cel mai ușor în atmosfera locului. Cea mai rea apă pe care am băut-o vreodată a fost la Zimnicea. O apă sălcie și călduță, cu toate că abia scoasă din fântână. Ciudat că după două săptămâni de băut o astfel de apă te obișnuiești și nu îi mai simți gustul.
         4 Să aud cum vorbesc lipovenii între ei și să învăț câteva cuvinte, nu neapărat rusești ci nume de obiecte care în zona mea nu există. Să mă lămuresc ce este ăla un zăvoi, ce este un grind și dacă este vreo diferență între lotcă și barcă.
         5 Să mă plimb cu barca. Dar vreau să fie neapărat cu vâsle, în nici un caz cu motor pentru că ar face zgomot și ar speria toate vietățile. Iar dacă aș avea ocazia să mă urc într-un canoe aș fi cu adevărat fericită. Habar n-am dacă există așa ceva în deltă sau doar imaginația mea face astfel de asocieri datorită faptului că Ivan Patzaichin vine de acolo. Îl admir enorm pe omul ăsta, l-am urmărit de-a lungul timpului la toate olimpiadele și regret că acum câțiva ani n-am avut curajul să mă duc să-i spun acest lucru atunci când ne-am intersectat în holul unei clădiri din București.

         Și în plus, Ivan Patzaichin continuă să aducă valoare țării printr-o mulțime de inițiative care promovează delta și ecoturismul. Săptămâna viitoare (între 29 şi 31 august) Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 organizează la Tulcea a patra ediţie a RowmaniaFest – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle. Mi-ar plăcea extraordinar de mult să pot ajunge și eu. Dacă vreți să aflați mai multe despre acest eveniment și despre ceea ce face marele sportiv pentru a promova ecoturismul și delta puteți să o faceți aici  .
         Tot ce aș face în excursia mea în deltă aș vrea să fie curat și ecologic. Aș vrea să dorm într-o casă tradițională (dacă mai există) și în nici un caz nu aș sta la complexe turistice cu stele. Nu mi-e dor de cinema, piscine, săli de fitness, biliard sau discoteci. Când o să ajung în deltă o să vreau doar să ascult liniștea și să mă bucur de natură.
         Voi, cei care ați fost deja acolo, ce credeți că ar trebui să văd neapărat ?

Share This:

7 thoughts on “Plan pentru 2015 – Delta Dunării

 1. mie nu-mi place peștele și nici nu cred că-mi va plăcea vreodată. am așa o aversiune legată de tot ce-i pește, gen să nu văd/ aud, cu atât mai puțin să mănânc.
  cât despre deltă, din nefericire, nici eu n-am ajuns pe acolo și nici nu cred că o voi face prea curând.
  e doar un alt loc de „to visit” și cam atât.
  felicitări pentru articol!

 2. am fost in Sulina cand eram mic mic, am prins o broasca si am pus-o intr-o punga cu apa. am dus-o cadou receptionerei unde eram cazati. 🙂 mi-a ramas in minte mirosul aparte, atmosfera altfel fata de mare.
  dar tot nu am vazut pelicani pescuind. imi e greu sa cred ca o pasare, fie ea si pelican, ia o undita si pescuieste.

  1. Legatura intre cele doua o face Ivan Patzaichin care e omul deltei in continuare. Promoveaza Delta si ecoturismul. Si face concursuri de barci 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *